Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕ ΟΥΡΑ


Ένα υπέροχο παραμύθι της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη διαβάσαμε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στα παιδιά.


Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο λύκος είναι άρρωστος. Άρρωστο είναι όμως και ένα από τα τρία γουρουνάκια. Κρίμα... Ο Αι Βασίλης θα το βρει κρεβατωμένο!

 Ο λύκος βλέπει τα γουρουνάκια από το παράθυρο. «Χο χο χο!» τραγουδάει και κατεβαίνει από την καμινάδα.
Τα γουρουνάκια πανικοβάλλονται. Τι έγινε όμως μετά και πήραν τα αδερφάκια ανείπωτη χαρά;(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου). Ο λύκος κεντρικός ήρωας της ιστορίας δεν είναι κακός στην ιστορία αυτή αλλά νοιάζεται και θέλει να προσφέρει. Τα παιδιά καταρχήν είδαν το εξώφυλλο και προσπάθησαν κρύβοντας τον τίτλο να μαντέψουν την υπόθεση της ιστορίας. Κατάλαβαν ότι έχει να κάνει με τα γουρουνάκια και όπου γουρουνάκια υπέθεσαν σίγουρα  ότι υπάρχει και λύκος(το κατάλαβαν από την ουρά που φαίνεται στο τζάκι). Εδωσαν τον δικό τους τίτλο στο παραμύθι -Τα 3 γουρουνάκια γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, Ο κακός λύκος και τα Χριστούγεννα, Τα 3 γουρουνάκια και ο κακός λύκος κλπ.  Διαβάζοντας μετά τον τίτλο παραξενεύτηκαν και είπαν ότι ο Αι Βασίλης δεν έχει ουρά άρα ο Αι Βασίλης θα έχει σχέση με τον λύκο. Ξεκινήσαμε να διαβάζουμε το παραμύθι και στο σημείο που ο λύκος είπε "Αχαααα τώρα είναι η  ευκαιρία"(όταν είδε τα 3 γουρουνάκια όλα μαζί μέσα στο σπίτι) σταμάτησε η αφήγηση και ρωτήσαμε τα παιδιά τι νομίζουν πως σκέφτεται ο λύκος εκείνη την στιγμή; Οι απαντήσεις των παιδιών.


Συνεχίσαμε το διάβασμα και διακόψαμε πάλι στο σημείο που λέει"πριν προλάβουν τα γουρουνάκια να καταλάβουν που είχαν ξανακούσει τη φωνή να σου μπροστά τους ο λύκος". Εδώ ρωτήσαμε τα παιδιά να μας πουν τι νομίζουν ότι θα γίνει μετά; Οι απαντήσεις των παιδιών.



Αφού ολοκληρώθηκε το διάβασμα της ιστορίας μιλήσαμε για τα συναισθήματα του λύκου όταν είδε το άρρωστο γουρουνάκι στο κρεβάτι.



για τα συναισθήματα των μικρών γουρουνιών όταν είδαν τον λύκο να κατεβαίνει από την καμινάδα



για τα συναισθήματά τους όταν ο λύκος τους έδωσε σιρόπι και θέλησε να φέρει και γιατρό γαι το άρρωστο αδερφάκι τους.



Τι φαντάζεστε ότι έγινε μετά το τέλος της ιστορίας;


Ρωτήσαμε τα παιδιά πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον ο οποίος είναι άρρωστος;
ή αν θα βοηθούσαν τα γουρουνάκια ένα γειτονικό άλογο που αρρώστησε;
Πως θα μπορούσατε εσείς να βοηθήσετε κάποιον που έχει ανάγκη;











Ο λύκος σε κάποιο σημείο είπε την έκφραση "πεινάω σαν λύκος''. Μι έκφραση πείνας που την λέμε κι εμείς. Σ αυτό το σημείο ζητήσαμε από τους γονείς να βρουν και να γράψουν εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για τον ίδιο σκοπό και να τις φέρουν να τις διαβάσουμε.



Όλα τα παιδιά ζητάνε δώρο από τον Αι Βασίλη.

Τι δώρο πιστεύετε ότι ζήτησαν ο λύκος και τα γουρουνάκια από τον Αι Βασίλη;






Στα παιδιά άρεσε πολύ το παραμύθι έτσι αποφασίσαμε μα το δραματοποιήσουμε με τα παιδιά στο ολοήμερο τμημα. Στο πιτς φυτίλι κάναμε 3 σπιτάκια




Το βίντεο με την δραματοποίηση  μπορείτε να το δείτε παρακάτω. Όλη η αφήγηση του παραμυθιού έγινε από τα παιδιά.


Τα γουρουνάκια φέτος πήραν το καλύτερο δώρο από τον πιο παράξενο Αι Βασίλη που ήρθε ποτέ στο σπίτι τους. 
Ενας Αι Βασίλης με ουρά!!
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου