Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ




 από την Ελένη Οικονόμου
με τη συνεργασία της Ψυχολόγου-MSc, Κατερίνας Νανοπούλου
Η αυτοεκτίμηση αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα ώστε το παιδί μεγαλώνοντας να γίνει ένας ευτυχισμένος, ανεξάρτητος και σίγουρος για τον εαυτό του ενήλικας. Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα με ενισχυμένη αυτοεκτίμηση θέτουν πιο εύκολα στόχους, είναι πιο ανεξάρτητα και δημιουργικά, παρουσιάζουν ηγετικές ικανότητες και είναι πιο κοινωνικά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ρόλος των γονέων είναι ο πιο ουσιαστικός στην ενίσχυση της προσωπικότητας του παιδιού τους και στην ενθάρρυνση της αυτοεκτίμησης του. Να πώς μπορείς να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση του παιδιού σου:
Ακούστε το
Γνωρίζεις πολύ καλά πως όταν μιλάς σε κάποιον και δεν σε ακούει νιώθεις κάποιου είδους απόρριψη, την οποία ως ενήλικας μπορείς να την εξηγήσεις και να την αποδώσεις στο γεγονός ότι ο συνομιλητής σου είναι απασχολημένος με κάτι άλλο ή είναι απλά αγενής. Ένα παιδί όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή τη διάκριση, με αποτέλεσμα να νιώθει ασήμαντο και ανάξιο της προσοχής σου. Όσο απασχολημένη και αν είσαι λοιπόν, πρέπει να βρίσκεις χρόνο για να συζητάς μαζί του και το κυριότερο να ακούς αυτά που έχει να σου πει.
Ενθαρρύνετε το
Η ενθάρρυνση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται από πλευράς σου σε τακτική βάση ώστε να δημιουργούνται θετικά συναισθήματα στο παιδί σου. Ιδιαίτερα πρέπει να επιμένεις και να του προσφέρεις ενθάρρυνση όταν απογοητεύεται από την απόδοση και τις επιδόσεις του.
Επιβραβεύστε το… αλλά με μέτρο
Το να επιβραβεύεις το παιδί σου για τα επιτεύγματα του είναι πολύ σημαντικό στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του. Πολύ συχνά όμως οι γονείς το παρακάνουν, με αποτέλεσμα να επιβραβεύουν τα παιδιά τους με υπερβολικό τρόπο ακόμα και για πολύ μικρά επιτεύγματα, με αποτέλεσμα να καταργούνται τα κίνητρα που θα οδηγήσουν τα παιδιά τους στο να εξελιχθούν και να σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις.
Αποδέξου το
Παρά τις καλές σου προθέσεις και τη διάθεση σου να πληρώσεις ακόμα και δασκάλα στο σπίτι για να μάθει το παιδί σου πιάνο, εκείνο μπορεί να μη νιώθει πραγματικό ενδιαφέρον να μάθει ένα μουσικό όργανο. Μπορεί να το ενδιαφέρουν περισσότερο τα σπορ ή κάποια άλλη ασχολία. Είναι πολύ σημαντικό όμως να αισθάνεται ότι το αποδέχεσαι και υποστηρίζεις τα ενδιαφέροντα του, ακόμα και αν αυτά δεν συμβαδίζουν με τα δικά σου.
Κάντε κριτική… αλλά εποικοδομητικά
Το να επιθυμείς να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση του παιδιού σου δε σημαίνει ότι θα το αφήσεις να κάνει ό τι θέλει. Τα παιδιά χρειάζονται κανόνες και όρια, ιδιαίτερα όταν παρεκτρέπονται ή βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και ο ρόλος των γονιών είναι απαραίτητος για να τα επαναφέρει στην τάξη. Το να ασκείς κριτική μπορεί να γίνει με εποικοδομητικό τρόπο, αν ξεχωρίσεις την πράξη που σε δυσαρέστησε,  χωρίς να προσβάλλεις την προσωπικότητα του παιδιού σου.
Αφήστε το να πάρει και δικές του αποφάσεις
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μικρά θέματα της καθημερινότητας στις οποίες μπορείς να δώσεις στο παιδί τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνο. Μην ξεχνάς ότι με το να του αφήσεις τον απαραίτητο χώρο να πάρει κάποιες αποφάσεις μόνο του, το ενθαρρύνεις να αποκτήσει έναν πιο ανεξάρτητο τρόπο σκέψης, όπως επίσης και να αντιληφθεί τη σύνδεση ανάμεσα στα αποτελέσματα και τις συνέπειες μιας απόφασης.
Δείξε του την αγάπη σου
Τα παιδιά που νιώθουν αγάπη αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο εσωτερικά, όσο και στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Όταν δείχνεις στο παιδί σου αγάπη και τρυφερότητα, το κάνεις να αισθάνεται ότι το αποδέχεσαι και ότι είναι σημαντικό, τόσο στη ζωή σου όσο και γενικότερα. Δώστε του λοιπόν αγκαλιές και χάδια και μίλησε του τρυφερά εκφράζοντας την αγάπη σου γι αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα του δείξεις πως όχι μόνο είναι άξιο της αγάπης σου, αλλά επίσης ότι η αγάπη και η τρυφερότητα αποτελούν φυσικές εκδηλώσεις και αναπόσπαστο μέρος της ζωής.
Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά του
Δίνοντας στο παιδί τη δυνατότητα να ασχοληθεί με διαφορετικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η μουσική, τα σπορ, η μαγειρική, ενισχύεις τη θέληση του για αυτοέκφραση και το παρακινείς να ανακαλύψει τα δημιουργικά του ταλέντα. Επιπλέον, το βοηθάς να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να δοκιμάζει νέα πράγματα αλλά και την αίσθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.
Δείξτε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και παραδειγματίζονται από τις πράξεις τους. Βεβαιώσου λοιπόν ότι τα λόγια και οι πράξεις σου αντανακλούν την αυτοεκτίμηση σου. Δείξε στο παιδί σου ότι εκτιμάς και αγαπάς τον εαυτό σου και ότι οι δεσμοί με το οικογενειακό και τη φιλικό περιβάλλον αποτελούν αξίες που προσδίδουν σταθερότητα στη ζωή.
Μάθετε του να θέτει υψηλούς στόχους
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείξεις στο παιδιά σου όλους τους ανοιχτούς ορίζοντες που απλώνονται μπροστά του. Με το να το μάθεις -χωρίς όμως να το απαιτείς- να θέτει υψηλούς στόχους βάζεις τα απαραίτητα θεμέλια ώστε μεγαλώνοντας να πάρει τη ζωή στα χέρια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου