Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 ΔεκεμβρίουΚάθε χρόνο η μέρα αυτή λειτουργεί ως κίνητρο για την ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σχετικά με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και μια ευκαιρία για την προώθηση δράσεων υποστήριξής τους. Κάναμε κάποιες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, β) στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και γ)στην προαγωγή του σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας.


Διαβάσαμε το παραμύθι "Η Αργυρώ γελάει"

 


Μπήκαμε στη θέση ενός τυφλού και προσπαθήσαμε να μετακινηθούμε μέχρι την πόρτα ξεπερνώντας τα εμπόδια.
Τα παιδιά σε ζευγάρια. Ένας αναλαμβάνει το ρόλο του τυφλού ατόμου και ένας το ρόλο του οδηγού.

Ελα να με πιάσεις
Είδαμε σπουδαίους πίνακες ζωγραφικής που έγιναν με το στόμα ή με το πόδι. Ζωγραφίσαμε με το στόμα αλλά και με το πόδι. Πολύ δύσκολο είναι κυρία.




Γνωρίσαμε το αλφάβητο  Braille
Τα αρχικά του ονοματεπώνυμού μας σε Braille.

Είδαμε ένα παραμύθι στη νοηματική γλώσσα και κάναμε το όνομά μας στη νοηματική
Παντομίμα
Τοποθετήσαμε αντικείμενα σε ένα πάνινο κεφάλι . Τα παιδιά έβαλαν το χέρι τους μέσα για να πάρουν ένα αντικείμενο και ψηλαφώντας το αντικείμενο προσπάθησαν να καταλάβουν τι είναι.
Τα παιδιά προσπάθησαν να κάνουν τις παρακάτω δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι:  Να βγάλουν τη μπλούζα τους, να φορέσουν την κάλτσα τους, να ανοίξουν μια συσκευασία καραμέλας, ένα βάζο με βιδωτό καπάκι, να γεμίσουν ένα μπουκάλι με φασόλια, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και να ανοίξουν μια μπανάνα.

Αγκαλιαστήκαμε χωρίς χέρια





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου