Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Αξίες ζωής στην εκπαίδευση "Αγάπη"

Αγάπη είναι να νοιάζεσαι, να μοιράζεσαι, να είσαι ευγενικός. Όταν υπάρχει πολύ αγάπη μέσα μας, ο θυμός φεύγει και νιώθουμε ασφαλείς. Αγάπη σημαίνει ότι θέλω αυτό που είναι καλό για τους άλλους. 
Τι είναι αγάπη;


Ιστορία "Χαρούμενα σφουγγαράκια"

Φτιάξαμε τον ωκεανό της αγάπης όπου ζούσαν τα χαρούμενα σφουγγαράκια τα οποία ρουφάνε αγάπη και μοιράζονται την αγάπη αυτή με τους άλλους. Και όταν ένα σφουγγάρι είναι αφηρημένο και ξεχνάει να πάρει αγάπη, τότε όλα τα άλλα σφουγγάρια πάνε στο λυπημένο ή θυμωμένο σφουγγάρι. Γεμίζουν τον εαυτό τους με αγάπη, ζουλάνε τον εαυτό τους και δίνουν την αγάπη στο λυπημένο ή θυμωμένο σφουγγαράκι.
 
Τα παιδιά έφτιαξαν σφουγγαράκια με τσαλακωμένο  χαρτί και  πρόσθεσαν χαρακτηριστικά προσώπου.

Παιχνίδι με σφουγγάρια. Τα παιδιά στέκονται σε κύκλο. Καθώς τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν κύκλους τριγύρω τους, κρατούν ψηλά τα σφουγγάρια τους και νιώθουν ότι δίνουν αγάπη σε κάθε παιδί που περνά από μπροστά τους.

Τα παιδιά θυμήθηκαν τις θετικές τους ιδιότητες από το μάθημα με την αξία του σεβασμού.  Εκαναν μια ζωγραφιά του εαυτού τους και μέσα στις καρδιές γράψαμε τις ιδιότητές τους.



Μοιράστηκαν τα πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν ότι τους αγαπάνε. 


Αγάπη είναι να νοιάζεσαι, να είσαι ευγενικός.
Με ποιους τρόπους δείχνουμε την αγάπη μας;
Επίλυση διαφορών με την καρδιά. Φτιάξαμε μια μεγάλη καρδιά στο πάτωμα (αρκετά μεγάλη ώστε να μπορέσουν δύο παιδιά να σταθούν μέσα της). Το σενάριο μια υποθετική διαμάχη ανάμεσα σε δύο παιδιά. Τα παιδιά που συμμετείχαν στην διαμάχη έπρεπε να θυμηθούν πιο ήταν το πρώτο πράγμα που προκάλεσε την διαμάχη και να σκεφτούν κάτι διαφορετικό που θα μπορούσαν να κάνουν εκείνη την στιγμή που ξεκίνησε ο καυγάς. Μόλις το σκεφτούν μπαίνουν μέσα στην καρδιά.»  «Ωραία σκέφτηκαν με την καρδιά τους.»
Συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ».
Zωγραφίζω κάποιον που αγαπώ



Εργασία σε ομάδες


Ο δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού είναι ένας αόρατος δεσμός που τρέφεται από την αγάπη. Είναι ο ομφάλιος λώρος που θα σας κρατά για πάντα μαζί. Ένας ισχυρός δεσμός αγάπης δημιουργεί δυνατά, αγαπητά παιδιά. Τους δίνει το θάρρος που χρειάζονται για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.
Μη ξεχνάτε να λέτε «σ' αγαπώ» στα παιδιά όλων των ηλικιών!




Πηγή
https://meygeia.gr/anatrofi-ton-paidion-me-agapi-eksoudeteronei-tous-fovous-tous/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου