Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Λαζαράκια

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις», έλεγαν παλιά και λένε ακόμα στα ελληνικά χωριά μας. Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζεται πάντα 8 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα, είναι μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου και θεωρείται η «πρώτη Λαμπρή» αφού η εκ νεκρών έγερση του αγαπημένου φίλου του Χριστού θεωρείται πρoοικονομία της δικής του Ανάστασης. Τα λαζαράκια είναι κουλουράκια που ζύμωναν οι γυναίκες για την ψυχή του Λάζαρου. Έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Αφού τα έπλαθαν, έβαζαν στη θέση των ματιών δυο γαρίφαλα, ενώ συνήθιζαν να φτιάχνουν τόσα λαζαράκια, όσα ήταν και τα παιδιά της κάθε οικογένειας. Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας το Σάββατο του Λαζάρου. Νόστιμα λαζαράκια που ζύμωσαν και έψησαν οι κυρίες του νηπιαγωγείου μας.
Μια χειροποίητη σακούλα με μια καρτούλα ένα λαζαράκι και  σοκολατένιες λιχουδιές
περίμενε τους μαθητές μας στον φούρνο της γειτονιάς του σχολείου μας.
 Ελπίζω να σας άρεσε η έκπληξη παιδιά!!!!!
Μπείτε με τα παιδιά σας στη κουζίνα και φτιάξτε τα δικά σας λαζαράκια, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να τους μάθετε και τα κάλαντα του Λάζαρου:

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια
Ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
Ήρθε η μάνα σου από την Πόλη
Σου φερε χαρτί και κομπολόι
Γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη
Γράψε Λεμονιά και κυπαρίσσι
Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε
οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε
Δώστε και σε μας να τα χαρούμε
και του χρόνου πάλι να τα πούμε.


Η συνταγή για τα λαζαράκια είναι της αγαπημένης μου φίλης και συναδέλφου Μαρίας Π.  Μπορείτε να δείτε το βίντεο με την συνταγή που έκανα στον παρακάτω σύνδεσμο.

Δυστυχώς φέτος λόγω κορονοϊού δεν μπορέσαμε να μάθουμε τα κάλαντα του Λάζαρου και να πάμε να τα πούμε. Ωστόσο μπορείτε να τα ακούσετε από τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας από άλλη χρονιά.
https://safeYouTube.net/w/Pv27

η




Πηγή
https://workingmoms.gr/2018/03/ti-einai-to-ethimo-me-ta-lazarakia-kai-pws-boreite-na-ta-ftiaxete/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου