Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

STE(A)M…άροντας με Origami etwinning 2018-19

Στις μέρες μας, η λέξη οριγκάμι έχει πλέον καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο. Είναι η αντίστοιχη ιαπωνική της ελληνικής λέξης «χαρτοδιπλωτική» και περιγράφει την κατασκευή ενός σχήματος (πράγματος, ζώου, λουλουδιού κλπ) με το δίπλωμα ενός ή περισσοτέρων χαρτιών.
Η ιστορία του ξεκινά ίσως με την ίδια την ιστορία του χαρτιού. Το υλικό αυτό που μας επιτρέπει να το διπλώσουμε πολλές φορές κρατώντας τη μορφή που του δίνουμε χωρίς να κόβεται, εφευρέθηκε στην Κίνα περίπου το 100 μ.Χ. Στην Ιαπωνία έφτασε με Βουδιστές μοναχούς γύρω στο 550 μ.Χ.(https://www.greecejapan.com/eisagwgi-sthn-istoria-tou-origami/).  Η αρχαία τέχνη της αναδίπλωσης χαρτιού (χαρτοδιπλωτική/Origami), είναι ιδανική για την εφαρμογή της διδακτικής μεθοδολογίας STE(A)M education, γιατί βοηθά στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, τη λογική σκέψη, την εστίαση και τη συγκέντρωση των παιδιών. Εχει εφαρμογές στη διδασκαλία επιστημών (Science), τεχνολογίας (Tech), μηχανικής (Engineering ), τέχνης (Art) και μαθηματικών (Maths). Είναι μια καινοτόμα διδακτική και παιδαγωγική δραστηριότητα που εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η εφαρμογή της μεθοδολογίας STE(A)M στη σύγχρονη τάξη.
Καινούριο πρόγραμμα για φέτος. Ένα έργο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα την Κύπρο και την Ρουμανία. Αφορμή για να το ξεκινήσουμε στάθηκε η Παγκόσμια ημέρα των ζώων. Κάναμε εύκολα ζωάκια με ένα τετράγωνο χαρτί.
  Έτοιμα τα σκυλάκια οι γατούλες και η αλεπού
Η αφίσα που ετοιμάσαμε για το λογότυπο


Η παρουσίαση του σχολείου μας
Κι ένα βίντεο στο οποίο εξηγούν τα παιδιά πως μπορείτε να κάνετε μια αλεπού με χαρτί πολύ πολύ γρήγορα
Προγραμματίσαμε το beebot ώστε να περάσει σωστά από τα στάδια κατασκευής του origami μας

Το βίντεο



Ας πάρουμε στα χέρια μας ένα χαρτάκι και ας παίξουμε μ’ αυτό, όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι έκαναν πριν από μας. Γιατί πάνω απ’ όλα το origami είναι παιχνίδι, δημιουργία, διασκέδαση και φιλία!
Καλή μας αρχή !!!!!!!!!!!!!! 

1 σχόλιο: