Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019


Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο ψηφιακής τεχνολογίας και έχει επιφέρει επανάσταση στον επαγγελματικό χώρο, στο σχολείο και στην οικογένεια κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Όμως αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά μπορεί να εμπερικλείει κινδύνους. Η πρόκληση στο Διαδίκτυο είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε πιθανούς κινδύνους,να γνωρίζουμε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων και να έχουμε επιλογές για αποφυγή τους και τερματισμό τους. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι το διαδίκτυο αποτελεί ένα υπέρογκο φάσμα παροχής πληροφοριών, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι από την μία παρέχει απίστευτα οφέλη, αλλά από την άλλη εγκυμονεί και αμέτρητους κινδύνους για τους νέους.
Έτσι και φέτος αφιερώσαμε την μέρα αυτή για να ενημερώσουμε τα παιδιά και τους γονείς για τους κινδύνους του διαδικτύου. Τα περισσότερα παιδιά μου είπαν ότι παίζουν με το κινητό των γονιών τους ότι έχουν υπολογιστή ή τάμπλετ. Βλέπουν ταινίες, μπαίνουν στο youtube, παίζουν παιχνίδια(με όπλα που σκοτώνουν κακούς) ζωγραφίζουν κλπ.  Στο διαδίκτυο επικοινωνούμε άμεσα με φίλους μας και γνωρίζουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο(όπως ακριβώς κάνουμε στα προγράμματα etwinning που υλοποιούμε στο σχολείο μας). Ξεπερνώντας το εμπόδιο της απόστασης, έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Αρκεί να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας με έναν υπολογιστή του Διαδικτύου που μας παρέχει την υπηρεσία συνομιλίας και να αρχίσουμε να πληκτρολογούμε τα μηνύματα μας. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο άλλοι άνθρωποι, που είναι συνδεδεμένοι στον ίδιο υπολογιστή, μπορούν να τα διαβάσουν και να μας απαντήσουν. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας χώρος συνάντησης, όπου μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να κάνουμε φίλους χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούμε. Έτσι λοιπόν συνδεθήκαμε με την μαμά της Ιωάννας η οποία την ώρα εκείνη ήταν στην δουλειά της. Μιλήσαμε μαζί της κάτι που άρεσε πολύ στα παιδιά μας.
Μέσα από την ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid-2019/yliko-sid-2019/sid-19-nhp/?fbclid=IwAR17_MGuOCzGO5wGyaWu6pfe9TqtYO8CI--noSy-A7i_8mOwKup7KtE7yfU 
βρήκαμε  υλικό SID 2019 για πολύ μικρά παιδιά. Είδαμε αρκετά βίντεο https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2019/01/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-4-7-sid-2019.pdf

https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2018/11/FAIRY-TALE-saferinternet4kids.pdf
https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2018/08/BackToSchool2018COMIC.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=d5kW4pI_VQw
https://www.youtube.com/watch?v=I3fcQhYwe5Y
Κάναμε παζλ
https://saferinternet4kids.gr/yliko/puzzle-athena-ermis/
https://saferinternet4kids.gr/yliko/mpampas-paidi/
και ετοιμάσαμε την αφίσα μας




Ας ενωθούμε, λοιπόν, και ας φτιάξουμε ΜΑΖΙ ένα καλύτερο Διαδίκτυο … γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι Ένα Καλύτερο Διαδίκτυο Ξεκινάει από όλους ΕΜΑΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου