Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Learning through Heidi's eyes etwinning etwinning 20127-2018 "Δικαίωμα στην εκπαίδευση"

Συνεχίζοντας στο πρόγραμμα της Χάιντι ασχοληθήκαμε με το δικαίωμα στην εκπαίδευση μιας και η Χάιντι δεν πήγαινε στο σχολείο. Η μόρφωση αποτελεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου και είναι ένας βασικός παράγοντας, καθοριστικός και καταλυτικός για την πορεία της ζωής του και την εξελιξή του. Οδηγεί στη γνώση, η οποία δεν περιορίζεται στον επαγγελματικό τομέα μόνο, αλλά συμβάλλει στη διαμόρφωση του “ανθρώπου”.  Η μόρφωση φέρνει σε επαφή και εξοικειώνει τον άνθρωπο με την πληροφορία και κατ’ επέκταση καλλιεργεί και τροφοδοτεί την επικοινωνία. Προωθεί και ενδυναμώνει τη σκέψη, την αναζήτηση, τη ζύμωση και την κυοφορία νέων προσεγγίσεων - ιδεών - αντιλήψεων που οδηγούν την κοινωνία στην πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των μελών της. Επανατοποθετεί, ουσιαστικά και συνειδητά τον άνθρωπο μέσα στο σύνολο ως αναπόσπαστο και δημιουργικό κομμάτι του. Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους ανεξάρτητα από την φυλή το χρώμα τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και πρέπει να βρίσκεται στην σχολική τάξη.
Γιατί αλήθεια πρέπει να πηγαίνουμε σχολείο; Διαβάσαμε το παραμύθι"Και γιατί να πάω σχολείο;"(Είναι ένα παραμύθι που θίγει με τρόπο μαγευτικό και αλληγορικό το ζήτημα της παρακολούθησης του σχολικού προγράμματος και της συμμετοχής στη σχολική ζωή. Αποτελεί μια απάντηση στην εύλογη απορία κάθε παιδιού και στην αναμενόμενη αντίδραση στην αλλαγή που πρόκειται να συμβεί στη ζωή του όταν αυτό καλείται να φοιτήσει σε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, σχολείο. Τονίζει την αξία του σχολείου όχι μόνο μέσα από την καλλιέργεια της γνωστικής ανάπτυξης αλλά κυρίως μέσα από την κοινωνικοποίηση, τη φιλία, την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και τη συναναστροφή δίνοντας παράλληλα ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε από το παραμύθι

και το παίξαμε στο κουκλοθέατρο



Γιατί να πρέπει η Χάιντι να πάει στο σχολείο; Οι απαντήσεις των παιδιών:


Για να μάθει να διαβάζει και να γράφει

Για να μάθει τους αριθμούς και  τα γράμματα

Για να μάθει  τραγούδια  και να ζωγραφίζει

Για να μάθει να μοιράζεται  να νοιάζεται  να συνεργάζεται και να  βοηθάει

Για να μάθει να ταξιδεύει μέσα από τα παραμύθια σε κόσμους φανταστικούς

Για να μάθει για τα παιδιά όλου του κόσμου και  για τα ζώα

Για να μάθει καλούς τρόπους και  να διαχειρίζεται τα συναισθήματά της

Για να μάθει να σκέφτεται και να ακούει

Για να πηγαίνει εκδρομές με λεωφορείο

Για να γιορτάζει τα γενέθλιά της με τους φίλους στης στο σχολείο

Για να μάθει να παίζει με όλα τα παιδιά και να κάνει πολλούς φίλους

Γιατί το σχολείο είναι υπέροχο!!!!!!!!

Βρήκαμε εικόνες από το storybird και κάναμε ένα βίντεο με τις απαντήσεις των παιδιών

και στα αγγλικά
Ζωγραφίσαμε σε φύλλα εργασίας κοινά για όλους



Κάναμε μια κάρτα όπου μέσα ήταν γραμμένοι οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε η Χάιντι να πάει σχολείο


και μια αφίσα στο postermywall
Οι δράσεις μας σε ένα padlet
και η συνεργατική μας στο coggle όπου  δημιουργήσαμε ένα mind map. Στην κεντρική εικόνα είναι ο παππούς τον οποίο πρέπει να πείσουμε όλα τα μέλη να στείλει την Χάιντι στο σχολείο.

Φυσικά παρακολουθήσαμε και τα ανάλογα επεισόδια της Χάιντι όπου έρχεται ένα γράμμα για να πάει η Χάιντι στο σχολείο και ο παππάς γι αυτό το λόγο επισκέπτεται τον παππού ο οποίος δεν το βλέπει θετικά και μετά έρχεται η θεία για να την πάρει στην Φρανκφούρτη και να μορφωθεί δίπλα στην Κλάρα!
/https://www.palmosev.gr/to-dikeoma-stin-ekpedefsi-ine-vasiko-anthropino-dikeoma-gia-olous/
 http://leandros.physics.uoi.gr/odl/essays/ergasia1/Benaki1Diorth.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου