Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Αξίες ζωής στην εκπαίδευση "Ενότητα"

 Ενότητα είναι η ηρεμία στην ομάδα, είναι να δουλεύουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε ένα κοινό στόχο, είναι να κάνουμε κάτι όλοι μαζί την ίδια στιγμή. Η ενότητα κάνει τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα

Είδαμε στο διαδίκτυο ιστορίες ενότητας

Η ενότητα είναι δύναμη

Ελέφαντες σώζουν ελεφαντάκι που έπεσε σε χαντάκι
Τα δελφίνια πλησιάζουν έναν κολυμβητή ο οποίος κολυμπούσε για 8 ώρες (για φιλανθρωπικό σκοπό, τη συγκέντρωση χρημάτων για τη διάσωση φαλαινών και δελφινιών) γιατί αντιλήφθηκαν την παρουσία ενός λευκού καρχαρία πίσω του, κάτι που δεν είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή καταλάβει ο Βρετανός κολυμβητής.

Ένας αγρότης φώναξε τα παιδιά του που όλο καυγάδιζαν μεταξύ τους και τους είπε να φέρουν από ένα κλαδί. Αφού έκανε τα κλαδιά ένα δεμάτι και τα έδεσε, προκάλεσε ένα από τα παιδιά του να πάρει το δεμάτι και να το σπάσει. Όλα προσπάθησαν, αλλά μάταια. Κατόπιν ο πατέρας έλυσε το δεμάτι και έδωσε από ένα κλαδί σε κάθε παιδί για να το σπάσει, πράγμα που έκαναν με μεγάλη ευκολία. Στο τέλος ο πατέρας είπε: "Βλέπετε, παιδιά μου, πως αν παραμείνετε ενωμένοι, θα είστε ανίκητοι. Όμως αν διαφωνείτε και χωρίσετε, θα καταστραφείτε".
Η ιστορία με τον Γεωργό

Προσπαθήσαμε κι εμείς να σπάσουμε όλα μαζί τα ξύλα μα κανένας δεν τα κατάφερε


Το ένα ξύλο το σπάσαμε αμέσως όπως και στην ιστορία 
Τα περιστέρια που έμειναν ενωμένα

Δραματοποίηση ιστορίας
Ενας κυνηγός ρίχνει σποράκια
Παραφυλάει μέχρι να εμφανιστούν τα πουλιά
Τα περιστέρια κατέβηκαν χαμηλά και άρχισαν να τρώνε.
Ξαφνικά ένα δίχτυ έπεσε πάνω τους και παγιδεύτηκαν από έναν κυνηγό.
Τα περιστέρια φτερούγισαν απεγνωσμένα τα φτερά τους και προσπάθησαν να βγουν από το δίχτυ αλλά μάταια. Αποφάσισαν να πετάξουν μαζί ενωμένα μεταφέροντας και το δίχτυ. Κάθε περιστέρι σήκωσε ένα τμήμα του διχτυού και όλα μαζί πέταξαν μεταφέροντας και το δίχτυ.
Φτάσανε σ έναν λόφο αλλά δεν μπορούσαν να βγουν από το δίχτυ ώσπου τα είδε ένα ποντικάκι
Αρχισε να κόβει το δίχτυ με τα δοντάκια του
Τα περιστέρια ελευθερώθηκαν και αφού ευχαρίστησαν το ποντίκι πέταξαν μακριά μαζί, ενωμένα στη δύναμη τους.
Όταν δουλεύουμε μαζί είμαστε πιο δυνατοί

Ζωγραφίσαμε την ιστορία που μας άρεσε πιο πολύ.

Για να σχηματίζει μια λέξη, πρέπει να ενωθούν κάποια γράμματα μεταξύ τους. Ενα γράμμα από μόνο του δεν είναι τίποτα.  Πολλά γράμματα όμως σχηματίζουν μια λέξη
Πολλές λέξεις σχηματίζουν μια πρόταση. Βρήκαμε φράσεις για την έννοια της ενότητας και τα παιδιά έβαλαν τις λέξεις στη σωστή σειρά

Η ενότητα είναι δύναμη. Αν είμαστε ενωμένοι είμαστε πιο ισχυροί. Ενας μπορεί να κάνει κακό σε κάποιον που είναι μόνος του αλλά δε μπορεί να του κάνει κακό αν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Η ενωμένη ομάδα μας είναι πιο δυνατή από τον Κ.
Τα παιδιά περπατάνε όλα μαζί γύρω γύρω κρατώντας ο ένας τον άλλον από την μέση. Στο σταμάτημα της μουσικής κάθονται  κάτω χωρίς να αφήσουν τα χέρια και χωρίς να χαλάσουν τον κύκλο.  Πράγματι τα παιδιά το κατάφεραν ακόμη και τότε που η μουσική σταματούσε και ξεκινούσε πολύ πολύ γρήγορα.

Όταν υπάρχει ενότητα και συνεργασία, μπορούν να επιτευχθούν υπέροχα πράγματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου