Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΑΣ Ο ΑΓΓΙΤΗΣ" ETWINNING YOUNG SCIENTISTS 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣΟ Αγγίτης είναι ο ποταμός που κατά τη διαδρομή του διασχίζει μέρος του Νομού Δράμας και την επαρχία Φυλλίδας στο Νομό Σερρών στην Ανατολική Μακεδονία.
Ο Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος από τους παραπόταμους του Στρυμόνα ποταμού, με περίπου 75 χλμ μήκος. Πηγές του ποταμού βρίσκονται τόσο στην πόλη της Δράμας (πηγές Αγ. Βαρβάρας), στα τενάγη των Φιλίππων αλλά και στο χωριό Αγγίτης Δράμας, όπου και οι ομώνυμες πηγές, οι οποίες δημιουργούν ένα καλαίσθητο σπήλαιο, το σπήλαιο Αγγίτη (Μααράς).
 
 


Στο ύψος του χωριού Συμβολή, οι παραπάνω πηγές ενώνονται και από το σημείο αυτό, ο Αγγίτης ποταμός ξεκινά μία δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη, στην Αλιστράτη Σερρών. Αφού περάσει έξω από τα περίφημα Σπήλαια Αλιστράτης, και διανύσει 9 χιλιόμετρα μέσα από στενά περάσματα σχηματίζοντας μαιανδρισμούς, καταλήγει στο Σιδ. Σταθμό Αγγίστας του Δήμου Αλιστράτης, όπου υπάρχει το Παλαιό Γεφύρι. Από εκεί και αφού αφήσει πίσω του τη Λευκοθέα, συνεχίζει το ταξίδι του, ήρεμος πια, στις πεδιάδες της Φυλλίδας για να ενωθεί με το μεγάλο ποτάμι, τον Στρυμόνα.
 


Οι πηγές του ποταμού Αγγίτη στο ομώνυμο χωριό του νομού Δράμας, δημιουργούν ένα καλαίσθητο σπήλαιο, το σπήλαιο Αγγίτη (Μααράς). Είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 21 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. Στο ποτάμι ζουν μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων.
 
 


Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Τα τελευταία χρόνια στο ποταμό αναπτύσσονται αθλητικές δραστηριότητες όπως Rafting, κανό, καγιάκ κ.α.


Ο κύριος Νίκος Διάφας μας μίλησε για τον ποταμό Αγγίτη και γενικά για το τι πρέπει να κάνουμε για να είναι τα ποτάμια καθαρά
 
 
 

 
 
 


Τα παιδιά ζωγράφισαν μια αφίσα για να την χαρίσουν στον κύριο Νίκο
 


Τα παιδιά ζωγράφισαν το ποτάμι όταν επέστρεψαν στο νηπιαγωγείοκαι έγραψαν τα δικά τους συνθήματα.
 
 
 
 
 
 
 

 Η δική μας αφίσα για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα


 Ολα μαζί σ ένα βίνετο
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου