Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Τιμιότητα μια από τις πολύτιμες αξίες του ανθρώπου.
Το να είσαι τίμιος και να είσαι ειλικρινής κάνει τους άλλους να αισθάνονται ότι είσαι αξιόπιστος και είναι ένα πολύ γερό θεμέλιο για να χτίσεις γερά τις σχέσεις σου με τους άλλους. Η ειλικρίνεια είναι μια πηγή  ψυχικής υγείας σε αντίθεση  με την  ανεντιμότητα που καταστρέφει τις σχέσεις, βλάπτει και τον ανέντιμο αλλά και τους άλλους.
Οταν είμαστε ειλικρινείς αισθανόμαστε   χαρούμενοι και υπερήφανοι για τον εαυτό μας. Και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι πάντα, χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα ή κάποια ανταμοιβή για αυτό.
Γιατί πιστεύετε παιδιά ότι κάποιοι άνθρωποι λένε ψέματα; Απαντήσεις παιδιών: για να μην στεναχωρήσουν τον άλλον
(ο γιατρός επιλέγει να κρατήσει ένα μυστικό, γιατί αν πει  την αλήθεια στον ασθενή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία του),για να τους κάνουν πλάκα,για να τους κοροιδέψουν,για να τους γελάσουν να τους ξεγελάσουν κλπ. 
Πως αισθάνεστε όταν καταλαβαινετε ότι κάποιος φέρθηκε ανέντιμα και σας είπε ψέματα; Απαντήσεις παιδιών: αισθάνομαι χάλια,στεναχωριέμαι,κλαίω,λύπη δεν τον θέλω για φίλο,δε θα του ξαναμιλήσω.

Διαβάσαμε το παραμύθι -Ο ξυλοκόπος και ο Ερμής- ένα παραμύθι του Αίσωπου όπου ο θεός Ερμής ανταμοίβει τον ξυλοκόπο για την ειλικρίνεια και την τιμιότητα του χαρίζοντάς του το χρυσό και ασημένιο  τσεκούρι μαζί με το δικό του. Ο ξυλοκόπος ήταν τίμιος γιατί ήξερε ότι αυτά τα 2 τσεκούρια δεν ήταν δικά του ίσως κάποιος να τα είχε χάσει και να τα έψαχνε οπότε δεν ήταν σωστό να τα πάρει.
Είδαμε το παραμύθι σε βίντεο
Το δραματοποιήσαμε δείτε το βίντεό μας 

Και φυσικά έγινε και ebook εδώ
Βάλαμε σε σειρά τις εικόνες του παραμυθιού τη μία κάτω από την άλλη
 
 
Κάναμε στο πάτωμα 16 τετράγωνα

Βάλαμε τους αριθμούς από το 1 έως το 14(όσες και οι εικόνες του παραμυθιού).Στο 1ο τετράγωνο θα μπεί η λέξη ΑΡΧΗ και στο τελευταίο η λέξη ΤΕΛΟΣ.
Μπερδέψαμε τις εικόνες και τα παιδιά τις έβαλαν σωστά ξεκινώντας από τον αριθμό 1 την πρώτη και στον αριθμό 14 την τελευταία.



 
Ενα παιδί πηγαίνοντας από εικόνα σε εικόνα έκανε την αφήγηση του παραμυθιού. Δείτε το βίντεό μας 
Στη συνέχεια κρατήσαμε μόνο 10 εικόνες από τις 14 και τους αριθμούς από το 1 έως το 10 τους οποίους βάλαμε ανακατεμένα στα τετράγωνα για να κάνουμε και μαθηματικά.
 
Τα παιδιά έβαλαν τις εικόνες ξεκινώντας από τον αριθμό 1 μετά πηγαίνοντας στο 2 που δεν ήταν δίπλα στο 1 αλλά πιο μακριά και έφτασαν στο 10.

 
 Μια χαρά τα κατάφεραν

Ζωγραφίσαμε από το παραμύθι ότι μας άρεσε περισσότερο


 

 
 
 
 
Πως θα νιώθατε αν χάνατε το αγαπημένο σας παιχνίδι? 
Πως θα νιώθατε αν κάποιος έβρισκε το παιχνίδι σας και δεν σας το επέστρεφε? Παίξαμε ένα παιχνίδι. Η Ελευθερία έχασε το δαχτυλίδι της μέσα στο σχολείο. Η Σοφία το βρήκε και το κράτησε για τον εαυτό της δεν είπε τίποτα. Αυτό δεν είναι τίμιο.
 
 
 
Πως θα νιώθατε αν κάποιος έβρισκε το παιχνίδι σας και σας το επέστρεφε? Η Αννα βρήκε το δαχτυλίδι και ρώτησε ποιανού είναι
 
 
 
 
 
Κάναμε το παρακάτω φύλλο εργασίας



 

 

 

Κάθε παιδί έφτιαξε μια εικόνα του αγαπημένου παιχνιδιού του.
Μερικά παιδιά έκλεισαν τα μάτια τους
ενώ τα άλλα έκρυψαν τις ζωγραφιές τους σε διάφορα σημεία μέσα στην τάξη.
Τα παιδιά άνοιξαν τα μάτια τους κι έψαξαν να βρουν τις ζωγραφιές.
Αυτός που έβρισκε μια ζωγραφιά έλεγε:  βρήκα μια ζωγραφιά ποιοανού είναι; Ρωτούσαμε τα παιδιά ποιανού ήταν η ζωγραφιά και την έδινε στο παιδί που του ανήκε λέγοντας το άλλο παιδί ευχαριστώ.   Όταν είμαι τίμιος δε παίρνω τα παιχνίδια των άλλων παιδιών λέω πάντα την αλήθεια και δε φοβάμαι, δηλαδή είμαι γενναίος, είμαι χαρούμενος κι έχω πολλούς φίλους.
 
Οταν παίζουμε παιχνίδια ακολουθούμε τους κανόνες του παιχνιδιού και παίζουμε τίμια και χωρίς ζαβολιές κλεψίματα και γκρίνια. Παίξαμε επιτραπέζιο. Ο Παναγιώτης με τον Στέλιο έπαιξαν τίμια και καλά
ενώ ο Δημήτρης με την Αναστασία δεν έπαιξαν τίμια. Ο Δημήτρης όλη την ώρα έκλεβε και πηδούσε τετράγωνα
Και παρ'ολο που έκλεβε η Αναστασία που έπαιξε τίμια κέρδισε
 
Και το παιχνίδι με τα επιτραπέζια συνεχίστηκε με τίμιο τρόπο φυσικά
Παίξαμε και κρυφτό. Ο Στέργιος όταν τα φυλούσε δεν κρυφοκοίταζε
Ο Χρήστος όμως δεν έπαιξε και πολύ τίμια
Κάναμε το παρακάτω φύλλο εργασίας
 
 
 
 

Είναι ωραία όταν κάποιος λέει την αλήθεια? Οταν υπόσχομαι κάτι πρέπει να το κάνω. Σκεφτείτε κάποιον άνθρωπο που σας υποσχέθηκε κάτι και το έκανε. Πως νιώσατε;
 
 
 
 
Παίξαμε με τα μισά παιδιά το παιχνίδι  -λέω την αλήθεια ή ψέματα-;
Το κάθε παιδί έλεγε μια αλήθεια ή ένα ψέμα που συνέβει μέσα στο σχολείο(για να μπορούν οι υπόλοιποι να καταλάβουν αν είναι αλήθεια ή ψέματα) και τα υπόλοιπα παιδιά έπρεπε να διακρίνουν πότε λεέι αλήθεια και πότε ψέμα. Δύο παιδιά είχαν κάρτες στο χέρι. Ενας μια άσπρη κάρτα και ο άλλος μια μαύρη κάρτα. Αν κάποιος έλεγε αλήθεια έπρεπε αυτός που κρατάει την άσπρη κάρτα να την σηκώσει ψηλά. Στο ψέμα έπρεπε να σηκώσει ο άλλος την μαύρη κάρτα. Παράδειγμα από τα παιδιά- ένα πρωί ένα τεράστιο ζουζούνι μπήκε στην τάξη μας(αλήθεια), προχθές ήρθε μια αρκούδα στο νηπιαγωγείο μας(ψέμα)κλπ.
Με τα υπόλοιπα παιδιά παίξαμε το ίδιο παιχνίδι αλλά με τον Πινόκιο. Κάναμε στρόγγυλες μύτες κόκκινες για την αλήθεια και καφέ τρίγωνες για το ψέμα
 Και δύο πινόκιο χωρίς μύτη.
Οταν ένα παιδί έλεγε αληθινή ιστορία έβαζε μια κόκκινη μύτη της αλήθειας. Οταν έλεγε ψεύτικη ιστορία έβαζε καφέ μύτη.
  
Μετρήσαμε τις αλήθειες και τα ψέματα.
 
Η αλήθεια πάντα νικάει
Κάναμε ποιήματα με αλήθειες και ψέματα
 
Παίξαμε κι ακόμη ένα παιχνίδι.  Έκανα κάποιες κινήσεις, όπως χτύπησα παλαμάκια και τους είπα -χτύπησα παλαμάκια αλήθεια ή ψέματα; Εξυσα το κεφάλι μου και τους είπα -έξυσα το πόδι μου αλήθεια ή ψέματα;
Κατόπιν ζήτησα από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Ένα ένα παιδί με τη σειρά έκανε μια κίνηση, έλεγε αυτό που έκανε και τα άλλα παιδιά απαντούσαν αν αυτό που έλεγε ήταν αληθινό ή όχι.
 
Μάθαμε την παροιμία- Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται-.
 
 
 
 
 
Ετοιμάσαμε και ένα φύλλο για τους γονείς
 
 
 
 
 
 



Είδαμε μια πολύ ωραία ιστορία σε βίντεο για την τιμιότητα
Το αυγό του Σίλα
 Και διαβάσαμε μια παρόμοια ιστορία για την τιμιότητα με την παραπάνω  -Ο αυτοκράτορας και οι σπόροι των λουλουδιών- διαβάστε την ιστορία εδώ

Ένας τίμιος άνθρωπος είναι πάντοτε παιδί.

Καλό Σαββατοκύριακο!!!!!!!!!!





1 σχόλιο: