Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΑΓΑΠΗ ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Αγάπη σπουδαίο συναίσθημα το μεγαλύτερο δώρο! Είναι αυτό που νιώθουμε για την οικογένειά μας, για τους φίλους μας,  για κάποιους ιδιαίτερους ανθρώπους στη ζωή μας.  Χωρίς εγωισμούς, χωρίς προσωπικά συμφέροντα. Αγάπη είναι να μπορείς να κατανοείς και να σέβεσαι τον άλλο και τις αποφάσεις του.
Να αγαπάς κάποιον, να θελεις το καλό του, να είσαι εκεί στα δύσκολα, να υπομένεις, να μένεις, να αντέχεις, να είσαι πάντα αληθινός και ειλικρινής με τον άλλον, να χαίρεσαι μαζί του στα καλά και να λυπάσαι στα κακά, να δίνεις στον άλλο τη δύναμη που του λείπει. Αγάπη σημαίνει καλοσύνη, κατανόηση, στοργή, λατρεία, εμπιστοσύνη. Στην Αγάπη δεν χωράει ο εγωισμός, το μίσος, η κακία, η ζήλεια.  Με την αγάπη γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και πιο ευτυχισμένοι.
Ρωτήσαμε τα παιδιά τι είναι αγάπη. Οι απαντήσεις των παιδιών σ ένα βίντεο
Με τι μοιάζει η αγάπη; Με ένα ωραίο λουλούδι, με θάλασσα, με ήλιο λαμπερό, με ένα παγωτό κλπ.
 
 
Η αγάπη ξεκινάει από μέσα μας και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρώτα πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τους άλλους. Αγαπώντας τον εαυτό μας θα νιώσουμε έτοιμοι να προσφέρουμε και να δεχτούμε αγάπη. Ο άνθρωπος που αγαπάει και σέβεται τον εαυτό του σέβεται και τους άλλους και απολαμβάνει τόσο πολύ την αγάπη, που η αγάπη αρχίζει να ξεχειλίζει, αρχίζει να φτάνει ως τους άλλους.

Γιατί αγαπώ τον εαυτό μου και πως δείχνω την αγάπη μου σ αυτούς που αγαπώ;
 
 
 
Ποιον αγαπώ, ποιος μ αγαπά, τι αγαπώ, τι χρώμα θα ήταν η αγάπη; ενα φύλλο εργασίας από την Τάνια Μάνεση

 

 
Λέμε  για κάποιον ότι είναι πολύ αξιαγάπητος δηλαδή αξίζει να τον αγαπάς. Εσεις γιατί είστε αξιαγάπητα παιδιά;
Τα παιδιά σκέφτηκαν κάποιον που αγαπούν πολύ. Τι θα ήθελαν να του πουν;
 
 
 
 
 
Αγάπη είναι να σκέφτεσαι και να νοιάζεσαι για τους άλλους και για τους φίλους σου. Σκεφτήκαμε να δείξουμε την αγάπη μας στον συμμαθητή μας τον Δημήτρη που ήταν άρρωστος και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Τα παιδιά ζωγράφισαν όμορφες ζωγραφιές και του έγραψαν διάφορα μηνύματα(σ αγαπάμε,περαστικά, σε περιμένουμε κλπ). Ολες τις ζωγραφιές τις κάναμε βιβλίο και του το στείλαμε να το δει.
Αλλα και ο Δημήτρης μας είχε μια έκπληξη μας έστειλε κι αυτός κάτι για τα παιδιά την απόμενη μέρα.
 
και για τις κυρίες. Σ ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη μας έλειψες πολύ από το νηπιαγωγείο.
Είπαν τα παιδιά ότι αγάπη είναι να έχεις καλή καρδιά. Αυτός που δεν έχει αγάπη μέσα του έχει κακή καρδιά. Κάναμε 2 καρδιές. Μια κόκκινη για την καλή και μια μαύρη για την κακή(τα παιδιά επέλεξαν το χρώμα)
 
Μιλήσαμε για τα είδη της αγάπης. Η γονεική, η αδελφική, η ερωτική, η αγάπη μας προς τον συνάνθρωπό μας, η αγάπη για τον εαυτό μας, για τον Θεό, για την πατρίδα μας, για την φύση, για τα ζώα κλπ.

Είδαμε εικόνες αγάπης.
 

Μιλήσαμε για την αγάπη της μάνας και είπαμε ότι πολλές φορές οι μάνες και γενικά οι γονείς κάνουν θυσίες για τα παιδιά τους(ενώ μπορεί να είναι κουρασμένοι ωστόσο τους κάνουν το χατίρι να παίξουν μαζί τους ή να τους πάνε βόλτα). Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη τους γι αυτά.
Κάναμε ένα εικονόλεξο. Ρώτησα ένα λουλούδι ένα πουλί κι έναν άνθρωπο τι είναι η αγάπη. Και το λουλούδι άνθισε το πουλί κελάηδησε και ο άνθρωπος δάκρυσε

 
 
Τραγουδήσαμε για την αγάπη

 

 Και ζωγραφίσαμε το τραγούδι -να αγαπάς- του Παντελή Θαλασσινού


Διαβάσαμε την ιστορία -ωκεανός της αγάπης τα ευτυχισμένα σφουγγάρια-της Teresa Garcia εδώ .Στην ιστορία τα σφουγγάρια που ζούσαν στον ωκεανό της αγάπης απορροφούσαν αγάπη και την μοιράζονταν με άλλους. Γέμιζαν τους εαυτούς μας με αγάπη και μετά πίεζαν τους εαυτούς τους και έδιναν αγάπη στα λυπημένα ή θυμωμένα σφουγγάρια. Πήραμε βαθιές αναπνοές γεμίσαμε με αγάπη και φυσήξαμε για να την σκορπίσουμε παντού
 Γέμισε αγάπη η τάξη μας
Φτιάξαμε τον ωκεανό της αγάπης
και παίξαμε με το μπλε πανί που ήταν ο ωκεανός
Ενα παιδί περνούσε από κάτω και όταν εβγαινε έδινε την αγάπη του σε όποιον ήθελε. Στο τέλος μπήκαμε όλοι στον ωκεανό της αγάπης.
Σε μια λεκάνη βάλαμε νερό
Το χρωματίσαμε για να γίνει ο ωκενός
Πήραμε σφουγγάρια και το ένα σφουγγάρι που ήταν μέσα στον ωκεανό πίεζε πάνω στο άλλο σφουγγάρι(που ήταν απ έξω) που δεν είχε αγάπη και του έδινε αγάπη κάτι που άρεσε πολύ στα παιδιά.
 
Κάναμε μια μεγάλη καρδιά
Επάνω βάλαμε το χταπόδι της αγάπης(τα πλοκάμια του τα κάναμε να έχουν το σχήμα της καρδιάς) και επάνω στα πλοκάμια κολλήσαμε ψαράκια.
Να το χταπόδι κι αυτό στον ωκεανό της αγάπης
Και επειδή η αγάπη είπαμε ότι είναι ένα ταξίδι που ξεκινάει πρώτα από τον εαυτό μας ζωγραφίσαμε και το ταξίδι της αγάπης με καράβι

Μα με τόση αγάπη σ αυτο το νηπιαγωγείο ε να μη γλυκαθούμε λιγάκι; Να λοιπόν η νόστιμη τούρτα της αγάπης!
Και οι γονείς είπαν για την αγάπη
 
 
 

Μόνο αγάπη χρειάζεται η ζωή μας
Τα τραγούδια της αγάπης
Οπου υπάρχει αγάπη αφιερωμένο στα ζουζούνια μου

Η αγάπη είναι ζωή. Και αν χάσεις την αγάπη, χάνεις την ζωή.
Leo Buscaglia












Αγάπη είναι η μεγαλύτερη ευλογία. Πηγή: www.lifo.gr


Αγάπη είναι η μεγαλύτερη ευλογία. Πηγή: www.lifo.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου