Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying).

 Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης. Αναφέρεται στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, εντός και εκτός σχολείου, με στόχο την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου ή αναστάτωσης. Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος ή υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατέψει με ριζικό τρόπο τον εαυτό του. Διαβάσαμε το παραμύθι  "η Μόνα σε καινούριο σχολείο" από τον μικρό αναγνώστη. Ένα  παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip_ekfovismos/Default.html  και σε μορφή παρουσίασης μπορείτε να το διαβάσετε http://kesy.dra.sch.gr/images/pdfs/paramuthia_gia_ekfovismo.pdf

Μέσα από το παραμύθι αυτό και προσπαθώντας να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση των παιδιών μπήκαμε στη θέση της χελώνας και σκεφτήκαμε πώς μπορεί να νιώθει κάποιος όταν του συμβαίνει κάτι ανάλογο. Είδαμε υλικό στο διαδίκτυο και αφού μιλήσαμε το κάθε παιδί αποτύπωσε στο χαρτί τι σημαίνει σχολική βία κατά την γνώμη του.




 Τι να σκέφτονται αυτά τα παιδιά;




Βρήκαμε πολλές λέξεις για την φιλία και πολλές λέξεις για την βία αλλά επιλέξαμε να γράψουμε λίγες
 
 Λέμε όχι στην βία ναι στην φιλία
Γράψαμε όμορφα λόγια σε μια καρδιά και άσχημα στην άλλη. Η καρδιά όπως είπε και ένα παιδί τσαλακώθηκε και πληγώθηκε με τις λέξεις που πληγώνουν και πονάνε.
Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! είπαν τα παιδιά. Και αφού το λένε τα παιδιά μπορεί να γίνει.


 Πηγή
 http://hellenic-education-uk.europe.sch.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B2%CE%AF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου