Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

let's walk on the paths of tradition...logo

Η λαϊκή παράδοση αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Αποτελεί συνδετικό κρίκο που ενώνει τις παλιές με τις νέες γενιές  και γι αυτό το λόγο τα παιδιά από νωρίς πρέπει να έρχονται σε επαφή με κάποια βασικά στοιχεία του παρελθόντος. To etwinning πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε φέτος έχει τίτλο "let's walk on the paths of tradition.... (ας βαδίσουμε στα μονοπάτια της παράδοσης). Σκοπός μας είναι να μάθουν τα μικρά παιδιά, να ευαισθητοποιηθούν και να πληροφορηθούν σχετικά με την λαϊκή μας παράδοση. Να έρθουν σε επαφή με τα στοιχεία της λαϊκής παράδοσης, τον πολιτισμό του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμα και κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι ο λαϊκός μας πολιτισμός αποτελεί πηγαία έκφραση των ανθρώπων του χθες και παράλληλα να συμβάλλουν στη διατήρησή του. Να βρουν ομοιότητες και διαφορές σε διαφορετικούς πολιτισμούς,να εξοικειωθούν με την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς καθώς και να γνωρίσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις των  άλλων χωρών μέσα από την συνεργασία τους. 36 σχολεία από Ελλάδα και Ευρώπη θα συνεργαστούν.
Οι οδηγίες που έκανε για το πρόγραμμα το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας

Course Contents Presentation (copy) on Biteable.
© Biteable 2018 Terms of Use Privacy Policy
Τα συνεργαζόμενα σχολεία στον χάρτη
Η παρουσίαση των μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων σε ένα padlet
 Το βίντεο της δικής μας παρουσίασης
Η παρουσίαση των πόλεων των συμμετεχόντων σχολείων σ' ένα thinglink

Το βίντεο της παρουσίασης της πόλης μας
Το κάθε σχολείο δημιούργησε το δικό του λογότυπο.

 Το λογότυπο του σχολείου μας
Όλα τα λογότυπα μπήκαν σε ψηφοφορία στο tricider.
Κάθε σχολείο είχε το δικαίωμα να ψηφίσει τα 2 λογότυπα που του άρεσαν πιο πολύ. Είδαμε όλα τα λογότυπα
και ψηφίσαμε το κάθε παιδί ξεχωριστά. Όλα τα λογότυπα που δημιούργησαν τα σχολεία ξεχωριστά και υπέροχα η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη για τα παιδιά. Τα λογότυπα που άρεσαν πιο πολύ στα παιδιά μας και ψήφισαν ήταν του νηπιαγωγείου Φολέγανδρου και του Scoala Gimnaziala "Sfantul Nicolae" Vinatori από την Ρουμανία.
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας το λογότυπο που κάναμε στο σχολείο μας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους οπότε και αποτέλεσε το λογότυπο του προγράμματος μας.  Πήρε τη θέση του στο έργο μας

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σας άρεσε αγαπητοί μας συνεργάτες.









































































Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

28η Οκτωβρίου 1940 Αφήγηση γεγονότων μέσα από εικόνες

Μέσα από μια σειρά εικόνων τα παιδιά μας με δικά τους λόγια αφηγούνται τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο παρακάτω βίντεο

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

CodeWeek STE(A)M…άροντας με Origami


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού #CodeWeek είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Στοχεύει να φέρει την κωδικοποίηση και τον ψηφιακό αλφαβητισμό σε όλους μέσω της δημιουργίας και του πειραματισμού, καθώς μέσα από την κωδικοποίηση (εκμάθηση συγγραφής κώδικα )  επιτυγχάνεται η διεύρυνση των γνώσεών μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και δυνατοτήτων ώστε να παραχθούν νέες ιδέες και καινοτομίες.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδυναμώνει την υποστήριξη και προώθηση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα 2018, η οποία πραγματοποιείται  για φέτος από τις 6-21 Οκτωβρίου 2018. Η Code Week είναι μια πρωτοβουλία που βασίζεται σε εθελοντές, η οποία διεξάγεται από εθελοντές και έχει πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, με δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας.13 σχολεία, (7/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών, 10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, Νηπιαγωγείο Κατακόλου Ηλείας, 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, Δημοτικό Σχολείο Κιτίου Κύπρου, 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης Δράμας, 1/θ Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Σερρών, 4o Δ.Σ. Πετρούπολης Αττικής, Δημοτικό Σχολείο Κιβωτού Γρεβενών, Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου “Αθηνά”, Ελληνικό Νηπιαγωγείο Βουκουρεστίου “Αθηνά”) από 3 ευρωπαϊκές χώρες, (Ελλάδα – Κύπρο – Ρουμανία) 27 εκπαιδευτικοί και και περισσότεροι από 300 μαθητές και μαθήτριες (!) συνεργαστήκαμε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα #CodeWeek στα πλαίσια του προγράμματος #eTwinning STE(A)M…άροντας με Origami.
Η αφίσα μας
Κάναμε μια αφίσα σύμφωνα με το λογότυπο της φετινής εβδομάδας κώδικα

Κάναμε ένα fortune teller γράψαμε μέσα τους αριθμούς από το 1 έως το 8 και κάτω από έναν αριθμό βάλαμε ένα χρώμα και παίξαμε
Προγραμματίσαμε το beebot να φτάσει στο χρώμα που ήταν κάτω από τον αριθμό που διαλέξαμε αφού κάναμε πρώτα την διαδρομή με τα βελάκια







 Το βίντεο
 Το κάθε παιδί έκανε την διαδρομή και σε φύλλο εργασίας







Συναντηθήκαμε διαδικτυακά σε τηλεδιάσκεψη, 27 εκπαιδευτικοί από 13 σχολεία με πάνω από 300 μαθητές. Συνεργαστήκαμε και αλληλεπιδράσαμε σε θέματα προγραμματισμού έχοντας ως αφορμή ένα origami ( fortune teller). Τραγουδήσαμε όλοι μαζί το τραγούδι του έργου μας

 Εδώ ακούστε το τραγούδι μας
Ένας μαθητής από το δημοτικό σχολείου Σταυρακίου Ιωαννίνων μας έδειξε πως μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα fortune teller
 Ετοιμα











Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

STE(A)M…άροντας με Origami etwinning 2018-19

Στις μέρες μας, η λέξη οριγκάμι έχει πλέον καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο. Είναι η αντίστοιχη ιαπωνική της ελληνικής λέξης «χαρτοδιπλωτική» και περιγράφει την κατασκευή ενός σχήματος (πράγματος, ζώου, λουλουδιού κλπ) με το δίπλωμα ενός ή περισσοτέρων χαρτιών.
Η ιστορία του ξεκινά ίσως με την ίδια την ιστορία του χαρτιού. Το υλικό αυτό που μας επιτρέπει να το διπλώσουμε πολλές φορές κρατώντας τη μορφή που του δίνουμε χωρίς να κόβεται, εφευρέθηκε στην Κίνα περίπου το 100 μ.Χ. Στην Ιαπωνία έφτασε με Βουδιστές μοναχούς γύρω στο 550 μ.Χ.(https://www.greecejapan.com/eisagwgi-sthn-istoria-tou-origami/).  Η αρχαία τέχνη της αναδίπλωσης χαρτιού (χαρτοδιπλωτική/Origami), είναι ιδανική για την εφαρμογή της διδακτικής μεθοδολογίας STE(A)M education, γιατί βοηθά στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, τη λογική σκέψη, την εστίαση και τη συγκέντρωση των παιδιών. Εχει εφαρμογές στη διδασκαλία επιστημών (Science), τεχνολογίας (Tech), μηχανικής (Engineering ), τέχνης (Art) και μαθηματικών (Maths). Είναι μια καινοτόμα διδακτική και παιδαγωγική δραστηριότητα που εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η εφαρμογή της μεθοδολογίας STE(A)M στη σύγχρονη τάξη.
Καινούριο πρόγραμμα για φέτος. Ένα έργο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα την Κύπρο και την Ρουμανία. Αφορμή για να το ξεκινήσουμε στάθηκε η Παγκόσμια ημέρα των ζώων. Κάναμε εύκολα ζωάκια με ένα τετράγωνο χαρτί.
  Έτοιμα τα σκυλάκια οι γατούλες και η αλεπού
Η αφίσα που ετοιμάσαμε για το λογότυπο


Η παρουσίαση του σχολείου μας
Κι ένα βίντεο στο οποίο εξηγούν τα παιδιά πως μπορείτε να κάνετε μια αλεπού με χαρτί πολύ πολύ γρήγορα
Προγραμματίσαμε το beebot ώστε να περάσει σωστά από τα στάδια κατασκευής του origami μας

Το βίντεο



Ας πάρουμε στα χέρια μας ένα χαρτάκι και ας παίξουμε μ’ αυτό, όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι έκαναν πριν από μας. Γιατί πάνω απ’ όλα το origami είναι παιχνίδι, δημιουργία, διασκέδαση και φιλία!
Καλή μας αρχή !!!!!!!!!!!!!! 

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια ημέρα των ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.(https://www.sansimera.gr/worldays/58)

Κάναμε καρτούλες





και μέσα γράψαμε μηνύματα



ζωάκια με χαρτί origami
Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας ζώο



και μια αφίσα με στένσιλ







Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων δεν συνιστά παρά μία υπενθύμιση για όσα προσφέρουν και όσα αξίζουν οι τετράποδοι φίλοι μας.