Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

CATS(Creative Art TeamS) etwinning-logo

Ένα πρόγραμμα  etwinning που θα υλοποιήσουμε φέτος στο νηπιαγωγείο μας με τη συμμετοχή σχολείων από την Ιταλία την Ισπανία την Τουρκία την Κύπρο την Ρουμανία και σχολείων από την Ελλάδα. Το κεντρικό θέμα του έργου είναι η εισαγωγή μαθητών (προσχολικής ηλικίας/Δημοτικού Σχολείου) στην Τέχνη, που αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές μέσο έκφρασης, καθώς και ένα μέσο εκμάθησης, για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Η τέχνη διεγείρει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση. Παρέχει οπτική και αισθητική εμπειρία και δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η δημιουργία τέχνης δημιουργεί την αυτοεκτίμηση των παιδιών δίνοντάς τους ευκαιρίες να εκφράσουν αυτό που σκέφτονται και αισθάνονται (Klein, 1991, Sautter, 1994). Οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με υλικά, τεχνικές ζωγραφικής και εξερευνήσουν ιδέες και έννοιες μέσω των έργων διάσημων καλλιτεχνών. Επιδιώκεται η αισθητική καλλιέργεια μέσω πινάκων ζωγραφικής η χρήση της οπτικής γλώσσας ως μια σημαντική μορφή επικοινωνίας. Η αλληλεπίδραση, η επικοινωνία, το άνοιγμα του σχολείου μας στην ευρύτερη κοινωνία της Ευρώπης μέσω της συνεργασίας μας με τα άλλα σχολεία. Η καλλιέργεια προς τους μαθητές της αίσθησης πως είμαστε όλοι μέλη της ευρύτερης πολιτιστικής Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Στόχοι του προγράμματος:
Ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας
- Ανάπτυξη γνωστικών, κοινωνικών και κινητικών ικανοτήτων
- Βελτίωση της ικανότητας των παιδιών να χρησιμοποιούν και να ελέγχουν τα υλικά
-Γνωριμία των παιδιών με διάφορες τεχνικές ζωγραφικής
-Εκπαίδευση στην ιδιαίτερη οπτική γλώσσα επικοινωνίας,(ανάπτυξη οπτικού λεξιλογίου), της ζωγραφικής και στην συμβολοποίηση μέσω αυτής.
-Προώθηση της απόλαυσης και της εκτίμησης της τέχνης και γνωριμία με μεγάλους ζωγράφους και τα έργα τους.
-Επικοινωνία παιδιών διαφορετικού πολιτισμού και άντληση χαράς από αυτό, συνεργασία για επίτευξη κοινών στόχων
-Δεξιότητες: καλλιτεχνικές δεξιότητες, γνώση και κατανόηση. Αισθητική κρίση, πολιτισμική κληρονομιά, προσωπική έκφραση και ανάπτυξη, πολιτισμική ποικιλία (Ευρωπαϊκή ταυτότητα, γνώση του κόσμου), δημιουργικότητα (φαντασία,λύση προβλήματος,ανάληψη ρίσκου).
-Κοινωνικές δεξιότητες: ομαδικότητα, συνεργατικότητα, κοινωνικοποίηση
-Δεξιότητες επικοινωνίας: ικανοποίηση, χαρά, επικοινωνία. 

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Η πόλη μας στον χάρτη
Η παρουσίαση της πόλης μας και του σχολείου μας
Η γνωριμία των μελών
Το λογότυπο του προγράμματος δημιουργήθηκε συνεργατικά. Το φόντο ανέλαβε το 56 νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης. Όλα τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία των συμμετεχόντων χωρών ανέλαβαν να βάψουν μια γάτα με τα χρώματα της σημαίας τους. Στην Ελλάδα επειδή είμαστε αρκετά σχολεία το κάθε σχολείο ανέλαβε να φτιάξει μια γάτα. Η δική μας πρόταση για το φόντο.

Όλες οι γάτες σε ενα padlet


Οι ελληνικές γάτες μπήκαν σε ψηφοφορία για να διαλέξουν τα παιδιά μόνο μια για το λογότυπο. Ψηφίσαμε
Η ψηφοφορία
Η γάτα που δημιούργησε το νηπιαγωγείο Γέρακα πήρε τις περισσότερες ψήφους και μαζί με τις υπόλοιπες των άλλων χωρών μπήκαν στο φόντο του έναστρου ουρανού. Το λογότυπο του έργου μας είναι έτοιμο.
Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα μαθαίνοντας τα χρώματα τα σχήματα και τις γραμμές μέσα από την τέχνη με αφορμή πίνακες γνωστών ζωγράφων και κάναμε τους δικούς μας

Κάναμε μίξεις χρωμάτων

και θερμά και ψυχρά χρώματακαι συνεχίζουμε.......................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου