Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ο γεωργός και ο λύκος-Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο

Εργαστήρια δεξιοτήτων
3ος θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα- Ευ ζην Εργαστήρια και υλοποίηση δράσεων για την Υποθεματική: Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία - Πρόληψη αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό «Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο» ΦΟΡΕΑΣ: Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Αξίες - Στόχοι - Να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. - Να κατανοήσουν ότι στον εκφοβισμό απαντάμε, μιλώντας και ζητώντας βοήθεια. Η σιωπή δεν είναι λύση. - Να κατανοήσουν ότι η ψυχραιμία και η λογική, είναι η δύναμη ενάντια στο φόβο και τον πανικό.
Χωρίζουμε σε ομάδες τα παιδιά. Κάθε ομάδα ζωγραφίζει όποια σκηνή της άρεσε περισσότερο 




και την παρουσιάζει στην ολομέλεια της τάξης.









Ψηφίζουμε ποια ζωγραφιά αρέσει στους περισσότερους



Φτιάξαμε το παραμύθι σε κόμικ
Μιλάμε για τα συναισθήματα. Τα ταξινομούμε σε δύο κατηγορίες.  Αυτά που μας κάνουν και αισθανόμαστε όμορφα και αυτά που μας δυσκολεύουν 



Τα παιδιά διαλέγουν μια καρτέλα. Βλέπουν το συναίσθημα που απεικονίζεται στη φατσούλα. Μιμούνται το ίδιο συναίσθημα. 



Το παζλ των συναισθημάτων



Τα παιδιά  εντοπίζουν, σε ποια σημεία του παραμυθιού υπάρχει φόβος – απογοήτευση - λύπη - συνεργασία – χαρά – ικανοποίηση και ζωγραφίζουν τη σκηνή



Μάθαμε για τους λύκους Θυμόμαστε λύκους από άλλα παραμύθια.  

Τα παιδιά γίνονται λύκοι και κινούνται στο χώρο. Απολαμβάνουν μια όμορφη μέρα στο δάσος. Περπατάνε με διάφορους τρόπους: Μεγάλα μικρά βήματα, αργά-γρήγορα, τρέχουν , πηδούν, ψάχνουν τροφή, πίνουν νερό. Καθώς προχωρούν συναντούν τους φίλους τους ανταλλάσσουν καλημέρες με διάφορους τρόπους (ακουμπώντας τις παλάμες τους, τα γόνατα, τις πλάτες κ.λπ.), γίνονται ζευγάρια.
Χωρίζουμε τον χώρο σε 4 περιοχές. Τα παιδιά είναι λύκοι και  περπατάνε σ’ αυτό το χώρο. Κάποιοι είναι χαρούμενοι, κάποιοι  λυπημένοι, άλλοι φοβισμένοι και άλλοι ελπίζουν να τους συμβεί κάτι όμορφο.

1η ομάδα (Χαρούμενοι λύκοι). Παιχνίδι ο πεινασμένος λύκος




2η ομάδα (Φοβισμένοι λύκοι)… Ζωγραφίζουν ομαδικά τι είναι αυτό που φοβούνται οι λύκοι (φωτιά στο δάσος). Η ζωγραφιά τους αυτή πλαστικοποιείται και έτσι δημιουργείται ένα παζλ, με το οποίο τα παιδιά παίζουν. 




3η ομάδα (Λύκοι που ελπίζουν)… Ζωγραφίζουν τους λύκους και παίζουν κουκλοθέατρο. 


4η ομάδα (Λυπημένοι λύκοι)… Τα παιδιά βρίσκουν επίθετα για τους λύκους. Στη συνέχεια δημιουργούν ζευγάρια με αντίθετα επίθετα 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου