Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού 2024

Ως σχολικός εκφοβισμός χαρακτηρίζεται η επιθετική εκείνη συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη, η οποία αποτελεί κατάχρηση εξουσίας και εμπεριέχει ανισότητα στη δύναμη αντικειμενική (π.χ. σωματική) ή αντιληπτή (π.χ. προσωπικότητας). Κατευθύνεται προς εκείνα τα θύματα που εκλαμβάνονται από τους θύτες (έναν ή πολλούς μαζί) ως αδύναμα, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά και τα  οποία δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. 
Οι κύριες μορφές του σχολικού εκφοβισμού μπορεί να είναι οι εξής:
Άμεσος–Σωματικός εκφοβισμός: Αφορά τη σκόπιμη πρόκληση σωματικής βλάβης και περιλαμβάνει χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές, φτυσίματα, τρικλοποδιές,
Άμεσος–Λεκτικός εκφοβισμός: Αυτή η μορφή μπορεί να περιλαμβάνει την κοροϊδία, τις διακρίσεις και τα σχόλια που προκαλούν ντροπή και κάνουν τον δέκτη να νιώθει άσχημα.
Κοινωνικός εκφοβισμός: Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται η διάδοση φημών, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων καθώς και η σκόπιμη απομόνωση και περιθωριοποίηση από την ομάδα..
Ρατσιστικός εκφοβισμός: Αυτή η μορφή περιλαμβάνει την περιθωριοποίηση του παιδιού ή/και τα αρνητικά σχόλια που αφορούν την καταγωγή του, την οικονομική κατάσταση, την κοινωνική τάξη και την διαφορετικότητα του παιδιού.
Σεξουαλικός εκφοβισμός: Μπορεί να περιλαμβάνει ανήθικες χειρονομίες, ζωγραφιές με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανεπιθύμητα αγγίγματα ακόμα και σεξουαλικές πράξεις.
Ηλεκτρονικός εκφοβισμός: Αναφέρεται στον εκβιασμό μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο. Ακόμα περιλαμβάνει απειλές, προσβολές, δυσφήμιση, δημοσιοποίηση πληροφοριών και εικόνων χωρίς άδεια κ.α.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό διαβάσαμε το βιβλίο "Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια" της Τριανταφυλλιάς Κωνσταντινίδου για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας(Σε μια κλειστή κοινωνία ο Πέτρος, ο ήρωας του βιβλίου θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους εκφοβιστές του σχολείου του. Τι θα συμβεί άραγε, όταν μετά από ένα ανελέητο κυνηγητό, θα βρεθεί εγκλωβισμένος στο βάθος μιας σκοτεινής σπηλιάς;) Η μάγισσα Καρκάγια μας έδωσε συμβουλές





Παιχνίδια ρόλων. Δείτε το βίντεο
Η συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για το φαινόμενο του εκφοβισμού «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» που διοργανώνεται από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Οι συνέπειες, λοιπόν, του σχολικού εκφοβισμού είναι ιδιαίτερα σοβαρές και για αυτό απαιτείται συστηματική πρόληψη. Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών κρίνεται καθοριστικής σημασίας.

Συμβουλές για τους γονείς του παιδιού θύματος:

Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Οποιαδήποτε ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία αλλαγή στη συμπεριφορά τους, στη διάθεση τους, στην όρεξη τους, στον ύπνο τους, στη γνώμη τους για κάποια άτομα, στη σχολική τους παρουσία, στην σχολική τους επίδοση πρέπει να τους προβληματίσει και διακριτικά να διερευνήσουν τι συμβαίνει.
Φροντίστε να επικοινωνείτε με το παιδί σας και να αναπτύξετε μία ζεστή σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.
Σε περίπτωση που υπάρξει υποψία θυματοποίησης επικοινωνήστε αμέσως με το σχολείο και ζητείστε ενημέρωση και των γονέων του παιδιού - θύτη
Διαβεβαιώστε το παιδί σας πως δεν είναι το ίδιο υπεύθυνο για τη βίαιη συμπεριφορά εις βάρος του
Μην το ενθαρρύνετε να εκδικηθεί ή να χτυπήσει το παιδί – θύτη. Παροτρύνετέ το να απευθυνθεί αμέσως στον δάσκαλο και να φωνάξει δυνατά: «Άσε με ήσυχο!» ή «Κοίτα τη δουλειά σου!»
Τονίστε στο παιδί σας πως έκανε καλά που σας εμπιστεύτηκε το περιστατικό βίας που βίωσε
Μην υποτιμάτε τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο εκφοβισμός (π.χ. «έτσι θα σκληραγωγηθεί για να βγει στην κοινωνία»)
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποκτήσει νέους φίλους, οι οποίοι θα προσέχουν ο ένας τον άλλο.
Εξηγήστε τη διαφορά του «μαρτυράω» από το «ζητάω» βοήθεια.
Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, δωρεάν και ανώνυμα, η οποία είναι στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και λειτουργεί όλο το 24ώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου