Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤο Νηπιαγωγείο είναι η πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως και έξι ετών. Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι η ενίσχυση διαφορετικών τομέων ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται. 
Οι τομείς αυτοί είναι η σωματική ανάπτυξη, η αντιληπτική – αισθητηριακή ανάπτυξη, η επικοινωνιακή και γλωσσική ανάπτυξη, η γνωστική ανάπτυξη, η συναισθηματική ανάπτυξη και η κοινωνική ανάπτυξη.

Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς. Τα παιδιά αφήνουν το οικογενειακό περιβάλλον και αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Ο ρόλος της νηπιαγωγού την πρώτη ημέρα είναι να ενσωματώσει διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα παιδιά με άγχος και να προωθήσει την εμπιστοσύνη όλων σε αυτό, ώστε να μπορούν να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς σ αυτόν τον καινούριο χώρο.

Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο λοιπόν και ίσως είναι μια αγχωτική περίοδος για μερικά παιδιά (κα γονείς φυσικά!).Για κάποιους είναι μια στιγμή που χαρακτηρίζεται από φόβους και ανησυχίες γιατί η μητέρα(συνήθως) χάνει τη συνολική εποπτεία της πάνω στο παιδί της.
Σκέψεις πολλές από την πλευρά ειδικά της μητέρας «Αναρωτιέμαι πως θα είναι χωρίς εμένα, αν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανάγκες του ..κλπ.»..

Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να διασχίσετε το κατώφλι του νηπιαγωγείου.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να προετοιμάσουν με τον καλύτερο τρόπο γονείς και παιδιά ,ώστε να αντιμετωπίσουν με ηρεμία την πρώτη ημέρα του νηπιαγωγείου.

Αποφύγετε την επιστροφή από τις διακοπές λίγες ημέρες πριν από την είσοδο στον κόσμο του σχολείου. Το παιδί πρέπει να έχει χρόνο για να ανακάμψει από μια συνήθεια που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών(ύπνος πολύ αργά το βράδυ κλπ.)

Αν μπορείτε πάτε με το παιδί σας πριν τον αγιασμό στο νηπιαγωγείο που θα φοιτήσει για να το δει και να γνωρίσει την νηπιαγωγό που θα έχει. Θα το βοηθήσει και θα το καθησυχάσει τις πρώτες στιγμές που χαρακτηρίζεται ίσως από άγχος και φόβο.
 

Ετοιμάστε μαζί με το παιδί σας τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη ημέρα.
Αν θέλει μπορεί να ετοιμάσει και μια ζωγραφιά από το σπίτι την οποία θα χαρίσει στην νηπιαγωγό του την επόμενη μέρα.

Εάν σαν γονείς είστε ανήσυχοι κατά την αναχώρηση του παιδιού σας από το σπίτι ίσως το παιδί σας το καταλάβει και αρχίσει να αναρωτιέται αν υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να ανησυχεί και αυτό θα το κάνει ακόμα πιο νευρικό

Αν το πρωί το παιδί κλαίει για να μην πάει στο νηπιαγωγείο επιμείνετε να το στείλετε στο σχολείο γιατί είναι σημαντικό να συνηθίσει στη νέα αυτή κατάσταση(πάμε σχολείο κάθε μέρα.) 
Πείτε του ότι ο καθένας πηγαίνει στο σχολείο στην ηλικία του, είναι ένας γενικός κανόνας για όλα τα ανθρώπινα όντα. Ενισχύστε την εμπειρία μιλώντας για όλα τα θετικά. Δείξτε τον ενθουσιασμό σας για το σχολείο συζητώντας για όλα τα πράγματα που θα κάνει: νέους φίλους, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, τραγούδια, , ιστορίες ... Λίγα παιδιά να αντισταθούν.

Εξηγήστε στο παιδί σας τις θετικές πλευρές του σχολείου και μιλήστε του για την εμπειρία σας όταν ήσασταν μικρό παιδί και πήγατε πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο, για τον ενθουσιασμό της πρώτης ημέρας σας και πόσο πολύ σας άρεσε το νηπιαγωγείο.

Φτάστε στην ώρα σας! Φαίνεται να είναι πιο εύκολο για τα περισσότερα παιδιά όταν φθάνουν λίγο πριν η πόρτα της τάξης ανοίγει. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να μπουν στην τάξη με τους φίλους τους! Μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο όταν θα φτάσουν μετά από όλα τα άλλα παιδιά τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε δραστηριότητες.

Αν το παιδί σας κλαίει όταν φτάσει στο νηπιαγωγείο(και δεν θέλει να μπει μέσα στην τάξη) και η νηπιαγωγός το επιτρέπει, μείνετε με το παιδί σας στην τάξη λίγα λεπτά αλλά μην το παρακάνετε γιατί πρέπει να καταλάβει ότι το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος αποκλειστικά για παιδιά και οι γονείς δεν μπορούν να μείνουν εκεί. Με τα μάτια σας και το χαμόγελό σας θα του δώσετε να καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί. Μπορείτε ακόμη να περιμένετε λίγα λεπτά έξω από την τάξη και να ενημερώσετε το παιδί σας ότι είστε κοντά του ώστε να μην αισθάνεται ότι το εγκαταλείπετε.

Επιπλέον, όταν είναι στο σπίτι, και είναι ιδιαίτερα ήρεμο, ρωτήστε απαλά τι το φοβίζει στο σχολείο, για να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τις ανησυχίες του και να προσπαθήσετε με την νηπιαγωγό για την αντιμετώπισή τους απλά και φυσικά. 
 Μην πιέζετε και μην εκβιάζετε το παιδί σας λέγοντάς του "Αν δεν κλάψεις, θα δώσω ένα δώρο απόψε»,.
Χαιρετήστε το με ένα φιλί και μια με μια αγκαλιά την ώρα που θα το αφήσετε στο νηπιαγωγείο το πρωί. Μην προσπαθήσετε να ξεγλιστρήσετε όταν το παιδί είναι απασχολημένο γιατί ίσως η επόμενη μέρα να είναι πιο δύσκολη.

Να είστε συνεπείς στο ωράριο του νηπιαγωγείου και να μην καθυστερείτε ειδικά όταν είναι να πάρετε το παιδί σας επειδή η καθυστέρηση μπορεί να είναι μια πηγή αγωνίας για το παιδί που βλέπει όλα τα άλλα να φεύγουν και το ίδιο να μένει μόνο του.
Παραλάβετε το παιδί σας από το νηπιαγωγείο με ενθουσιασμό, με ένα χαμόγελο μια αγκαλιά ή ένα φιλί και πείτε του πόσο το αγαπάτε και πόσο νοιαζεστε γι 'αυτό.
Ρωτήστε το πώς ήταν η μέρα του, τι έμαθε, ποιες ήταν οι εμπειρίες του. Εάν δεν θέλει να σας μιλήσει γι 'αυτό, μην επιμένετε και μην το πιέζετε, ίσως θα αργότερα, όταν είναι ήσυχο ή νιώθει έτοιμο να σας τα πει .
Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «Είμαι πολύ περήφανη για σένα, όλα θα είναι καλά, χαίρομαι που θα έχεις πολλούς νέους φίλους ...».

Να ξέρετε ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες δυσκολίες όταν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο σπίτι.
Ενημερώστε το σχολείο σας αν υπάρχει κάτι που συμβαίνει στο σπίτι σας, και νομίζετε ότι είναι σημαντικό να το γνωρίζουν.

Θυμηθείτε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς για τυχόν ασθένειες, αλλεργίες, τροφικές δυσανεξίες, συνήθειες ή άλλες ειδικές ανάγκες.
 

Εμπιστευτείτε το παιδί σας και την νηπιαγωγό του.


 ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
 

1 σχόλιο: