Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Τα Ελληνάκια-25η Μαρτίου 1821

Ενα παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου εμπνευσμένο από τα κεντήματα, τα λιθόγλυπτα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης, που το διαβάζουμε στο νηπιαγωγείο με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Ένα παραμύθι που πάντα ενθουσιάζει και συγκινεί τους μικρούς μαθητές!



Διαβάστε το παραμύθι πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο  
https://tsirimpasi.webnode.com/_files/200000404-185cc1956f/%CF%84%CE%B1%20%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1.pdf


Παρατηρήστε καλά τις εικόνες στο παραμύθι. Είναι εικόνες από παραδοσιακά κεντήματα.
Παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά είχαμε δει και κατά την επίσκεψη μας στο Λαογραφικό μουσείο Προσοτσάνης. Αυτό που θέλουμε είναι να φτιάξετε τα δικά σας κεντήματα και υφαντά με όποιο σχέδιο εσείς θέλετε.Με τα κεντήματα που θα δημιουργήσετε θα κάνουμε ένα εικονικό μουσείο με παραδοσιακά κεντήματα. Τα παρακάτω κεντήματα τα δημιούργησαν μαθητές μου πριν χρόνια μπορείτε να πάρετε ιδέες καθώς και από το παραμύθι επίσης.


Εδώ μπορείτε να δείτε το εικονικό μας μουσείο με τα παραδοσιακά κεντήματα που δημιούργησαν τα παιδιά. Με τα βελάκια στις πατούσες μπορείτε να κάνετε την περιήγηση στο μουσείο



Ώρα να παίξετε παιχνίδια σχετικά με το παραμύθι
Μέμορι βρες τις ίδιες εικόνες


Κάνε το παζλ


Απάντησε σωστά στις παρακάτω ερωτήσεις κάνοντας κλικ σ αυτή που θεωρείς σωστή.


Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ από την ίδια. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω)
Επίσης, στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού.
Ένα βίντεο που μπορείτε να δείτε για την 25η Μαρτίου
Οι ήρωες του 1821

Το κρυφό σχολειό


Παιδιά μπορείτε να ζωγραφίσετε κάτι για την 25η Μαρτίου;(έναν τσολιά μια Ελληνοπούλα ή να γράψετε ΖΗΤΩ Η 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ή την φράση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ)σε ένα χαρτί. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις ζωγραφιές που μου έστειλαν κάποιοι μαθητές


Τραγούδια για την 25η Μαρτίου




ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου