Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

8ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη…»

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. συνδιοργανώνουν με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών τον 8o διεθνή μαθητικό Διαγωνισμό: Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη…
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.
Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια) τον Ελληνισμό της Ανατολής και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.
Στον διαγωνισμό αυτό το νηπιαγωγείο μας παίρνει μέρος με  δύο συμμετοχές. Μια συμμετοχή ως 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης στην κατηγορία Εικαστικό έργο (τρισδιάστατη κατασκευή) 
"Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά"

και μία συμμετοχή σε συνεργασία με το 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Λέσβου και το 3ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης με το πρότζεκτ “Θυμάμαι παίζοντας”.  
Μέσα από το συγκεκριμένο συνεργατικό πρόγραμμα επιδιώχθηκε να δοθούν στα παιδιά ευκαιρίες ώστε να έρθουν σε επαφή με στοιχεία του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην Ανατολή και συγκεκριμένα στον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία , από τους ελληνικούς πληθυσμούς. 
Επιλέχθηκε η ενότητα των παραδοσιακών παιχνιδιών, καθώς το παιχνίδι αποτελεί τη βάση κάθε εκπαιδευτικού εγχειρήματος στην εκπαίδευση μικρών παιδιών, κινητοποιεί το ενδιαφέρον τους και προωθεί την ολόπλευρη ανάπτυξη τους...
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν είχαν ως στόχο να προωθήσουν την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας, τόσο μέσα από την αναζήτηση πληροφοριών για τα παιχνίδια που παίζονταν στις συγκεκριμένες περιοχές, όσο και μέσα από την κατασκευή των υλικών (που χρησιμοποιούνταν για αυτά) και την αναβίωση τους.
Tο 3ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης παρουσίασε παραδοσιακά παιχνίδια από τον Πόντο, το 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Λέσβου από τη Μικαρασία και το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης από την Θράκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου