Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Αφή Ολυμπιακής φλόγας και Ολυμπιακοί Αγώνες

Στις 16 Απριλίου 2024 έγινε η Τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Επισκεφτήκαμε το 5ο νηπιαγωγείο Δράμας. Εκεί  πραγματοποιήθηκαν: Η αφή της φλόγας, η παρέλαση των αθλητών, αγώνες και η αναπαράσταση της τελετής αφής .
Πρώτα μια μαθήτρια χτυπώντας το τύμπανο έδωσε το σύνθημα και όλα τα κορίτσια μας παρατάχθηκαν έξω από την αυλή του σχολείου.

Μπροστά η ιέρεια κάλεσε ιερά σιωπή για να ζητήσει από τον Θεό Απόλλωνα να ανάψει την ιερή φλόγα και από το Δία να χαρίσει Ειρήνη σε όλους τους λαούς της γης.
Μετά από την πομπή των κοριτσιών η φλόγα άναψε με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου.
Στη συνέχεια απελευθερώθηκε ένα λευκό περιστέρι , σύμβολο Ειρήνης .
Η δάδα μαζί με ένα κλαδί ελιάς μεταφέρθηκε από χέρι σε χέρι σε όλους τους μαθητές που είχαν παραταχθεί κατά μήκος του δρόμου μπροστά από το σχολείο μας ως απόδοση μιας συμβολικής λαμπαδηδρομίας. 

Ακολούθησε παρέλαση των μαθητών με την Ελληνική σημαία , την ολυμπιακή σημαία αλλά και τις σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-twinning “Hercules the founder of the Olympic games”στα πλαίσια του οποίου και πραγματοποιήθηκε η όλη δράση.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν μέρος σε τρεις αγώνες. Τρέξιμο 50 μέτρων, Άλμα εις μήκος, Ακόντιο.



Στην τελετή βράβευσης που ακολούθησε στεφανώθηκαν με κότινο οι πρώτοι αθλητές
ενώ βραβείο για τη συμμετοχή τους πήραν όλα τα παιδιά!

Γιατί αυτό είναι και το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ιερής φλόγας ! Να ανταγωνίζονται ο ένας με τον άλλον ενώ ταυτόχρονα να ζουν ειρηνικά κάτω από την ίδια στέγη.

Στο τέλος τα παιδιά κεράστηκαν μπισκότα με το σύμβολο των ολυμπιακών!
Τα παιδιά του 5ου νηπιαγωγείου Δράμας μας έδωσαν και δωράκια
Για τη διάχυση των ιδεών και των μηνυμάτων του ολυμπιακού ιδεώδες πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες δράσεις μεταξύ των 23 σχολείων που συμμετέχουνε στο project από Ελλάδα Τουρκία , Ρουμανία, Λιθουανία, Σερβία και Κύπρο. 
Η δράση δημοσιεύτηκε στον Πρωινό Τύπο !
Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 5ου νηπιαγωγείου Δράμας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Ευχαριστούμε θερμά για άλλη μια φορά την μανούλα του Θ. Κ την κυρία Βάσω για τα υπέροχα μπισκοτάκια που έφτιαξε με πολύ αγάπη και μεράκι για να κεράσουμε 70 παιδιά.














Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Δράση συνεργασίας με τη Στεγαστική Δομή Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Προσοτσάνης

Στα πλαίσια επαφής με την Κοινότητα αλλά και την εξωστρέφεια Στεγαστικών δομών της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Προσοτσάνης σήμερα επισκεφτηκαν το σχολείο μας 5 φιλοξενούμενοι και 2 συνοδοί (η ψυχολόγος της Δομής και η Κοινωνική Λειτουργός) για να διεξάγουν μια δράση με θέμα τη «ΒΙΑ» η οποία  υλοποιηθηκε εξ’ ολοκλήρου από τους φιλοξενούμενους των δομών με την επίβλεψη και στήριξη του επιστημονικού προσωπικού. Οι φιλοξενούμενοι συστήθηκαν και τα παιδιά είπαν τα ονόματά τους. 


Στη συνέχεια διάβασαν στα παιδιά το βιβλίο "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε"

Τα χέρια είναι για να κάνουμε όμορφες χειροτεχνίες



Χορέψαμε όλοι μαζί το "Χέρια σαν κι αυτά - Locomondo"
Μοίρασαν στα παιδιά και στο προσωπικό του σχολείου μαγνητάκια με όμορφα μηνύματα

αλλά κι εμείς τους χαρίσαμε κάτι 

Ευχαριστούμε θερμά το αρτοποιείο "Η Παράδοση" για την ευγενική χορηγία των κερασμάτων.

Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!
























































Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Γίνε Νονός της καλοσύνης

Το Σωματείο Εθελοντών «Ο Τοίχος της Καλοσύνης Δράμας» διοργανώνει για 6η συνεχόμενη χρονιά την πρωτότυπη, πολυαγαπημένη και πανελλήνια δράση «Γίνε Νονός» σε συνεργασία για πρώτη φορά με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πιο συγκεκριμένα στηρίζοντας τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του πανελλαδικά αλλά και όπως κάθε χρόνο σε συνεργασία με: τις 5 Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νομού Δράμας (Δ. Δράμας, Δ. Δοξάτου, Δ. Παρανεστίου, Δ. Προσοτσάνης, Δ. Κάτω Νευροκοπίου), το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δράμας και το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Καβάλας, προκειμένου 500 παιδιά σε ανάγκη να παραλάβουν έγκαιρα το πασχαλινό δώρο που πραγματικά επιθυμούν και χρειάζονται.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της συγκεκριμένης δράσης κάθε παιδί εκφράζει την επιθυμία του για κάποιο πασχαλινό δώρο στον υπεύθυνο του εκάστοτε φορέα. 
Με μεγάλη χαρά αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος σε αυτή την δράση χαρίζοντας μαζί και φέτος το Πάσχα δώρα και χαρούμενες ευχές στους μικρούς μας φίλους, ειδικά σε εκείνους που το χρειάζονται πραγματικά.
Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς που αγκάλιασαν αυτή τη δράση και ανέλαβαν ομαδικά τον σπουδαίο ρόλο του «Νονού Καλοσύνης» 8 παιδιών, αναζωπυρώνοντας την ελπίδα μας για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας στηριζόμενης στην αλληλεγγύη και την ανιδιοτέλεια.
Τα παιδιά έφτιαξαν και κάρτες με ευχές για τους φίλους τους


8ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη…»

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. συνδιοργανώνουν με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών τον 8o διεθνή μαθητικό Διαγωνισμό: Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη…
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.
Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια) τον Ελληνισμό της Ανατολής και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.
Στον διαγωνισμό αυτό το νηπιαγωγείο μας παίρνει μέρος με  δύο συμμετοχές. Μια συμμετοχή ως 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης στην κατηγορία Εικαστικό έργο (τρισδιάστατη κατασκευή) 
"Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά"

και μία συμμετοχή σε συνεργασία με το 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Λέσβου και το 3ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης με το πρότζεκτ “Θυμάμαι παίζοντας”.  
Μέσα από το συγκεκριμένο συνεργατικό πρόγραμμα επιδιώχθηκε να δοθούν στα παιδιά ευκαιρίες ώστε να έρθουν σε επαφή με στοιχεία του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην Ανατολή και συγκεκριμένα στον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία , από τους ελληνικούς πληθυσμούς. 
Επιλέχθηκε η ενότητα των παραδοσιακών παιχνιδιών, καθώς το παιχνίδι αποτελεί τη βάση κάθε εκπαιδευτικού εγχειρήματος στην εκπαίδευση μικρών παιδιών, κινητοποιεί το ενδιαφέρον τους και προωθεί την ολόπλευρη ανάπτυξη τους...
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν είχαν ως στόχο να προωθήσουν την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας, τόσο μέσα από την αναζήτηση πληροφοριών για τα παιχνίδια που παίζονταν στις συγκεκριμένες περιοχές, όσο και μέσα από την κατασκευή των υλικών (που χρησιμοποιούνταν για αυτά) και την αναβίωση τους.
Tο 3ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης παρουσίασε παραδοσιακά παιχνίδια από τον Πόντο, το 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Λέσβου από τη Μικαρασία και το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης από την Θράκη. 

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Let’s do it Greece 2024

Το Let’s do it Greece αποτελεί τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας! Οργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές - ως επί το πλείστον νέα παιδιά - που αγαπήσανε τον εθελοντισμό μέσα από το σχολείο. Είναι μια ιδέα που την ξεκινήσαν έχοντας ως πυξίδα ένα όνειρο και πολύ πάθος... και είναι πολύ χαρούμενοι γιατί σήμερα η ιδέα τους αυτή έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες εθελοντές και φορείς σε όλη την Ελλάδα, με τους οποίους τους ενώνει ένα ακόμα μεγαλύτερο όνειρο και πολύ περισσότερο πάθος, να ενώσουν όλη την Ελλάδα μέσα σε 1 μέρα! Μια εθελοντική δράση που γίνεται την ίδια μέρα & την ίδια ώρα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Φέτος δίνουμε όλοι μαζί μία μεγάλη υπόσχεση! 
Να ενωθούμε ξανά, μέσα σε μία ημέρα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε ταυτόχρονες εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, δημιουργώντας μια μεγάλη ασπίδα προστασίας των δασών της πατρίδας μας. 
Κυριακή 14 Απριλίου, αναλαμβάνουμε δράση για ένα καθαρότερο περιβάλλον. 
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης συμμετείχε στο «Let’s do it Greece 2024» τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη Εθελοντική δράση της Χώρας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου 2024.
Γονείς και παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Προσοτσάνης δημιούργησαν την δική τους δράση φυτεύοντας φυτά και λουλούδια στα παρτέρια  και βάφοντας τα επιδαπέδια παιχνίδια. Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε το περιβάλλον και την όμορφη φύση του τόπου που επιλέξαμε να ζούμε και μόνο με συλλογική προσπάθεια και τη συμμετοχή όλων μας θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας και την καθαριότητα του τόπου μας. 
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εθελοντές γονείς και παιδιά  για τη συμμετοχή τους και την εθελοντική προσφορά τους. 
Γιατί εθελοντισμός σημαίνει προσφορά!






 

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο. 
Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους. 
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

"Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας. Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου. Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό; Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άγιος Βασίλης. Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει"!

Ελληνική μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Γιορτάσαμε κι εμείς την ημέρα του παιδικού βιβλίου παρέα με το 5ο νηπιαγωγείου Δράμας . Είχαμε τη χαρά να συνδεθούμε διαδικτυακά με την εκπαιδευτικό και συγγραφέα κυρία Χαρά Μητσιοπούλου η οποία μας παρουσίασε το παραμύθι της «Ο Ασβούλης στη χώρα των σχημάτων».
Ο Ασβούλης δεν δέχεται το τετράγωνο κεφάλι του κι ενώ όλοι τον διαβεβαιώνουν ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, εκείνος αρνείται να δει τον πραγματικό, υπέροχο εαυτό του και εστιάζει ΜΟΝΟ σε αυτό που τον κάνει διαφορετικό από τους άλλους, θέλει να είναι ΙΔΙΟΣ με τους άλλους. Ένα μαγικό ταξίδι όμως στη Χώρα των Σχημάτων θα τον βοηθήσει να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η αξία της αυτοεκτίμησης. Σημαντική και πολύτιμη για την ηρεμία της ψυχής και του μυαλού, γι' αυτό πρέπει να της δίνουμε την προσοχή που της αξίζει. Η παρουσία της μας ενθουσίασε όλους. Στο τέλος απάντησε με πολύ μεγάλη χαρά στις ερωτήσεις των παιδιών.


Χαρά ευχαριστούμε πάρα πολύ για το υπέροχο παραμύθι που μοιράστηκες μαζί μας

Δημιουργήσαμε και ένα παραμύθι. Μπορείτε να το διαβάσετε

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Α la cA(R)T E-twinning 2023-24-Λαϊκή τέχνη

 Επόμενος σταθμός στο έργο μας etwinning Α la cA(R)T είναι η Λαϊκή τέχνη. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για να βρούμε τι κρύβει η βαλίτσα.

Η βαλίτσα είχε μέσα κεντήματα και υφαντά φτιαγμένα με αργαλειό


Μάθαμε μέσα από μια παρουσίαση για την λαϊκή τέχνη
και παίξαμε παιχνίδια

Φτιάξαμε τη γωνιά της λαϊκής τέχνης

Οι δράσεις μας. Κεντήματα με σταυροβελονιά




Ποδιές πααρδοσιακές


Σελιδοδείκτες





Αυτοσχέδιος αργαλειός

Περάσαμε κρόσσια σε μαντήλες


Ομαδικό κέντημα

Επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο Προσοτσάνης









Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργήσαμε μια παραδοσιακή φορεσιά της χώρας Γεωργία
Δημιουργήσαμε με σταυροβελονιά 3 σχέδια προκειμένου να κάνουμε τη συνεργατική μας δράση με άλλα 2 σχολεία.
Κάναμε τηλεδιάσκεψη με το 61ο νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης το νηπιαγωγείο παστίδας Ρόδου και το Thudor Arghesi School
Bucharest Ρουμανίας.

Ταυτόχρονα σε κοινή παρουσίαση όλοι μαζί δημιουργήσαμε ένα κέντημα
To αποτέλεσμα της συνεργασίας μας είναι αυτό το κέντημα με τα όμορφα μηνύματα που είπαν τα παιδιά
Τέλος παίξαμε το παιχνίδι για να προχωρήσουμε στην τελευταία τέχνη που για να δούμε τι θα κρύβει η βαλίτσα