Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Η ΑΛΕΠΟΥ Η ΚΑΠΕΛΟΥ

Το  καινούριο βιβλίο  "Η αλεπού η καπελού" της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη μας έδωσε την αφορμή για τις παρακάτω δράσεις.
Το παραμύθι με λίγα λόγια: Η Ριγούλα η αλεπουδίτσα θέλει να μάθει να φτιάχνει καπέλα. "Βρε κόρη μου, τρελάθηκες; Πού ακούστηκε ποτέ αλεπού καπελού;" θύμωνε η μαμά της. Εσύ πρέπει να κυνηγάς κοτόπουλα όχι να φτιάχνεις καπέλα της έλεγε ο μπαμπάς της. Όμως η Ριγούλα επέμενε και μια μέρα οι γονείς της την πήγαν σε μια καπελού να μάθει την δουλειά. Η Ριγούλα έμαθε καλά την δουλειά έφταιχνε τα πιο περίεργα καπέλα και κατάφερε να γίνει η πιο ξακουστή καπελού και ανέλαβε το μαγαζί της κυρίας Σταματίας όταν βγήκε στην σύνταξη.
Το βιβλίο παρουσιάζει το μυστικό της προκοπής. Με όνειρο, τόλμη και προσπάθεια φτάνει κάποιος στον στόχο του!
Βλέποντας στην αρχή το εξώφυλλο τα παιδιά κατάλαβαν ότι το παραμύθι είχε να κάνει με μια αλεπού που φορούσε ένα ψηλό καπέλο. Στην ερώτηση γιατί την λένε Ριγούλα είπαν γιατί είχε ρίγες στο σώμα. Την λένε καπελού είπαν τα παιδιά  γιατί έχει και φοράει πολλά καπέλα. Η αλεπού φορούσε πάντα περίεργα καπέλα.  Που τα βρίσκει τα καπέλα; -Τα αγοράζει από τα μαγαζιά, από το παζάρι, τα βρίσκει στον δρόμο, τα ράβει μόνη της κλπ ήταν κάποιες από τις απαντήσεις των παιδιών. Διαβάσαμε το παραμύθι όχι όμως όλο. Σταματήσαμε εκεί όπου μια κυρία πήγε να παραγγείλει ένα πολύ ξεχωριστό καπέλο που όμοιό του δεν θα υπήρχε πουθενά. Και η αλεπού η Ριγούλα άρχισε να σκέφτεται τι καπέλο θα κάνει. Ρωτήσαμε τα παιδιά τι καπέλο φαντάζονται ότι έκανε η Ριγούλα για την κυρία. Οι απαντήσεις τους σ ένα φύλλο χαρτί.




 Συνεχίσαμε την αφήγηση του παραμυθιού και τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους άρεσε από το παραμύθι

Η αλεπού ήθελε να γίνει καπελού εσείς τι θέλετε να γίνετε;
Γνωρίσαμε τα επαγγέλματα, ανάμεσα σε όλα και της καπελούς, μιλήσαμε για την δουλειά  που κάνουν οι γονείς τους και μάθαμε και κάποια παραδοσιακά επαγγέλματα.

Με αφορμή το καπέλο της αλεπούς σχεδιάσαμε τα δικά μας καπέλα και μάθαμε τις γραμμές και τα σχήματα


Με τα παιδιά στο ολοήμερο αποφασίσαμε να φτιάξουμε περίεργα καπέλα. Το κάθε παιδί σκέφτηκε τι καπέλο θέλει να κάνει. Βρήκαν υλικά που έχουμε στο σχοελίο και στρώθηκαν στην δουλειά. Η Ευθυμία έκανε καπέλο ανθοδοχείο
 


 Ο Γιάννης καπέλο πίτσα(τυρί ντομάτα πιπεργιά ελιές)
Ο Γιώργος καπέλο με παγωτά
Ο Θανάσης με καραμέλες

η Αννα καπέλο σπίτι(με κουτί από παπούτσια) με κήπο
Ο Κ
ωνσταντίνος καπέλο ζάρι
 και ο Γιάννης κι αυτός καπέλο παγωτό
Αποφασίσαμε να βάλουμε και τις μανούλες στην διαδικασία να φτιάξουν περίεργα καπέλα μαζί με τα παιδιά τους. Κάναμε μια πρόσκληση καπέλο τι άλλο για να τις καλέσουμε  και μέσα γράψαμε την ώρα και την μέρα που θα έπρεπε να έρθουν στο νηπιαγωγείο μας φέρνοντας μαζί τους μόνο διάθεση και φαντασία.
Και ήρθαν όλες μαζί με τα παιδάκια τους. Δημιούργησαν πρωτότυπα και φανταστικά καπέλα




Δεν είναι όλα υπέροχα;









Κι αφού έφτιαξαν τόσα όμορφα καπέλα είπαμε να δραματοποιήσουμε το παραμύθι. Ετοιμάσαμε το μαγαζάκι της με τα καπέλα με τα παιδιά στο ολοήμερο.
Κάναμε το καπέλο της κυρίας που έκανε η Ριγούλα ένα καπέλο κούκος ρολόι
Ετοιμάσαμε την πινακίδα που κρέμασε εξω από το μαγαζί η αλεπού

 και τα παιδιά σκέφτηκαν και πινακίδα για το μαγαζί
Την επόμενη μέρα όλα ήταν έτοιμα. Δείτε την δραματοποίηση του παραμυθιού με αφήγηση των παιδιών.
Η Ριγούλα περήφανη που τα κατάφερε!!!!!!!!
Μάθαμε κι ένα τραγούδι. Το γνωστό "καπέλο καπελίνο" του Μανώλη Φιλιππάκη αλλά εμείς αλλάξαμε λίγο τα λόγια ειδικά στην δεύτερη στροφή.
"Κοίτα όμορφο καπέλο που έφτιαξα εγώ
κι αν κάποτε το χάσω πολύ θα λυπηθώ.
Καπέλο καπελίνο πόσο σ αγαπώ
καπέλο καπελίνο θα σου τραγουδώ.
Με βοήθησε η μαμά μου
που είναι πολύ καλή
κοίτα όμορφο καπέλο
που φτιάξαμε μαζί"
Το τραγουδάκι αφιερωμένο στις μανούλες του σχολείου μας που πιστεύουμε να πέρασαν καλά και να το χάρηκαν αυτό το μικρό εργαστήρι καπέλων.

                ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!!!!!!!!














1 σχόλιο: