Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Με αφορμή την τουαλέτα που βούλωσε αποφασίσαμε να οργανώσουμε λίγο τα τηλέφωνα των νηπίων αλλά και κάποια άλλα χρήσιμα τηλέφωνα. Τι θα κάνουμε παιδιά τώρα πρέπει να φωνάξουμε έναν υδραυλικό να μας φτιάξει την τουαλέτα. Πως θα τον ειδοποιήσουμε; Τα παιδιά είπαν να παω στο μαγαζί του να τον φωνάξω, να τον παρω τηλέφωνο(μα δεν το ξέρω), να ρωτήσουμε τον γείτονα, να ψάξουμε στο χωριό, να βρούμε άλλον κλπ. Σε κάποιο σημείο στο τραπεζάκι είχαμε βέβαια έναν τηλεφωνικό κατάλογο κι έναν χρυσό Οδηγό. Ο Χρήστος αναγνώρισε τον τηλεφωνικό κατάλογο(σαν βιβλίο) γιατί το ίδιο είχε και η γιαγιά του. Τα πιο πολλά παιδιά δεν γνώριζαν τι ακριβώς είναι γιατί ούτως ή άλλως σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Αποφασίσαμε λίγο να εξοικειωθούν τα παιδια με τον τηλεφωνικό κατάλογο και να δημιουργήσουν τον τηλεφωνικό κατάλογο της τάξης.

Εξηγήσαμε με λίγα λόγια τι βιβλίο είναι αυτό, από που το παίρνουμε(κάποτε δωρεάν τώρα πωλείται), τι μας χρειάζεται. Ενημερώσαμε τα παιδιά ότι αυτός ο κατάλογος δεν έχει τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα. Στην ερώτηση γιατί δεν εχει τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα τα παιδιά είπαν: γιατί η Ελλάδα είναι μεγάλη και δεν χωράνε όλα εκεί, γιατί το μηχάνημα δε θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο μεγάλο βιβλίο και γιατί θα ήταν πάρα πολύ βαρύ και δε θα μπορούσαμε να το σηκώσουμε από το βάρος. Είδαμε ότι απ' έξω γράφει Ανατολικής Μακεδονίας(είναι λίγο παλιός σήμερα και Θράκης). Εξηγήσαμε ποιο μέρος της Ελλάδας είναι αυτό δείχνοντας τον χάρτη.
Σ αυτόν τον κατάλογο που έχουμε εμείς υπάρχουν μόνο τα τηλέφωνα από τις πόλεις Δράμα, Καβάλα και Σέρρες. Βρήκαμε στον χάρτη την πόλη μας Δράμα και το χωριό μας την Προσοτσάνη.
και σε φύλλο εργασίας κλείσαμε σε κύκλο μόνο τις πόλεις που έχει μέσα ο τηλεφωνικός κατάλογος.
Ξεφυλλίσαμε τον κατάλογο

Πήγαμε στην σελίδα που έχει την περιοχή μας και είδαμε ότι όλα τα τηλέφωνα ξεκινούν με τον αριθμό 25220
και βρήκαμε κάποια τηλέφωνα όπως του νηπιαγωγείου μας
του παππού του Αχιλλέα και του μπαμπά της Βασιλικής

Γνωρίσαμε τον λογότυπο Ο.Τ.Ε.
Ανοίξαμε τον κατάλογο και είδαμε μέσα και άλλα αρκτικόλεξα(τα οποία εξηγήσαμε).
Κάναμε το παρακάτω φύλλο εργασίας.
Ακόμη είδαμε ότι στην αρχή από κάθε περιοχή έχει κάποια τηλέφωνα χρήσιμα.
Αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς τον δικό μας τηλεφωνικό κατάλογο. Κάναμε ένα ευρετήριο και το κάθε παιδί βρήκε το αρχικό του γράμμα και στην σελίδα εκείνη έγραψε το τηλέφωνό του.
Στην πρώτη σελίδα γράψαμε κι εμείς κάποια χρήσιμα τηλέφωνα που πρέπει να τα γνωρίζουμε(τα πιο πολλά παιδιά τα ήξεραν). Φυσικά γράψαμε και το τηλέφωνο του  υδραυλικού(το βρήκαμε στον κατάλογο) του ηλεκτρολόγου και του Δημαρχείου Προσοτσάνης.
 
 
 
 
Ετοιμος ο τηλεφωνικός κατάλογος του νηπιαγωγείου μας.


Τον τηλεφωνικό κατάλογο μπορούν να τον χρησιμοποιούν για να πάρουν έναν φίλο τους τηλέφωνο όταν λείπει για καιρό και να του ευχηθούν κλπ. Ετσι αποφασίσαμε να  πάρουμε τηλέφωνο τον φίλο μας τον Στέλιο Κ. που λείπει αρκετό καιρό όμως δεν απάντησε κανείς και μετά πήραμε τον Στέλιο Σ. που είναι κι αυτός άρρωστος για να του ευχηθούμε περαστικά. Ο Σάββας ανέλαβε να μιλήσει εκ μέρους των νηπίων και όλοι μαζί του φωνάξαμε Περαστικαααά!!!!!!!!!!!
Επίσης η Αννα ήθελε να βρούμε μέσα στον κατάλογο το τηλέφωνο του παππού της που μένει στο Φωτολίβος να τον πάρει τηλέφωνο για να του μιλήσει. Πράγματι βρήκαμε το τηλέφωνο
Πήραμε αλλά ο παππούς έλειπε ήταν όμως η γιαγιά εκεί η οποία χάρηκε πάρα πολύ για το τηλεφώνημα.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς  μπορούμε να συμπληρώνουμε και άλλα ονόματα τα οποία θα θέλουμε να κρατήσουμε τα τηλέφωνά τους.

Ξεφυλλίζοντας τον τηλεφωνικό μας κατάλογο είδαμε ότι σε κάποιες σελίδες δεν υπήρχε κανένα όνομα.



Είδαμε σε ποιες σελίδες δεν υπάρχει κανένα όνομα με τηλέφωνο(8 γράμματα δίχως όνομα).
 Σε ποιον θα θέλατε να πάρετε τηλέφωνο και τι θα του λέγατε;
 
 
 
 
 
Και ο τηλεφωνικός κατάλογος των κυριών
Ζωγραφίσαμε στις σελίδες του τηλ. καταλόγου
 
 
 
 
 


Γνωρίσαμε και τον Χρυσό Οδηγό.
Γιατί πιστεύετε ότι τον λένε Χρυσό Οδηγό; Οι απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά: Γιατί όλο το βιβλίο είναι χρυσό,γιατί έχει το χρώμα του θησαυρού,γιατί μας δίνει τα πάντα αυτό το βιβλίο,γιατί βρίσκουμε ότι θέλουμε κι έχει πολλά τηλέφωνα, κλπ. Τα παιδιά αναγνώρισαν τον αριθμό 11880 αμέσως.


Ξεφύλλισαν τις σελίδες του
 
και συζητήσαμε για την χρήση του οτι εκεί μπορούμε να βρούμε ότι θέλουμε. Στον χρυσό οδηγό μπορεί κάποιος να προβάλει την επιχείρησή του, την δουλειά του και να διαφημίσει αυτό που θέλει.
Εσείς παιδάκια τι θα θέλατε να διαφημήσετε στον Χρυσό Οδηγό;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βέβαια εξηγήσαμε ότι πλέον σήμερα δεν ψάχνουμε στον τηλεφωνικό κατάλογο γιατί μπορούμε να βρούμε όποιο τηλέφωνο θέλουμε μ ενα και μόνο τηλεφώνημα στο 11880 είπαν τα παιδιά που το ξέρουν από τις διαφημίσεις. Επίσης βρίσκουμε τα τηλέφωνα και μέσα από τον υπολογιστή. Δυστυχώς είχαμε πρόβλημα με το ίντερνετ και δεν μπορέσαμε να το δούμε να βρούμε δηλαδή κάποια τηλέφωνα ψάχνοντας στο διαδίκτυο.


















2 σχόλια: