Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Παιχνιδομηνύματα στου κήπου μας τα βήματα etwinning 2017-2018 Μικρόφωνο στα χέρια μου κρατώ Και 1-2-3 κάνω το δημοσιογράφο το μικρό

Σκοπός της δράσης μας για το πρόγραμμα "παιχνιδομηνύματα στου κήπου μας τα βήματα" για τον μήνα Φεβρουάριο είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιοδικού. Τα παιδιά θα γίνουν δημοσιογράφοι . Κάθε σχολείο θα αναλάβει μία δράση. Σε κάθε θέμα θα υπάρχει η έρευνα που θα συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Για τον  τίτλο και το εξώφυλλο του περιοδικού αφού κάνουμε προτάσεις θα ψηφίσουμε για να αποφασίσουμε. Είδαμε διάφορα περιοδικά και τα ξεφυλλίσαμε να δούμε τι περιέχουν μέσα. Είδαμε και περιοδικά με θέμα τον κήπο
Tα παιδιά μας είπαν διάφορους τίτλους που θα ήθελαν για το περιοδικό. Τους καταγράψαμε
 και ψηφίσαμε ατομικά το κάθε παιδι
  Μετράμε τις ψήφους που έλαβε ο κάθε τίτλος
Ο τίτλος που προτείνει το δικό μας σχολείο για το περιοδικό είναι "Ομορφος κήπος"
Αφού το κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα πρότεινε από έναν τίτλο ξαναψηφίσαμε ανάμεσα σε 12 τίτλους(12 σχολεία)
Καταγραφή ψήφων και ισοψηφία ανάμεσα στον δικό μας τίτλο"όμορφος κήπος" και στον τίτλο που έδωσε το 5ο νηπιαγωγείο Δράμας "ο κήπος της αγάπης"
 

Επόμενο βήμα να ψηφίσουμε και ηλεκτρονικά στο tricider. Είχαμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε 2 τίτλους

Τα αποτελέσματα μετά την ψηφοφορία όλων των σχολείων είναι τα εξής.
Ο τίτλος του συνεργατικού περιοδικού μας θα είναι "Ο κήπος της αγάπης" του 5ου νηπιαγωγείου Δράμας με 8 ψήφους. Το κάθε σχολείο πρέπει να κάνει μια δράση η οποία θα μπει στο περιοδικό. Σε ένα συνεργατικό έγγραφο το κάθε σχολείο έγραψε τι θα ήθελε να κάνει
Η δική μας δράση για το περιοδικό θα είναι η κατασκευή ταίστρας. Πεινασμένα τιτιβίσματα; Όχι βέβαια. Ήρθε η ώρα να φροντίσουμε τους μικρούς μας φτερωτούς φίλους που δύσκολα καταφέρνουν να βρουν το φαγητό τους.

Στο νηπιαγωγείο μας αποφασίσαμε με την βοήθεια της κυρίας  Άννας μητέρας του Χρήστου να κατασκευάσουμε πανέμορφες ταΐστρες για τα δέντρα με νόστιμους σπόρους και να βοηθήσουμε τα αγαπημένα μας πουλάκια με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Έτσι ένα πρωινό λοιπόν η κυρία Άννα ήρθε στο νηπιαγωγείο μας με σκοπό να μας δείξει πως μπορούμε να κάνουμε αυτοσχέδιες ταΐστρες για πουλιά. Για τους λάτρεις των πουλιών μας πρότεινε  έξυπνες και απόλυτα φυσικές λύσεις. Τις ταΐστρες με φυστικοβούτυρο και όχι μόνο. Καταρχήν κάναμε σπιτικό φιστικοβούτυρο το οποίο  φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, έχει ασύγκριτο άρωμα, πλούσια γεύση, μηδέν συντηρητικά και στοιχίζει λιγότερο.

  Η συνταγή

Μέσα σε ένα μπλέντερ τρίψαμε τα φυστίκια πολύ καλά. Αυτό βοηθάει τα φυστίκια να βγάλουν τα έλαιά τους. Προσθέσαμε 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά ζάχαρη και συνεχίσαμε το χτύπημα. Αφού το μείγμα πήρε την μορφή παχιάς πάστας  και  απέκτησε την επιθυμητή πυκνότητα και υφή,  το βάλαμε σε ένα μπολ. Το φυστικοβούτυρο είναι  έτοιμο και μυρωδάτο.

Μμμμμμμμμμμ μοσχοβολάει!!!!!!!!!!

Οι σπόροι μια ευγενική χορηγία από το γεωπονικό κατάστημα του κυρίου Ιγνάτη Γαϊρετίδη(για μια ακόμη φορά) τον ευχαριστούμε θερμά
τα κουκουνάρια
Αλείψαμε τα κουκουνάρια με φυστικοβούτυρο



και μετά τα κοιλίσαμε μέσα στο μπολ με τους σπόρους.

Περάσαμε σπάγκο στα κουκουνάρια για να μπορέσουμε να τα κρεμάσουμε. Οι ταΐστρες  μας είναι έτοιμες.

Επειδή είχαμε αρκετούς σπόρους και δεν έφτασε το φυστικοβούτυρο για άλλες ταΐστρες  η κυρία Άννα σκέφτηκε να κάνουμε ταΐστρες  βιολογικές  από  πορτοκάλια!
 Ένας εύκολος τρόπος που γεμίζει κοιλίτσες των πουλιών και τις δικές μας με βιταμίνες! Χρησιμοποιήσαμε  τη φλούδα του πορτοκαλιού και φτιάξαμε ταΐστρες για τους μικρούς μας φίλους. Κόψαμε τα πορτοκάλια στη μέση αδειάσαμε  το εσωτερικό τους (το οποίο φάγαμε εμείς) ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για γέμισμα.

ανοίξαμε 2 τρύπες προσεκτικά, περάσαμε σύρμα και
τα γεμίσαμε με σπόρους.   

 Ετοιμες οι ταίστρες με άρωμα πορτοκαλιού!

Εμείς δεν έχουμε δέντρα στην αυλή μας οπότε σκεφτήκαμε να πάμε στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που είναι δίπλα στο νηπιαγωγείο μας και να κρεμάσουμε τις ταϊστρες εκεί. Φτάσαμε με τις ταϊστρες στο χέρι
Τις κρεμάσαμε






Φυσικά πήραμε μαζί τους σπόρους που περίσσεψαν. Η ταϊστρα που έχει εκεί ήταν άδεια
 Την γεμίσαμε
 Με σπόρους
Ελπίζουμε να γεμίσει η κοιλίτσα των φτερωτών μας φίλων!



Το φυστικοβούτυρο είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, ιδανική για το πρωινό μας ή τις απογευματινές λιγούρες είναι το φυστικοβούτυρο. Μπορείτε να μεταφέρετε το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο και να το διατηρήστε  σε δροσερό σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

Φυσικά η κυρία Άννα δεν έφυγε έτσι. Τα παιδιά μας σε ρόλο δημοσιογράφου τις έκαναν κάποιες ερωτήσεις.

Πασχάλης: Κυρία Άννα πως μάθατε να κάνετε φυστικοβούτυρο;

Κ. Άννα: Είχα ακούσει ότι το φυστικοβούτυρο είναι πολύ καλό και θρεπτικό για τα παιδάκια. Αγοράσαμε πρώτα από έξω το δοκιμάσαμε και μας άρεσε πάρα πολύ. Σκεφτήκαμε να κάνουμε μόνοι μας και στο σπίτι. Έτσι λοιπόν βρήκα μια συνταγή στο διαδίκτυο και από τότε κάνω σπιτικό φυστικοβούτυρο. Γιατί ότι κάνουμε στο σπίτι είναι πιο καλό και πιο θρεπτικό.

Γιάννης : Πως έμαθες να κάνεις ταΐστρες;

Κ. Άννα: Εμείς μένουμε σε διαμέρισμα ο παππούς όμως και η γιαγιά του Χρήστου μένουν σε μονοκατοικία και έχουν μια μεγάλη αυλή με πολλά δέντρα όπου έρχονταν τα πουλάκια και σκεφτήκαμε έναν τρόπο για να τα ταΐσουμε. Ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε ταΐστρες για να βρίσκουν φαγητό.

Χρήστος:  Με ποιον άλλον τρόπο μπορούμε να κάνουμε ταΐστρες;

Κ. Άννα:  Μπορούμε να κάνουμε ταΐστρες με διάφορους τρόπους. Με τα κουτιά από το γάλα ή με τα κουτιά από το γιαούρτι. Βέβαια αν δεν έχουμε ταΐστρες μπορούμε ακόμη να ρίχνουμε και τα ψιχουλάκια για να τρώνε τα πουλάκια.

Μαρία: Σου άρεσε που ήρθες σήμερα εδώ και κάναμε ταΐστρες;

Κ Άννα: Μου άρεσε πάρα πολύ που ήρθα σήμερα στο σχολείο σας. Πέρασα υπέροχα μαζί σας κι ελπίζω να άρεσε και σε σας.

Ιωάννα: Τι θα έλεγες σε όλους αυτούς που έχουν δέντρα στην αυλή τους;

Κ. Άννα: Θα τους έλεγα να κάνουν κι αυτοί ταΐστρες  γιατί  τα πουλάκια πρέπει να τα αγαπάμε και να τα φροντίζουμε.

Δημοσιογράφοι:  Ευχαριστούμε που ήρθατε στο νηπιαγωγείο μας.

Κ. Άννα: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ πέρασα πάρα πολύ ωραία μαζί σας.


Λίγοι σπόροι και οι αυτοσχέδιες ταΐστρες μας, αρκούν όχι μόνο για ένα απολαυστικό γεύμα αλλά και για την σωτηρία τους!
Μπορείτε να διαβάστε τα 2 τεύχη του περιοδικού με τις δράσεις των σχολείων


https://www.canva.com/design/DAC0z6zxT9U/JzCmReztjD88HuKGbG7FNw/view


https://www.canva.com/design/DAC2Y1r6KwI/KVspH7Sn0YbiHhNCjZ5sOA/view


 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου