Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα-EU Code Week 2023

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού EU Code Week είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε. H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού πραγματοποιείται φέτος για 10η χρονιά, από τις 08 έως τις 23 Οκτωβρίου 2022. Πήραμε και φέτος μέρος στη δράση αυτή με 4 δραστηριότητες.

1η Δραστηριότητα

"Magic Autumn"

Δραστηριότητα προγραμματισμού με θέμα «Μαγικό Φθινόπωρο». Στόχος μας είναι να εξασκήσουμε τις δεξιότητες προγραμματισμού των μαθητών χρησιμοποιώντας τον χρωματικό κώδικα.

 


2η Δραστηριότητα
Η Μελισσούλα σε αποστολή διάσωσης


Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ζώων και της εβδομάδας κώδικα η μελισσούλα του σχολείου μας καλείται να απελευθερώσει όλα τα άγρια ζώα που είναι φυλακισμένα είτε σε ζωολογικούς κήπους είτε σε θαλάσσια πάρκα αναψυχής ή σε τσίρκο και να τα γυρίσει στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα παιδιά οδηγούν τη μελισσούλα με τις κατάλληλες εντολές για να την βοηθήσουν στην αποστολή της.

3η Δραστηριότητα

To bee code
Αν ήμουν μέλισσα θα μου άρεσε να τρώω  συνταγές με μέλι


 

Φτιάξαμε πολυγωνικά κελιά με χρωματιστά καλαμάκια. Οι οδηγίες δόθηκαν με εικόνες αριθμημένες. 6 εικόνες από το 1 ως το 6 τα παιδιά τις βάζουν στη σειρά και στη συνέχεια ακολουθούν τις οδηγίες για την κατασκευή του πολυγώνου


Και με άλλα υλικά μαρκαδόροι και γλωσσοπίεστρα.

Θα μου άρεσε να πετώ από λουλούδι σε λουλούδι. Τα παιδιά κολλάνε στα κουτάκια (pixel) χρωματιστά χαρτάκια ανάλογα με το χρώμα και τη θέση που δίνεται από τον κώδικα

Η μουσική είναι ένα σύνολο από κώδικες! Κάναμε ένα μουσικόγραμμα. Τα παιδιά ακολουθούν τα γραφικά σύμβολα με τα χέρια τους ενώ ακούν το κομμάτι της μουσικής.

4η Δραστηριότητα

“Βρες το μυστικό…”
Συμμετέχουμε στην εβδομάδα προγραμματισμού με μια δραστηριότητα αποκωδικοποίησης όπου τα παιδιά 10 σχολείων από Ελλάδα και Κύπρο καλούνται να αποκωδικοποιήσουν ένα μήνυμα που θα λάβουν βασιζόμενα σε ένα μυστικό αλφάβητο. Η σύνθεση όλων των μηνυμάτων που θα αποκωδικοποιήσουν τα σχολεία θα οδηγήσει σε μια .... αποκάλυψη!

Μένει στην πορεία να δούμε τι σημαίνει αυτή η λέξη. Θα το μάθουμε σε λίγες μέρες. Και με αφορμή αυτή τη δράση κάναμε και μια δραστηριότητα αποκωδικοποίησης με το όνομά μας.



 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου