ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!
Με αγάπη και ενδιαφέρον για τα παιδιά δημιούργησα αυτό το blog. Σκοπός μου η καταγραφή δραστηριοτήτων από την υπέροχη ζωή των παιδιών στο νηπιαγωγείο καθώς και η επικοινωνία με εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά..........Με την ελπίδα αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή περιήγηση!
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!
Τελευταία εκπαιδευτική επίσκεψη για τη σχολική χρονιά 2024-25 και πήγαμε Δασάκι του Κλειστού Γυμναστηρίου Δράμας (έναντι κολυμβητηρίου) παρέα με τους μικρούς εξερευνητές.
Έναρξη, ο προαύλιος χώρος του γυμναστηρίου, όπου τα στοιχεία θα μας οδηγήσουν στο δασάκι που θα κάνουμε πεζοπορία και θα έρθουμε σε άμεση επαφή με δάσος, μαθαίνοντας πως θα επιβιώσουμε σε αυτό και πως θα το προστατεύσουμε.Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μας δράσης και με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, οργανώνουμε μια εξόρμηση στον υπαίθριο χώρο δίπλα από το σχολείο μας – ένα οικόπεδο που συνορεύει με την αυλή και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχολικού περιβάλλοντος. Με υπευθυνότητα και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, οι μαθητές χωρίζονται σε μικρές ομάδες και ξεκινούν να καθαρίζουν τον χώρο, μαζεύοντας κάθε είδους απορρίμματα που έχουν εγκαταλειφθεί στο περιβάλλον. Η συλλογή γίνεται σε σακούλες. Η δράση αυτή όχι μόνο συμβάλλει στον ευπρεπισμό και την καθαριότητα της αυλής μας και των γύρω χώρων, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια ζωντανή ευκαιρία βιωματικής μάθησης. Μέσα από την εμπειρία της ενεργής συμμετοχής, οι μαθητές αντιλαμβάνονται στην πράξη τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αφιερώνουμε χρόνο στην τάξη για να συζητήσουμε με τα παιδιά τη σημασία της ανακύκλωσης και το ρόλο που μπορεί να παίξει καθένας μας στην προστασία του πλανήτη. Μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο, τα παιδιά εκφράζουν σκέψεις, εμπειρίες και απορίες σχετικά με τα απορρίμματα, τη σωστή διαχείρισή τους και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το περιβάλλον γύρω μας. Κατανοώντας όλοι μαζί πως η ανακύκλωση δεν είναι απλώς μια πράξη ρουτίνας, αλλά στάση ζωής και ένδειξη σεβασμού προς το περιβάλλον, αποφασίζουμε να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας στην καθημερινή ανακύκλωση στο σχολείο. Έτσι, δεσμευόμαστε ως τάξη να χρησιμοποιούμε σωστά τους κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται μέσα στο σχολείο για να διαχωρίζουμε τα απορρίμματά μας ανάλογα με το υλικό τους. Επιπλέον, οργανωνόμαστε ώστε, όταν γεμίσουν οι κάδοι της τάξης ή όταν προκύψει μεγαλύτερη ποσότητα υλικών, να τα μεταφέρουμε όλοι μαζί στους δημοτικούς κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται εξωτερικά, σε κοντινή απόσταση από το σχολείο. Μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ενισχύουμε το αίσθημα συνεργασίας και υπευθυνότητας και αποκτούμε συνήθειες που θα μας συνοδεύουν για μια ζωή.
Πραγματοποιούμε μια μικρή έρευνα εντός του σχολείου με σκοπό να εντοπίσουμε ποια πλαστικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται συχνότερα στην καθημερινότητά μας. Οι μαθητές παρατηρούν τον χώρο της τάξης και συγκεντρώνουν στοιχεία για τα πλαστικά προϊόντα που βλέπουν ή χρησιμοποιούν. Η πληροφορία αυτή δεν μένει απλώς σε επίπεδο παρατήρησης. Οι μαθητές καταγράφουν συστηματικά τα ευρήματά τους ώστε να μπορούν να συγκρίνουν ποσότητες και είδη πλαστικών. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν εικόνα για τον όγκο του πλαστικού που καταναλώνεται στο σχολικό περιβάλλον και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ποια είδη εμφανίζονται πιο συχνά.
Διαβάσαμε διάφορα παραμύθιαΚάναμε ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό μουσικοκινητικό παιχνίδι με θέμα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, καθεμία από τις οποίες εκπροσωπεί διαφορετικούς ρόλους του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της ανθρώπινης παρέμβασης: μικρά ψαράκια, μεγάλα ψάρια, ένα χταπόδι, άνθρωποι και μια ειδική ομάδα καθαριστών. Κάθε ομάδα εισέρχεται στον χώρο με τη συνοδεία διαφορετικής μουσικής, που αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα της. Τα θαλάσσια πλάσματα κινούνται χαρούμενα και ελεύθερα, μιμούμενα κινήσεις του βυθού. Όταν έρχεται η σειρά των «ανθρώπων», η μουσική αλλάζει και μαζί τους εμφανίζονται σκουπίδια, τα οποία σκορπίζονται στη θάλασσα. Τα παιδιά που έχουν τον ρόλο των ανθρώπων «ρίχνουν» πλαστικά αντικείμενα (όπως μπαλάκια, χαρτιά ή υφασμάτινα κομμάτια που παριστάνουν σκουπίδια), συμβολίζοντας τη ρύπανση που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τότε, η ομάδα των καθαριστών αναλαμβάνει δράση: μεθοδικά και συντονισμένα, καθαρίζουν τον χώρο από τα απορρίμματα, συλλέγοντάς τα και απομακρύνοντάς τα, ώστε το περιβάλλον να ξαναγίνει καθαρό. Όταν η θάλασσα έχει πλέον καθαρίσει, όλες οι ομάδες – ψάρια, θαλάσσια πλάσματα, άνθρωποι και καθαριστές – ενώνονται και χορεύουν όλοι μαζί με χαρούμενη μουσική, γιορτάζοντας τη συνεργασία και το θετικό αποτέλεσμα.
Συμμετείχαμε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση της All For Blue από τον Κώστα Θωμόπουλο Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού MEDASSET εκπαιδευτικού προγράμματος «Νιρέττα η Καρέττα» και μάθαμε πόσο πολύ κινδυνεύουν τα πλάσματα που ζουν στη θάλασσα από τα πλαστικά που πετάνε οι άνθρωποι.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε μπορούμε τα πλαστικά; Αναλαμβάνουμε δράση και υποσχόμαστε την επόμενη σχολική χρονιά να μειώσουμε εντελώς τη χρήση των πλαστικών στο σχολείο μας.
Οι γονείς ευαισθητοποιήθηκαν μέσω ενός φυλλαδίου σχετικά με τον τρόπο μείωσης των πλαστικών.Καθώς υλοποιούσαμε σταδιακά τις δράσεις μας, μέσα από τη συνέπεια, τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή όλων, ήρθε και η ανταμοιβή των προσπαθειών μας η επιβράβευση ως φυσικό αποτέλεσμα της δέσμευσής μας στις αξίες της αειφορίας και της υπεύθυνης συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον.
Προηγούμενες αναρτήσεις σχετικά με το έργο μας δείτε εδώ εδώ εδώ κι εδώ
Φτάνοντας στα Χριστούγεννα δημιουργήσαμε μια διαδραστική Χριστουγεννιάτικη κάρταΜαθηματικά
Ρομποτική. Προγραμματίσαμε το beebot να πάει από την Ευρώπη στον νότιο ωκεανό διά μέσου της θαλάσσης.
Ο κύκλος της ζωής των πιγκουίνων
Τρίλιζα και sudocu
Κάναμε πειράματα και τα 3 σχολεία. Γεμίσαμε νερό 3 μπολάκια και τα βάλαμε στην κατάψυξη. Την άλλη μέρα τα βγάλαμε και βάλαμε στον έναν πάγο από επάνω αλάτι, στον δεύτερο τίποτα απλά τον αφήσαμε σε ένα πιάτο και προσπαθήσαμε να το λιώσουμε με τα χέρια μας και τον τρίτο πάγο τον ρίξαμε σε βραστό νερό. Υποθέσαμε ποιος θα λιώσει πρώτα.
Καταγράψαμε την υπόθεση και μετά το συμπέρασμα
Εικαστικές κατασκευές
Μάθαμε βήμα βήμα να ζωγραφίζουμε πιγκουίνους
Eγινε διαδικτυακή ενημέρωση από τον Κώστα Θωμόπουλο Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού MEDASSET εκπαιδευτικού προγράμματος «Νιρέττα η Καρέττα». Το MEDASSEΤ (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο. Ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1988 και το 1993 στην Ελλάδα. Σήμερα οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση στην Μεσόγειο, την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και επεμβάσεων στους οικοτόπους τους. Προστατεύοντας τις θαλάσσιες χελώνες, προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου!
Πήραμε μέρος στο διαδικτυακό σεμινάριο της All For Blue σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου Οικοσυστήματος. Η All For Blue είναι μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΑΜΚΕ), με διεθνείς δράσεις, αμιγώς εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε από την Κατερίνα Τοπούζογλου. Σκοπός της είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η ενημέρωση και η έμπνευση της νέας γενιάς.