Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της  γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ από την ίδια. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού.
Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω) μια πολύ παλαιότερη ελληνική λέξηΣύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά το γεγονός του Ευαγγελισμού έλαβε χώρα στη Ναζαρέτ . Η περιφρονημένη αυτή περιοχή, αποτελεί την πατρίδα των γονέων της Μαρίας (Μαριάμ) και της ίδιας της μητέρας του Ιησού . Τελικά όμως, η Ναζαρέτ τιμήθηκε ιστορικά ως η ιδιαίτερη πατρίδα του Ιησού Χριστού, του επονομαζόμενου και "Ναζωραίου".
Σύμφωνα με την παράδοση και στοιχεία που αντλούνται από πολλά  κείμενα, το κορίτσι που έμελλε να γίνει η μητέρα του Ιησού Χριστού, έζησε σ' ένα φτωχικό σπίτι της Ναζαρέτ, όπου η καθημερινή ζωή της περιελάμβανε μεταξύ άλλων, τις πνευματικές ενασχολήσεις που επέβαλλε το τυπικό της ιουδαϊκής θρησκείας (προσευχή, μελέτη των Γραφών, συμμετοχή στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Συναγωγής).

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, σταλμένος από τον θεό, συναντά την Μαρία στο μέρος όπου διέμενε και της απευθύνει τον χαιρετισμό: "Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου". Το "χαίρε" του αγγέλου δεν είναι ένας απλός χαιρετισμός, αλλά θυμίζει τις επαγγελίες για την έλευση του Κυρίου στην αγία πόλη του.
Στον χαιρετισμό αυτό, η Μαρία αντιδρά φυσιολογικά για ένα κορίτσι περίπου δεκατεσσάρων ετών, που θα είχε σχεδόν μηδενικές κοινωνικές συναναστροφές. Οι λέξεις του Γαβριήλ "κεχαριτωμένη", "ευλογημένη συ εν γυναιξίν" δεν από αυτές που συνήθιζε να ακούει ένα κορίτσι αντίστοιχης ηλικίας και κοινωνικής θέσης. Ο άγγελος, βλέποντας τον δισταγμό της, την καθησυχάζει με τη φράση "Μή φοβού", Αμέσως μετά της δηλώνει ότι βρήκε χάρη από το Θεό, πράγμα που δείχνει πως η Μαρία συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα σε εκείνα τα πρόσωπα που έγιναν αποδέκτες της εύνοιας του Θεού.
Ακολούθως, ο Γαβριήλ φανερώνει το περιεχόμενο της ευαγγελίας του. Η Μαρία πρόκειται να φέρει στον κόσμο ένα γιο τον οποίο θα ονομάσει Ιησού και ο οποίος "έσται μέγας" και θα αναγνωριστεί από όλους ως "υιός υψίστου".  ο υιός αυτός θα είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. 

Οι δραστηριότητές μας για τον Ευαγγελισμό.
Οπως όλα τα μωρά έτσι και ο Χριστός έμεινε στην κοιλιά της  Παναγίας 9 μήνες. Βάλαμε κάτω τους μήνες γράψαμε τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 9 και ξεκινήσαμε να μετράμε μέχρι τον Δεκέμβριο που γιορτάζουμε την γέννηση του χριστού
Είδαμε πίνακες με εικόνες του Ευαγγελισμού


Βρήκαμε τους ίδιους πίνακες

 Τους ξεχωρίσαμε ανάλογα με τα χρώματα σε σκούρα
και πιο ανοιχτά-φωτεινά
σε αυτούς που είχαν πολλά αγγελάκια
Σε αυτούς που έδειχναν την Παναγία έξω στον κήπο όπως είπαν τα παιδιά
και μέσα
Κάναμε παζλ 3 πίνακες
κάναμε μια κατασκευή
και κρίνα
Πήγαμε στον Ιερό Ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου που είναι κοντά στο σχολείο μας όπου μας περίμενε ο Παπά Κώστας.  Μίλησε στα παιδιά για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου
 Κάποια παιδιά προσπάθησαν να εντοπίσουν την εικόνα του Ευαγγελισμού
Η Κατερίνα εντόπισε την εικόνα που είναι στο Τέμπλο και ο Παπά Κώστας μας έδειξε και την άλλη 
 Μας μίλησε για τα μέρη του Ναού και για την Ωραία Πύλη και την Αγία Τράπεζα
Μας μίλησε για το Ευαγγελιο και μας το έδειξε
Εψαλε το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού και μας το εξήγησε με απλά λόγια
Μας χάρισε ένα πολύ ωραίο βιβλίο
Εδωσε σε κάθε παιδί μία εικονίτσα

Και φυσικά κέρασε τα παιδιά σοκοφρέτα και χυμό
Και μια αναμνηστική στα σκαλιά της Εκκλησίας μας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου