Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Η τελεία

Ένα βιβλίο για την δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση. Η φαντασία μπορεί να απελευθερωθεί με μια μικρή αφορμή. Μια απλή κουβέντα ενθάρρυνσης φτάνει για να απελευθερώσει αυτό που μπορεί να κρύβει ο καθένας μέσα του. Όλα τα παιδιά έχουν ταλέντα και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα περιβάλλον που θα τα ενθαρρύνει να τα αναδείξουν. Που θα τα αντιμετωπίζει με αγάπη και ως ξεχωριστές προσωπικότητες. Κάθε παιδί είναι σημαντικό και πρέπει να είμαστε δίπλα του να το βοηθήσουμε να απελευθερώσει όλες του τις πτυχές.

Λιτός λόγος που συνοδεύεται με μια εξίσου λιτή εικονογράφηση. Το ασπρόμαυρο επιλέγεται για να εκφράσει την άρνηση της Λίας να ζωγραφίσει. Και ύστερα έρχεται το χρώμα για να τονίσει την στιγμή που ξεκινάει να γίνεται δημιουργική. Κυριαρχεί το λευκό ίσως γιατί ο συγγραφέας και εικονογράφος θέλει ο αναγνώστης να αφήσει και τη δική του φαντασία ελεύθερη.
Η Τελεία του Peter H. Raynolds (σε μετάφραση Άννας Παπασταύρου) είναι μια τρυφερή και ευρηματική ιστορία για το ταλέντο και τις ικανότητες που κρύβει ο καθένας από μας. Μια ιστορία στην οποία δεν υπάρχει τέλος αλλά μια σπουδαία αρχή. Η υπόθεση του παραμυθιού με λίγα λόγια:
Η ιστορία μας ξεκινά από το μάθημα της ζωγραφικής. Η μικρή Λία πιστεύει ότι είναι ανίκανη να ζωγραφίσει το οτιδήποτε και κοιτάζει λυπημένη το κατάλευκο χαρτί της. Η δασκάλα προσπαθεί με χιούμορ να της μιλήσει αλλά η Λία θυμώνει. Τότε η δασκάλα της λέει να κάνει έστω μια τελεία και μετά την βάζει να υπογράψει την ζωγραφιά της που μπορεί να μοιάζει φτωχή με μια μόνο τελεία στη μέση του λευκού χαρτιού αλλά είναι δική της. Την επόμενη εβδομάδα η Λία βλέπει την ζωγραφιά της σε μια κορνίζα και σκέφτεται ότι μπορεί να κάνει καλύτερες τελείες. Με αφορμή αυτή την πρώτη της τελεία η φαντασία της απελευθερώνεται. Και αρχίζει να ζωγραφίζει τελείες σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Έχει πλέον αυτοπεποίθηση και τα έργα της παίρνουν εγκωμιαστικά σχόλια στην έκθεση του σχολείου. Και όταν ένας μικρούλης θαυμαστής της λέει ότι δεν μπορεί να ζωγραφίσει η Λία θα του δείξει τον τρόπο. Γιατί τώρα πια ξέρει.
Διαβάστε το βιβλίο στα παιδιά σας μέσα από το παρακάτω βίντεο




 
Ωραία τώρα προσπαθήστε κι εσείς παιδιά να ζωγραφίσετε με τελείες.  Να ζωγραφίσετε με κουκκίδες(πουαντιγισμός)


Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα απλό σχέδιο (λουλούδι, καρδιά κτλ) και να βάζετε κουκκίδες τη μία δίπλα στην άλλη.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπατονέτα  αν έχετε τέμπερες στο σπίτι αλλιώς ζωγραφίστε με μαρκαδόρο.



Ανεβάστε  τις ζωγραφιές σας στο παρακάτω εργαλείο. Αν κάποιος δεν μπορεί ας μου τις στείλει στο email μου.

Πηγή
 http://mammy-on-line.blogspot.com/2014/01/pointillism.html

 https://eimaimama.gr/2014/03/i-teleia.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου