Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Εργαστήρια Δεξιοτήτων -Ευ ζην- "Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο"

Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Θεματική:Ζω καλύτερα - Ευ ζην
Υποθεματική: Αυτομέριμνα και πρόληψη, Πρόληψη εξαρτήσεων, Ψυχική υγεία
Ο «Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο» είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας που σχεδιάστηκε από το Κέντρο Πρόληψης Πυξίδα με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στην προσχολική ηλικία σύμφωνα με την ελληνική πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα δομημένο υλικό, με σαφείς στόχους και μεθοδολογία, που προσφέρει στους/στις νηπιαγωγούς τρόπους ανάπτυξης συγκεκριμένων θεμάτων, που αφορούν στην καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών (επικοινωνία, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης)και στη διαχείριση θεμάτων ψυχικής υγείας στη νηπιακή ηλικία. 

Στοχευόμενες δεξιότητες
Δεξιότητες Μάθησης
Κριτική σκέψη (Critical thinking)
Επικοινωνία (Communication)
Συνεργασία (Collaboration)
Δημιουργικότητα (Creativity

Δεξιότητες Ζωής
Aυτομέριμνα
Κοινωνικές Δεξιότητες
Ενσυναίσθηση και ευαισθησία

ΜΙΤ: Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης
Ψηφιακός γραμματισμός (digital literacy)

Δεξιότητες του Νου
Κατασκευές


1ο εργαστήριο: 
«Ο ΠΥΞΙΔΟΥΛΗΣ, Η ΠΥΞΙΔΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ»
Τα παιδιά γνωρίζουν τον Πυξιδούλη, την Πυξιδούλα και το μαγικό αντικείμενο.


Φανταστήκαμε πως μπορεί να είναι η χώρα που μένουν
Η Πυξιδοχώρα


Ορίζονται οι κανόνες του προγράμματος (π.χ. θα καθόμαστε όλοι σε έναν κύκλο που είναι μαγικός, θα μιλάει μόνο αυτός που κρατάει το μαγικό αντικείμενο, θα ακούμε και θα σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και θα συζητάμε διάφορα πράγματα, θα παίζουμε κ.λ.π.).
Έπειτα, το κάθε παιδί παίρνει το μαγικό αντικείμενο και λέει τι άλλο επιθυμεί να έχει αυτός ο μαγικός κύκλος και πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας, έτσι ώστε να περνάμε όλοι καλά.

Γίνεται καταγραφή των απαντήσεων των παιδιών και δημιουργούμε τους "χρυσούς κανόνες της ομάδας μας". Με αυτούς τους κανόνες θα λειτουργούμε πάντα όταν κάνουμε τον μαγικό κύκλο και θα προσπαθούμε όλοι για την τήρησή τους. 


2ο εργαστήριο: Εγώ +Εσύ= Η ομάδα μας
Ο χορός της βροχής.
Είναι ένας απλός ομαδικός «χορός» που βοηθά την ομάδα να επικεντρωθεί σε αυτό που θα ακολουθήσει και λειτουργεί και εμψυχωτικά. Είναι ένας χορός που χορεύουν οι Ινδιάνοι όταν θέλουν να προκαλέσουν βροχή. Ένα παιδί ξεκινά μια κίνηση η οποία μεταδίδεται από τον έναν στον άλλον πάντα προς την ίδια φορά. Ο καθένας παίρνει την κίνηση από τον διπλανό του και συνεχίζει με την ίδια κίνηση ώσπου ο διπλανός να του δείξει τη νέα κίνηση.  

«Η ΜΑΓΙΚΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ» 
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες. Στη συνέχεια κάθε ομάδα κάθισε στο κέντρο της αίθουσας στο πάτωμα.  Έβαλα την μαγική κουβέρτα από πάνω τους και έδωσα την οδηγία: όταν θα βγάλω την κουβέρτα θα είστε π.χ. σκυλάκια, γατάκια κτλ. 


Στη συνέχεια μπαίνουν όλα τα παιδιά κάτω από τη μαγική κουβέρτα και το κάθε παιδί γίνεται ότι ζώο θέλει. Όταν βγει από την κουβέρτα αναπαριστά αυτό που έχει επιλέξει.
Καθισμένοι στον μαγικό κύκλο, κουβεντιάζουμε με τα παιδιά για τις εντυπώσεις τους. Πώς ήταν να είναι όλοι μαζί παρέα κάτω από την κουβέρτα; Πώς ήταν που έπαιζαν σε ομάδες; Πώς ήταν που ο καθένας ήταν ένα διαφορετικό ζώο; 
3ο εργαστήριο: Εγώ +Εσύ= Είμαστε ίδιοι και διαφορετικοί
Το σπασμένο τηλέφωνο
Ο κύκλος με τα κοινά: Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο με μία καρέκλα λιγότερη και ένας μένει όρθιος στη μέση. Λέμε στα παιδιά διάφορα πράγματα όπως: «Να σηκωθούν όσοι έχουν καστανά μαλλιά», «Να σηκωθούν όσοι αγαπούν τις τηγανητές πατάτες» κλπ. Όσα παιδιά πιστεύουν ότι τους αφορά αυτό που λέγεται, θα πρέπει να αλλάξουν θέση μεταξύ τους. Ένα θα μείνει και πάλι όρθιο. Αυτό το παιδί είναι, που θα δώσει την επόμενη εντολή. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι όλοι μπορεί να έχουμε κάποια κοινά με τους άλλους, να μοιραζόμαστε πράγματα με τους άλλους και να μαθαίνουμε για τους άλλους.





"Έλμερ ο Παρδαλός Ελέφαντας"




Ολοι ίδιοι όλοι διαφορετικοί

4ο εργαστήριο: Αυτοεκτίμηση
«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ» 
Τα παιδιά σε συνεργασία με τους γονείς τους απάντησαν σε κάποιες ερωτήσεις προκειμένου να φτιάξουν ένα βιβλίο για τον εαυτό τους! 

Κάθε παιδί παρουσίασε το βιβλίο του. 

5ο εργαστήριο: Αυτοεκτίμηση
«ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ»
Τα παιδιά μίλησαν για τον εαυτό τους για το πόσο ξεχωριστοί και σημαντικοί άνθρωποι είναι. Το κάθε παιδί μοιράστηκε με την ομάδα ένα πράγμα που θεωρεί ότι είναι καλό στον εαυτό του ή κάτι που του αρέσει στον εαυτό του.
 

Τα υπόλοιπα παιδιά στην τάξη είπαν και άλλα θετικά που βλέπουν για το κάθε παιδί.




Διαβάσαμε το παραμύθι "Εγώ ο απίθανος"



6ο εργαστήριο: Συναισθήματα
Διαβάσαμε το παραμύθι "Η Παλέτα των συναισθημάτων"
https://vimeo.com/155819297
«ΤΟ ΚΟΛΑΖ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ»
4 ομάδες 4 συναισθήματα: ΧΑΡΑ, ΘΥΜΟΣ, ΦΟΒΟΣ, ΛΥΠΗ Τα παιδιά κάνουν ένα κολάζ για το συναίσθημα που έχουν.

Στη συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσιάζει το δικό της κολάζ.

Γίνεται μια συζήτηση για τα συναισθήματα και τις εικόνες που δημιούργησαν τα παιδιά.


Ζωγραφίζουμε ανάλογα με το συναίσθημα που νιώθουμε αυτή τη στιγμή. Ολα τα παιδιά επέλεξαν να ζωγραφίσουν με χρώματα φωτεινά και χαρούμενα γιατί νιώθουν χαρά.

Βάζουμε στο πάτωμα φατσούλες με συναισθήματα. Τα παιδιά χορεύουν και όταν η μουσική σταματήσει παίρνουν μια φατσούλα. Κάθε ένα παιδί προσπαθεί να αναπαραστήσει το συναίσθημα που έχει στα  υπόλοιπα παιδιά της τάξης. Οι υπόλοιποι πρέπει να μαντέψουν ποιο συναίσθημα κάνει. 




Δημιουργήσαμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι με τα συναισθήματα


και παίξαμε

7ο εργαστήριο
Συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας «ΔΡΑΣΗ»
Εισαγωγική δραστηριότητα: Ένα καθρεφτάκι το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα κουτί περνάει από όλα τα παιδιά. 

Συζήτηση τι είδαν(έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο) και πως ένιωσαν

ομάδες
συναισθήματα

«Η ΜΑΣΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ» 
      


Ανακαλύπτουμε τα συναισθήματα και δημιουργούμε το δικό μας βιβλίο
https://read.bookcreator.com/mP2m2eMYEgRXXRQ6T2AnKen6tUl1/yq-cbg9SSfCtQqFVvgrBHA
Κλείσιμο εργαστηρίων


Αξιολόγηση από τα παιδιά








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου