Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Eργαστήρια δεξιοτήτων - "Θάλα-SoS-α χωρίς πλαστικά"

Εργαστήρια δεξιοτήτων Θεματική ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον  Οικολογία - Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά "Θάλα-SoS-α χωρίς πλαστικά". 
Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν θετική στάση σχετικά με τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, αναγνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν ειδικότερα στη θαλάσσια ζωή, να αναστοχαστούν ως προς την προσωπική τους ευθύνη και να υιοθετήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που συμβάλλουν θετικά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στην καθημερινή ζωή.
Μάθαμε για τον κόσμο του βυθού
Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Ένα παιδί πετάει ένα μπαλάκι σε ένα άλλο στον κύκλο και εκείνο θα πρέπει να πει μια λέξη σχετική με τη θάλασσα. Στο τέλος του παιχνιδιού τα παιδιά ζωγραφίζουν αυτό που είπαν. Στο κέντρο του κύκλου τοποθετείται ένα μεγάλο μπλε πανί και τα παιδιά με τις ζωγραφιές τους δημιουργούν ένα θαλάσσιο τοπίο. Δημιουργούν μια ιστορία του βυθού.



Με βάση αυτές τις εικόνες δημιουργήθηκε μια ιστορία για τον βυθό από τα παιδιά. Μπορείτε να τη δείτε εδ. Πατώντας επάνω στο μεγάφωνο είναι η αφήγηση από τα παιδιά. https://read.bookcreator.com/mP2m2eMYEgRXXRQ6T2AnKen6tUl1/thxCd37ySbGPbw58IkUAgw
Μια ιστορία του βυθού
Eνα μήνυμα ήρθε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου. Αποστολέας έγραφε «ο Πητ και η Πατ, οι επιστήμονες των θαλασσών» και «Λέτα, χελώνα καρέτα καρέτα». Οι τρεις ήρωες τους ζητούν να παρατηρήσουν και να περιγράψουν τις φωτογραφίες που τους στέλνουν, που δείχνουν τι συναντούν στα ταξίδια τους στη θάλασσα. 
Τα παιδιά περιγράφουν τις φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα και σε ακτές. 
Απαντούν σε ερωτήματα όπως: τι παρατηρείτε; γατί βρίσκονται αυτά τα αντικείμενα εκεί; πού ήταν πριν, πώς βρέθηκαν εκεί, κ.ά. Τα παιδιά λένε τη γνώμη τους, αν θεωρούν καλό ή κακό που η θάλασσα και οι ακτές έχουν πλαστικά απορρίμματα και γιατί και τι μπορεί να συμβεί στα ζώα της θάλασσας, όταν σε αυτή υπάρχουν πλαστικά απορρίμματα.
Τα παιδιά προβληματίστηκαν βλέποντας τα βίντεο "
Μια φορά κι ένα... μπουκάλι! // Τα παραμύθια της κυρα-Ρήνης

 "Μακροβούτια παρέα με πλαστικά" https://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/11090# 
 



Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα θαλάσσια ζώα;


Κουκλοθέατρο
Το ταξίδι του πλαστικού 
Τα παιδιά, πληροφορούνται μέσα από σχετικές ιστοσελίδες για τους πιθανούς τρόπους αντικατάστασης πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης με άλλα υλικά και ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς.
Δημιουργία αφίσας  με το δικό μας μήνυμα

Κάναμε κι ένα πείραμα για τη ρύπανση των θαλασσών από τις πετρελαιοκηλίδες



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου