Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Γιορτή λήξης σχολικής χρονιάς 2025

Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό αποχαιρετήσαμε τη φετινή σχολική χρονιά με μια ξεχωριστή γιορτή λήξης! Παιδιά και γονείς έγιναν μια μεγάλη ομάδα και διασκέδασαν μέσα από ομαδικά παιχνίδια, χαρούμενες δραστηριότητες και άφθονο γέλιο. Το νηπιαγωγείο μας γέμισε με ενέργεια, κίνηση και αγκαλιές μια όμορφη ευκαιρία για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε φέτος. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και ευχόμαστε σε μικρούς και μεγάλους ένα χαρούμενο, ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

















ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!



























Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Οι μικροί Εξερευνητές στο Δάσος

Τελευταία εκπαιδευτική επίσκεψη για τη σχολική χρονιά 2024-25 και πήγαμε Δασάκι του Κλειστού Γυμναστηρίου Δράμας (έναντι κολυμβητηρίου) παρέα με τους μικρούς εξερευνητές.

Έναρξη, ο προαύλιος χώρος του γυμναστηρίου, όπου τα στοιχεία θα μας οδηγήσουν στο δασάκι που θα κάνουμε πεζοπορία και θα έρθουμε σε άμεση επαφή με δάσος, μαθαίνοντας πως θα επιβιώσουμε σε αυτό και πως θα το προστατεύσουμε.
Προσανατολιστήκαμε με την βοήθεια της πυξίδας αλλά και με φυσικούς τρόπους.
Πήραμε μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού από την αρχή μέχρι το τέλος
Μάθαμε για την χλωρίδα και την πανίδα του δάσους μας. Πως υπολογίζουμε την ηλικία των δέντρων.
Πως θα κατασκευάσουμε ασφαλείς εστίες φωτιάς.
Mάθαμε πως να στήνουμε σκηνές.

Η επίσκεψη στο υπέροχο δασάκι τελείωσε με ένα παιχνίδι



















Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Plastic Clever Schools

Τη φετινή σχολική χρονιά αποφασίσαμε να γίνουμε μέλος της κοινότητας σχολείων που αναλαμβάνουν δράση για να γίνουν Plastic Clever SchoolΤα Plastic Clever Schools βοηθούν τους νέους να μειώσουν ριζικά τα πλαστικά απορρίμματα στα σχολεία, τις κοινότητες και στα σπίτια τους. Παρέχουν στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά όλα όσα χρειάζονται για να συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια μέσω των εκπαιδευτικών εργαλείων τους και της διαδικτυακής πλατφόρμα τους. Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε στους μαθητές μια βαθιά περιβαλλοντική συνείδηση και να ενισχύσουμε τη θέλησή τους να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία του πλανήτη μας. Επιθυμούμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά να αναλάβουν πρωτοβουλίες ως υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, πιο δίκαιου και οικολογικά ισορροπημένου κόσμου. Μέσα από τη συμμετοχή μας στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Plastic Clever Schools, σε συνεργασία με τους οργανισμούς CommonSeas και Kids Against Plastics, εντασσόμαστε σε μια διεθνή κοινότητα σχολείων που δραστηριοποιούνται με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και ότι, εφόσον εφοδιαστούν με τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και βιωματικές εμπειρίες, μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές της αλλαγής απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Η θάλασσα και τα οικοσυστήματα που φιλοξενεί βρίσκονται σήμερα σε σοβαρό κίνδυνο, κυρίως λόγω της ρύπανσης από πλαστικά απορρίμματα. Οι επόμενες γενιές καλούνται να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε αυτήν την κρίση, αναλαμβάνοντας δράση για την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσης, για την υπεύθυνη κατανάλωση και για την προστασία της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και δημιουργικών δραστηριοτήτων που ενθαρρύνουν τους μαθητές να σκεφτούν, να εκφραστούν, να συνεργαστούν και να αναζητήσουν λύσεις. Μέσα από τη διερεύνηση, την ενημέρωση, την ενασχόληση με το περιβάλλον και την ενεργό συμμετοχή, τα παιδιά χτίζουν τις βάσεις για μια πιο ουσιαστική σχέση με τον πλανήτη τους, και ενδυναμώνονται ώστε να γίνουν οι αυριανοί υπερασπιστές του.
Plastic Clever School με 3 βήματα

Ξεκινήσαμε τη δραστηριότητα παρακολουθώντας σχετικά βίντεο που αφορούν τα πλαστικά. Μέσα από αυτά τα παιδιά ενημερώνονται για τη σημασία της ανακύκλωσης, τις συνέπειες της λανθασμένης απόρριψης αποβλήτων στο περιβάλλον και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε όλοι στην προστασία του πλανήτη μας. Στη συνέχεια, περνάμε σε μια βιωματική δραστηριότητα μέσα στην τάξη. Τα παιδιά καλούνται να εντοπίσουν διάφορα αντικείμενα από τον χώρο της τάξης και να τα διαχωρίσουν.  Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά εξοικειώνονται με την έννοια της διαλογής στην πηγή, η οποία είναι θεμελιώδης για τη σωστή ανακύκλωση. Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει την παρατηρητικότητα, τη συνεργασία και την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών, ενώ παράλληλα τους προετοιμάζει για τη συμμετοχή τους σε πιο σύνθετες περιβαλλοντικές δράσεις

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μας δράσης και με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, οργανώνουμε μια εξόρμηση στον υπαίθριο χώρο δίπλα από το σχολείο μας – ένα οικόπεδο που συνορεύει με την αυλή και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχολικού περιβάλλοντος. Με υπευθυνότητα και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, οι μαθητές χωρίζονται σε μικρές ομάδες και ξεκινούν να καθαρίζουν τον χώρο, μαζεύοντας κάθε είδους απορρίμματα που έχουν εγκαταλειφθεί στο περιβάλλον. Η συλλογή γίνεται σε σακούλες. Η δράση αυτή όχι μόνο συμβάλλει στον ευπρεπισμό και την καθαριότητα της αυλής μας και των γύρω χώρων, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια ζωντανή ευκαιρία βιωματικής μάθησης. Μέσα από την εμπειρία της ενεργής συμμετοχής, οι μαθητές αντιλαμβάνονται στην πράξη τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αφιερώνουμε χρόνο στην τάξη για να συζητήσουμε με τα παιδιά τη σημασία της ανακύκλωσης και το ρόλο που μπορεί να παίξει καθένας μας στην προστασία του πλανήτη. Μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο, τα παιδιά εκφράζουν σκέψεις, εμπειρίες και απορίες σχετικά με τα απορρίμματα, τη σωστή διαχείρισή τους και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το περιβάλλον γύρω μας. Κατανοώντας όλοι μαζί πως η ανακύκλωση δεν είναι απλώς μια πράξη ρουτίνας, αλλά στάση ζωής και ένδειξη σεβασμού προς το περιβάλλον, αποφασίζουμε να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας στην καθημερινή ανακύκλωση στο σχολείο. Έτσι, δεσμευόμαστε ως τάξη να χρησιμοποιούμε σωστά τους κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται μέσα στο σχολείο για να διαχωρίζουμε τα απορρίμματά μας ανάλογα με το υλικό τους. Επιπλέον, οργανωνόμαστε ώστε, όταν γεμίσουν οι κάδοι της τάξης ή όταν προκύψει μεγαλύτερη ποσότητα υλικών, να τα μεταφέρουμε όλοι μαζί στους δημοτικούς κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται εξωτερικά, σε κοντινή απόσταση από το σχολείο. Μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ενισχύουμε το αίσθημα συνεργασίας και υπευθυνότητας και αποκτούμε συνήθειες που θα μας συνοδεύουν για μια ζωή.

Πραγματοποιούμε μια μικρή έρευνα εντός του σχολείου με σκοπό να εντοπίσουμε ποια πλαστικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται συχνότερα στην καθημερινότητά μας. Οι μαθητές παρατηρούν τον χώρο της τάξης και συγκεντρώνουν στοιχεία για τα πλαστικά προϊόντα που βλέπουν ή χρησιμοποιούν. Η πληροφορία αυτή δεν μένει απλώς σε επίπεδο παρατήρησης. Οι μαθητές καταγράφουν συστηματικά τα ευρήματά τους ώστε να μπορούν να συγκρίνουν ποσότητες και είδη πλαστικών. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν εικόνα για τον όγκο του πλαστικού που καταναλώνεται στο σχολικό περιβάλλον και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ποια είδη εμφανίζονται πιο συχνά.

Διαβάσαμε διάφορα παραμύθια 

Κάναμε ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό μουσικοκινητικό παιχνίδι με θέμα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, καθεμία από τις οποίες εκπροσωπεί διαφορετικούς ρόλους του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της ανθρώπινης παρέμβασης: μικρά ψαράκια, μεγάλα ψάρια, ένα χταπόδι, άνθρωποι και μια ειδική ομάδα καθαριστών. Κάθε ομάδα εισέρχεται στον χώρο με τη συνοδεία διαφορετικής μουσικής, που αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα της. Τα θαλάσσια πλάσματα κινούνται χαρούμενα και ελεύθερα, μιμούμενα κινήσεις του βυθού. Όταν έρχεται η σειρά των «ανθρώπων», η μουσική αλλάζει και μαζί τους εμφανίζονται σκουπίδια, τα οποία σκορπίζονται στη θάλασσα. Τα παιδιά που έχουν τον ρόλο των ανθρώπων «ρίχνουν» πλαστικά αντικείμενα (όπως μπαλάκια, χαρτιά ή υφασμάτινα κομμάτια που παριστάνουν σκουπίδια), συμβολίζοντας τη ρύπανση που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τότε, η ομάδα των καθαριστών αναλαμβάνει δράση: μεθοδικά και συντονισμένα, καθαρίζουν τον χώρο από τα απορρίμματα, συλλέγοντάς τα και απομακρύνοντάς τα, ώστε το περιβάλλον να ξαναγίνει καθαρό. Όταν η θάλασσα έχει πλέον καθαρίσει, όλες οι ομάδες – ψάρια, θαλάσσια πλάσματα, άνθρωποι και καθαριστές – ενώνονται και χορεύουν όλοι μαζί με χαρούμενη μουσική, γιορτάζοντας τη συνεργασία και το θετικό αποτέλεσμα.

Συμμετείχαμε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση της All For Blue από τον Κώστα Θωμόπουλο Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού MEDASSET εκπαιδευτικού προγράμματος «Νιρέττα η Καρέττα» και μάθαμε πόσο πολύ κινδυνεύουν τα πλάσματα που ζουν στη θάλασσα από τα πλαστικά που πετάνε οι άνθρωποι.


Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε μπορούμε τα πλαστικά; Αναλαμβάνουμε δράση και υποσχόμαστε την επόμενη σχολική χρονιά να μειώσουμε εντελώς τη χρήση των πλαστικών στο σχολείο μας.

Οι γονείς ευαισθητοποιήθηκαν μέσω ενός φυλλαδίου σχετικά με τον τρόπο μείωσης των πλαστικών.

Καθώς υλοποιούσαμε σταδιακά τις δράσεις μας, μέσα από τη συνέπεια, τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή όλων, ήρθε και η ανταμοιβή των προσπαθειών μας η επιβράβευση  ως φυσικό αποτέλεσμα της δέσμευσής μας στις αξίες της αειφορίας και της υπεύθυνης συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον.


















Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025

Blue Adnenure etwinning 2024-25

 Προηγούμενες αναρτήσεις σχετικά με το έργο μας δείτε εδώ εδώ εδώ κι εδώ

Φτάνοντας στα Χριστούγεννα δημιουργήσαμε μια διαδραστική Χριστουγεννιάτικη κάρτα
Σε ένα καράβι μπήκαν οι ευχές όλων των σχολείων
Μάθαμε τα πάντα για τον ωκεανό. Παρακολουθήσαμε με τα παιδιά την παρουσίαση για τον ωκεανό που δημιουργήθηκε  για το έργο.


Γνωρίσαμε τον μαγικό κόσμο του ωκεανού



Κάναμε κουίζ για να δούμε τι μάθαμε
Μάθαμε για τις ζώνες του ωκεανού
Οι 5 ζώνες του ωκεανού


Φορέσαμε γυαλιά VR και είδαμε τον βυθό
Βρίσκουμε στον χάρτη τα ονόματα των ωκεανών 

Παίξαμε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή όπου βοηθήσαμε τη φίλη μας την Τεχνητή Νοημοσύνη να ξεχωρίσει τα σκουπίδια από τα ψάρια πετώντας τα σκουπίδια μέσα στον κάδο.

 Online παιχνίδια και κουίζ με θέμα τον ωκεανό
Μέμορι
Χωριστήκαμε σε ομάδες σχολείων και η κάθε ομάδα συνέλεξε πληροφορίες για κάποιον ωκεανό. Εμείς σε συνεργασία με το νηπιαγωγείο από την Πολωνία και την Ισπανία ασχοληθήκαμε με τον Νότιο - Ανταρκτικό  ωκεανό. Τα παιδιά βρήκαν πληροφορίες για τον νότιο ωκεανό σε συνεργασία με τους γονείς στο σπίτι
Κάναμε δραστηριότητες, γνωρίσαμε τα ζώα του Νότιου παγωμένου ωκεανού. Μέσα από 2 παρουσιάσεις που είδαν τα παιδιά γνώρισαν τον νότιο ωκεανό
Παίξαμε παιχνίδια και ταΐσαμε τους πιγκουίνους ψάρια πατώντας επάνω στα παγόβουνα και προσέχοντας να μη πέσουμε μέσα στη θάλασσα που έχει καρχαρίες



Διαβάσαμε παραμύθια και χορέψαμε σαν τους πιγκουίνους
Ψαρέψαμε

Μαθηματικά

Ρομποτική. Προγραμματίσαμε το beebot να πάει από την Ευρώπη στον νότιο ωκεανό διά μέσου της θαλάσσης.

Ο κύκλος της ζωής των πιγκουίνων

Τρίλιζα και sudocu

Είδαμε μια υπέροχη ταινία που άρεσε πολύ στα παιδιά

Χωρίσαμε μια εικόνα πιγκουίνου σε 6 κομμάτια και κάθε σχολείο έβαψε 2 κομμάτια. Συναντηθήκαμε διαδικτυακά (το δικό μας νηπιαγωγείο της Πολωνίας και της Ισπανίας)για να ενώσουμε τα κομμάτια που έβαψε το κάθε σχολείο και να μάθουμε τα μέρη του πιγκουίνου

Κάναμε πειράματα και τα 3 σχολεία. Γεμίσαμε νερό 3 μπολάκια και τα βάλαμε στην κατάψυξη. Την άλλη μέρα τα βγάλαμε και βάλαμε στον έναν πάγο από επάνω αλάτι, στον δεύτερο τίποτα απλά τον αφήσαμε σε ένα πιάτο και προσπαθήσαμε να το λιώσουμε με τα χέρια μας και τον τρίτο πάγο τον ρίξαμε σε βραστό νερό. Υποθέσαμε ποιος θα λιώσει πρώτα.


Ρίξαμε ταλκ(υποτίθεται είναι θάλασσα το μπλε  και με την άκρη του δακτύλου μας βουτώντας το σε υγρό πιάτων σπάσαμε τον πάγο
Φτιάξαμε χιόνι με μαλακτική και σόδα
Γιατί δεν κρυώνουν τα ζώα που ζουν στους πάγους; Γιατί 
χρησιμοποιούν το λίπος τους για να ζεσταίνονται. Κάναμε ένα πείραμα. Καλύψαμε το ένα χέρι με βούτυρο και το βάλαμε μέσα σε σακουλάκι. Γεμίσαμε μια λεκάνη με νερό και πολλά παγάκια και βάλαμε τα 2 μας χέρια μέσα  Αυτό που είχε βούτυρο παρέμεινε ζεστό ενώ το γυμνό χέρι πάγωσε. 

Καταγράψαμε την υπόθεση και μετά το συμπέρασμα

Εικαστικές κατασκευές





Μάθαμε βήμα βήμα να ζωγραφίζουμε πιγκουίνους





Eγινε διαδικτυακή ενημέρωση από τον Κώστα Θωμόπουλο Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού MEDASSET εκπαιδευτικού προγράμματος «Νιρέττα η Καρέττα». Το MEDASSEΤ (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο. Ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1988 και το 1993 στην Ελλάδα. Σήμερα οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση στην Μεσόγειο, την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και επεμβάσεων στους οικοτόπους τους. Προστατεύοντας τις θαλάσσιες χελώνες, προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου!

Πήραμε μέρος στο διαδικτυακό σεμινάριο της All For Blue σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου Οικοσυστήματος. Η All For Blue είναι μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΑΜΚΕ), με διεθνείς δράσεις, αμιγώς εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε από την Κατερίνα Τοπούζογλου. Σκοπός της είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η ενημέρωση και η έμπνευση της νέας γενιάς.

Γίναμε υποστηρικτές της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου και προτείναμε όλα τα σχολεία  τρόπους για ασφαλή πλοήγηση στον ψηφιακό ωκεανό του διαδικτύου δημιουργώντας μια ψηφιακή εφημερίδα. Το δικό μας μήνυμα
Πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ωκεανούς; Συνεργαστήκαμε με το 1ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, το 7ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου και το νηπιαγωγείο Πολωνίας και δημιουργήσαμε μια παρουσίαση σχετικά με τα επαγγέλματα του ωκεανού την οποία είδαμε με τα παιδιά.
Στη συνέχεια κάναμε τηλεδιάσκεψη και παίξαμε όλοι μαζί Bingo
Η φωνή του ωκεανού. Έγιναν έξι ομάδες σχολείων για να μελετήσουν τις επιπτώσεις που επηρεάζουν τους ωκεανούς και ν προτείνουν λύσεις τα παιδιά . Εμείς συνεργαστήκαμε με το 1ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας και το νηπιαγωγείο Πολωνίας και διερευνήσαμε βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως τα μικροπλαστικά. Προτείναμε λύσεις δημιουργώντας από κοινού μια αφίσα


Πήραμε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τις Ομάδες της Παιδικής HELMEPA. Το θέμα του διαγωνισμού της σχολικής χρονιάς 2024-2025 είναι «Λιβάδια Ποσειδωνίας: τα θαλασσινά μας δάση».
Κάναμε τηλεδιασκέψεις
Εγινε αξιολόγηση του προγράμματος από τα παιδιά

χορέψαμε 
Μπορείτε να χορέψετε κι εσείς με τα παιδιά σας

Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών 2025, γιορτάσαμε όλοι μαζί με ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το μουσικό βίντεο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με όλους τους εταίρους του έργου. 

Αξίζει να ακούσετε και να δείτε το υπέροχο βίντεοκλιπ που έγινε με τη συμμετοχή όλων των συνεργαζόμενων σχολείων