Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ

«Χελιδονίσματα» ή Το έθιμο της «Χελιδόνας»

 Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα.
 


Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα. Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά. Οι «Χελιδονιστές», οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα λεφτά καθώς και ότι προϊόντα μάζευαν τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία. Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη. 
Εμείς κάθε χρόνο πηγαίνουμε και λέμε τα χελιδονίσματα στα παιδιά του 1ου Δημοτικού σχολείου που είναι ακριβώς δίπλα στο δικό μας.

Η δική μας ”χελιδόνα”  είναι φτιαγμένη από ένα κόσκινο που χρησιμοποιούμε για να κοσκινίσουμε το αλεύρι. Ευχαριστούμε πολύ τον μπαμπά του μαθητή μας Λευτέρη τον κύριο Γιώργο Πηλικίδη ο οποίος την έφτιαξε.
Βάλαμε επάνω λίγα  λουλουδάκια που έφεραν τα παιδιά
κάναμε κι ένα καλαθάκι
και ξεκινήσαμε.Μας υποδέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού σχολείου στην αυλή με
ένα καλαθάκι με πολλές καραμέλες.
 


Τραγουδήσαμε
Μα γέμισαν το δικό μας καλαθάκι με καραμέλες.
 
Με άδειο καλαθάκι πήγαμε με γεμάτο γυρίσαμε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου