Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας στο μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ "Κι αν ήσουν εσύ;"



Είχαμε την χαρά χθες να συμμετέχουμε στο μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ  "Κι αν ήσουν εσύ;"στην Δράμα. 8 σχολεία και 130 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με θέμα τη διαφορετικότητα την αλληλεγγύη και την αποδοχή.
Το "Κι αν ήσουν εσύ;" είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το πρόγραμμα έχει την ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και του Ι.Ε.Π. και είναι πιστοποιημένο ως πρόγραμμα του IDEA (Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση).  
Το Πρόγραμμα στοχεύει:

  • στην ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από επιμορφωτικά εργαστήρια και σεμινάρια
  • στη στήριξη σχολείων και εκπαιδευτικών που υλοποιούν ανάλογα προγράμματα με βιωματικές τεχνικές διδασκαλίας και αξιοποίηση τεχνικών θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος.
    Εμείς συμμετείχαμε με ένα ebook(ζωγραφική και αφήγηση παραμυθιού). Διαβάσαμε το παραμύθι της Ευας Κιασιάρου "Ο Λαχαπού από τη ζούγκλα της χώρας Καμαμπού".
    Ένα μικρό λιοντάρι ο Λαχαπού, είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας της Εύας Κασιάρου, όνομα ασυνήθιστο που κεντρίζει απ’ την αρχή το ενδιαφέρον. Ήδη από τον τίτλο ο Λαχαπού από η ζούγκλα της χώρας Καμαμπού, μας συστήνεται ως ένα ζώο της ζούγκλας που δείχνει τόσο ευτυχισμένο να παίζει με τ’ άλλα ζώα. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από μια αφήγηση γλαφυρή και ομοιοκατάληκτο στίχο που διαβάζεται μονομιάς και ένα ήρωα που γίνεται αγαπητός και κερδίζει εντυπώσεις. Ένα λιοντάρι με σχεδόν ανθρώπινη συμπεριφορά, που ζει με την οικογένεια του στην εξωτική ζούγκλα της Καμαμπού. Όλα τα ζώα ζούσαν ήρεμα και ευτυχισμένα σ’ ένα υπέροχο τόπο ώσπου ξέσπασε φωτιά και όλα άλλαξαν. Τώρα η ζωή των ζώων βρισκόταν πράγματι σε κίνδυνο και όλο το τοπίο αλλάζει, ο φόβος και ο πανικός φωλιάζει στην ψυχή τους. Κάποιοι ήθελαν να πάρουν τη χώρα τους και δεν νοιάστηκαν για τις συνέπειες και τις απώλειες των ζώων. Όσοι σώθηκαν από το χαμό έπρεπε να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να φύγουν σε μέρη πιο ασφαλή και να ξεκινήσουν μια καινούργια αρχή εκτός από την αντιλόπη που με πείσμα αρνιόταν την αλλαγή και επέμενε να γυρίσει πίσω στην χώρα του Καμαμπού, αψηφώντας τον κίνδυνο, μα τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Η οικογένεια του μικρού Λαχαπού αποφάσισε να φύγει για άλλα μέρη μακριά, περπατούσαν για μέρες πολλές σε κοιλάδες, βουνά, πέρασαν θάλασσες δίχως τροφή και νερό, μέσα στο κρύο και την παγωνιά. Ο Λαχαπού αρρώστησε από ανεμοβλογιά και είχε υψηλό πυρετό και οι γονείς του ανησύχησαν γιατί φάρμακα δεν μπορούσαν να βρουν πουθενά. Όμως ο Λαχαπού τα κατάφερε και έφτασε μαζί με την οικογένεια του στη ζούγκλα της χώρας Τακαμά. Στην αρχή όλα ήταν δύσκολα, το φαγητό λιγοστό, έπρεπε να ζητιανέψουν για να φάνε αλλά κυρίως η αντιμετώπιση από τα’ άλλα ζώα. Κανένα ζώο δεν έβλεπε φιλικά τούτη τη μετανάστευση στον τόπο του και τους έβλεπαν εχθρικά. Όλοι, εκτός από μια μικρή αλεπού που ζούσε μοναχή και άνοιξε το σπιτικό της και τους φιλοξένησε και έγινε φίλη με τον Λαχαπού. Όμως ο Λαχαπού, έχει δρόμο μπροστά του για να γίνει αποδεκτός αυτός και η οικογένεια του από τα ζώα της ζούγκλα , έπρεπε να μάθει τη δική τους γλώσσα να μιλά και φίλους έκανε απ’ την αρχή. Πότε δεν ξέχασε τους παλιούς του φίλους και την ομορφιά της χώρας του και μέσα του είχε μια κρυφή ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα του.
     Μια ιστορία που μιλά με απλά λόγια και με συμβολικό τρόπο  για το διαχρονικό φαινόμενο των προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας πολέμου ή παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ένταξη τους σε μια νέα κοινωνία είναι δύσκολη και τα εμπόδια πολλά. Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους και ειδικά τον τελευταίο χρόνο εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία αναγκάστηκαν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους για ένα καλύτερο μέλλον. Η Εύα Κασιάρου καταφέρνει να προσεγγίσει με μια άλλη ματιά ένα δύσκολο θέμα αναδεικνύοντας αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση, η φιλία, η οικογένεια, η πολυπολισμικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων διατίθεται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. (από το Elniplex)
    Διαβάσαμε την ιστορία ζωγραφίσαμε όλα τα παιδιά κάτι από την ιστορία και μετά την αφηγηθήκαμε



    Το βιντεάκι μας προβλήθηκε στο μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ στην Δράμα.

    Τα παιδάκια μας με τους γονείς τους ήταν εκεί

    Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!
    Το βίντεο με την αφήγηση του παραμυθιού
    Και η πλακέτα για το νηπιαγωγείο μας


1 σχόλιο: