Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά Hans Christian Andersen. Η ημέρα καθιερώθηκε το 1966, από την  ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Για φέτος, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα Βιβλίου για Παιδιά και Νέους της Λιθουανίας.  Η φετινή αφίσα προέρχεται από την Λιθουανία, κι αυτό είναι το μήνυμα που τη συνοδεύει: “Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε”. 

Τη μετάφραση επιμελήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.
Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης. Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν…”
Οι δράσεις μας για την ημέρα αυτή. Στα πλαίσια της ενασχόλησης με το πρόγραμμα STE(A)M…άροντας με Origami αφού κουβεντιάσαμε με τα παιδιά για την ημέρα αυτή και γενικά για το βιβλίο σε κοινό έγγραφο το κάθε σχολείο έγραψε το δικό του μήνυμα
Όλα τα μηνύματα μπήκαν σε ένα βιβλιαράκι origami

Κάναμε σελιδοδείκτες origami





Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας κάποιες μανούλες και ήρθαν στο σχολείο μας να δημιουργήσουν παραμύθια με τα παιδιά. Και μια που ασχολούμαστε με την δημιουργική γραφή κάναμε 4 ομάδες και ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε παραμύθια. Γράψαμε κάποιους ήρωες τόπο πρόβλημα αντικείμενα που θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για τις ιστορίες μας.
  Ιδέες πολλές, φαντασία μεγάλη, συνεργασία άψογη μαμάδων και παιδιών


Γράψανε τα λόγια



Βάψαμε





Κόψαμε και έτοιμες οι ιστορίες. Τις διαβάσαμε και μας άρεσαν πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τις μανούλες για την υπέροχη αυτή δράση!!!!!!
Και μια κατασκεούλα που είδα στο krokotak
Παρακολουθήσαμε σήμερα μια υπέροχη παράσταση "Πινόκιο" από το θέατρο μαριονέτας Γκότση




            Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου