Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΩ ETWINNING

Είναι κάποιες φορές που γνωρίζεις κάποιον και από την πρώτη στιγμή νιώθεις ότι τον ξέρεις χρόνια. Κάπως έτσι ένιωσα όταν γνώρισα την Μαρία την Κατερίνα την Σταυρούλα και την Ελένη.
Μια γνωριμία που ξεκίνησε κατά την διάρκεια της συμμετοχής μας στην επιμόρφωση Β επιπέδου εξελίχθηκε σε μια φιλία και τώρα σε μια συνεργασία. Αποφασίσαμε λοιπόν 4 νηπιαγωγεία του Νομού Δράμας να συνεργαστούμε φέτος για πρώτη φορά σ ένα πρόγραμμα  eTwinning με τίτλο:

             «Ανακαλύπτω φωτογραφίζω δημιουργώ στον τόπο που ζω».

Η αφίσα μας
 


Τα νηπιαγωγεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:
1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης
1ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου
5ο Νηπιαγωγείο Δράμας
19ο Νηπιαγωγείο Δράμας


                                       Τι είναι το eTwinning


   
Η δράση eTwinning προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη και Ελλάδα, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για τα σχολεία. Η Δικτυακή Πύλη παρέχει online εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να βρουν συνεργάτες, να δημιουργήσουν έργα, να μοιραστούν ιδέες, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να ξεκινήσουν μία άμεση συνεργασία χρησιμοποιώντας διάφορα προσαρμοσμένα εργαλεία που διατίθενται στην πλατφόρμα του eTwinning

Στόχοι του προγράμματος:
-Η συνεργασία και επικοινωνία με διάφορους φορείς, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών με τους άλλους.
-Η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης διαμέσου της αναζήτησης και επεξεργασίας των πληροφοριών.
-Η καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας ώστε τα νήπια να υπερβούν την ατομικότητά τους, να μάθουν να αυτενεργούν, να επιλύουν προβλήματα και να λαμβάνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες.
α γνωρίσουμε τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τους μύθους του τόπου μας  μέσα από εκδρομές και βιωματικές δραστηριότητες εμπλέκοντας θέατρο, μουσική, εικαστικά, ΤΠΕ αλλά και εμπλουτίζοντας γλωσσικές  και μαθηματικές έννοιες.

                               Εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν:
email, TwinSpace, Άλλο λογισμικό (Powerpoint, βίντεο, φωτογραφίες και σχέδια), Βίντεο διάσκεψη, Δημοσίευση στο Διαδίκτυο, Εικονικό περιβάλλον εκμάθησης (κοινότητες, εικονικές τάξεις, .....)


            Διαδικασία της εργασίας :
Τα παιδιά του κάθε νηπιαγωγείου θα αναλάβουν να δουλέψουν και να παρουσιάσουν στα άλλα νηπιαγωγεία μια διαφορετική όψη του τόπου τους.(Έθιμα και δρώμενα, αρχιτεκτονική κτιρίων, αξιοθέατα)

                               Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Γνωριμία και συνεργασία των νηπίων από διαφορετικά νηπιαγωγεία, με κοινό σημείο αναφοράς τον τόπο τους. Σύνθεση των κατά νηπιαγωγείων δραστηριοτήτων σε μια ομαδική παρουσίαση που θα έχει τη μορφή ψηφιακού βιβλίου με θέμα "Ανακαλύπτω, φωτογραφίζω, δημιουργώ στον τόπο που ζω" 

Πριν τα Χριστούγεννα αφού πρώτα ενημερώσαμε τους γονείς για το πρόγραμμα έγινε η γνωριμία των παιδιών μέσω skype. Τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου τραγούδησαν τα κάλαντα στα υπόλοιπα, τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου Δράμας μας παρουσίασαν ένα χορευτικό από την  Χριστουγεννιάτικη γιορτή που ετοίμαζαν, τα παιδιά του 1ου νηπιαγωγείου Καλαμπακίου μας τραγούδησαν τα κάλαντα από το Κρυονέρι από την γιορτή που ετοίμαζαν για να παρουσιάσουν στην Ονειρούπολη και τα παιδιά του 19 Νηπιαγωγείου Δράμας μας τραγούδησαν το τραγούδι της αγάπης από την γιορτή που ετοίμαζαν για τα Χριστούγεννα.


Ανταλλάξαμε και κάρτες που έκαναν τα ίδια τα παιδιά στον υπολογιστή και τις στείλαμε μέσω email





Παρατηρήσαμε στον Χάρτη του σχολείου μας που βρίσκεται ο Νομός Δράμας και βρήκαμε την Προσοτσάνη το Καλαμπάκι και την Δράμα.
Βρήκαμε στο διαδίκτυο έναν χάρτη της Δράμας τον αποθηκεύσαμε και κυκλώσαμε την Δράμα το Καλαμπάκι και την Προσοτσάνη. Βρήκαμε και την εικόνα etwinning την αποθηκεύσαμε και αυτή και την βάλαμε επάνω στον χάρτη.

Κάναμε σ ένα χαρτί το περίγραμμα του Νομού Δράμας και το κόψαμε σε 4 κομμάτια όσα και τα σχολεία που συμμετέχουμε στο etwinning. Στο κάθε κομμάτι τα παιδιά έγραψαν το όνομα του κάθε νηπιαγωγείου.

Ενώσαμε τα 4 κομμάτια για να ξαναγίνει ο χάρτης.

Βρήκαμε και τα ανθρωπάκια του etwinning και είπαμε σε κάθε σχολείο να βάλουμε από ένα. Κολλήσαμε και τα αστέρια πίσω από τα ανθρωπάκια. Γράψαμε και τον τίτλο του προγράμματος και έτσι φτιάξαμε την δική μας αφίσα με τα παιδιά.





                  ΞΕΚΙΝΑΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!! ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΧΑΡΑ


















4 σχόλια:

  1. Μπράβο Λιτσάκι και σε σένα και σε όλοες τις αξιόλογες συναδέλφους που συνεργάζεστε!!!!Καλό σας ταξίδι στο υπέροχο θέμα που διαλέξατε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο Λίτσα μου!!! Εύχομαι καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό!!!!!!!!!! καλή συνέχεια!!!!!!!! Μπράβο σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφη αρχή κάνατε! Μου άρεσε πολύ και το παζλ που φτιάξατε! Καλή συνέχεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή