Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Αφή Ολυμπιακής φλόγας και Ολυμπιακοί Αγώνες

Στις 16 Απριλίου 2024 έγινε η Τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Επισκεφτήκαμε το 5ο νηπιαγωγείο Δράμας. Εκεί  πραγματοποιήθηκαν: Η αφή της φλόγας, η παρέλαση των αθλητών, αγώνες και η αναπαράσταση της τελετής αφής .
Πρώτα μια μαθήτρια χτυπώντας το τύμπανο έδωσε το σύνθημα και όλα τα κορίτσια μας παρατάχθηκαν έξω από την αυλή του σχολείου.

Μπροστά η ιέρεια κάλεσε ιερά σιωπή για να ζητήσει από τον Θεό Απόλλωνα να ανάψει την ιερή φλόγα και από το Δία να χαρίσει Ειρήνη σε όλους τους λαούς της γης.
Μετά από την πομπή των κοριτσιών η φλόγα άναψε με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου.
Στη συνέχεια απελευθερώθηκε ένα λευκό περιστέρι , σύμβολο Ειρήνης .
Η δάδα μαζί με ένα κλαδί ελιάς μεταφέρθηκε από χέρι σε χέρι σε όλους τους μαθητές που είχαν παραταχθεί κατά μήκος του δρόμου μπροστά από το σχολείο μας ως απόδοση μιας συμβολικής λαμπαδηδρομίας. 

Ακολούθησε παρέλαση των μαθητών με την Ελληνική σημαία , την ολυμπιακή σημαία αλλά και τις σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-twinning “Hercules the founder of the Olympic games”στα πλαίσια του οποίου και πραγματοποιήθηκε η όλη δράση.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν μέρος σε τρεις αγώνες. Τρέξιμο 50 μέτρων, Άλμα εις μήκος, Ακόντιο.



Στην τελετή βράβευσης που ακολούθησε στεφανώθηκαν με κότινο οι πρώτοι αθλητές
ενώ βραβείο για τη συμμετοχή τους πήραν όλα τα παιδιά!

Γιατί αυτό είναι και το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ιερής φλόγας ! Να ανταγωνίζονται ο ένας με τον άλλον ενώ ταυτόχρονα να ζουν ειρηνικά κάτω από την ίδια στέγη.

Στο τέλος τα παιδιά κεράστηκαν μπισκότα με το σύμβολο των ολυμπιακών!
Τα παιδιά του 5ου νηπιαγωγείου Δράμας μας έδωσαν και δωράκια
Για τη διάχυση των ιδεών και των μηνυμάτων του ολυμπιακού ιδεώδες πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες δράσεις μεταξύ των 23 σχολείων που συμμετέχουνε στο project από Ελλάδα Τουρκία , Ρουμανία, Λιθουανία, Σερβία και Κύπρο. 
Η δράση δημοσιεύτηκε στον Πρωινό Τύπο !
Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 5ου νηπιαγωγείου Δράμας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Ευχαριστούμε θερμά για άλλη μια φορά την μανούλα του Θ. Κ την κυρία Βάσω για τα υπέροχα μπισκοτάκια που έφτιαξε με πολύ αγάπη και μεράκι για να κεράσουμε 70 παιδιά.