Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΓΥΑΛΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ETWINNING

Το γυαλί είναι υλικό στερεό. Είναι ημιδιάφανο ή διάφανο, εύθραυστο, άκαμπτο και σκληρό. Το γυαλί, αφού παρασκευαστεί ως πρώτη ύλη, μπορεί να πάρει το επιθυμητό σχήμα με τρεις τρόπους: Είτε με εμφύσηση (φυσητό γυαλί) είτε με τη βοήθεια καλουπιών, είτε με συσκευές που δημιουργούν φύλλα («ελάσματα») γυαλιού.Το γυαλί κατασκευάζεται από άμμο και κάποια άλλα βοηθητικά συστατικά! Για να καταφέρουμε να το φέρουμε σε τέτοια κατάσταση με τέτοιες ιδιότητες, ζεσταίνουμε αυτό το μίγμα σε θερμοκρασία 1700 βαθμών κελσίου!Το κύριο συστατικό που βάζουμε είναι ένα είδος λευκής άμμου που ονομάζεται πυριτία. Αυτό αναμυγνείεται με ένα είδος σόδας και με ασβεστόλιθο. Πολλές φορές προσθέτουμε και σπασμένα ανακυκλωμένα γυαλιά για να επιταχύνουν τη διαδικασία λιωσίματος. Επίσης, προσθέτουμε και άλλα συστατικά μερικές φορές για να δώσουμε κάποιες εξτρά ιδιότητες στο γυαλί ή και χρώμα. Λιώνουμε όλα αυτά τα υλικά στους 1700 βαθμούς κελσίου και όλα αυτά αναμιγνύονται και γίνονται ένα καυτό υγρό. Στη συνέχεια, οδηγούμε αυτό το καυτό υγρό σε καλούπια για να φτιάξουμε τζάμια, ποτήρια, μπουκάλια, κλπ.
Εμείς στο νηπιαγωγείο για τις ανάγκες του προγράμματος ασχοληθήκαμε με το γυαλί. Καταρχήν ρωτήσαμε τα παιδιά που βλέπουμε αυτό το υλικό. Οι απαντήσεις πολλές. Στα τζάμια του σχολείου στα γυαλιά, στις πόρτες, στα ποτήρια στα βάζα στην φωτογραφική μηχανη στο τάμπλετ στο κινητό στους καθρέφτες στις λάμπες στα μπουκάλια κλπ. Συγκεντρώσαμε ότι γυάλινο είχαμε στην γωνιά μας.
 Τα παιδιά είδαν μέσα στην τάξη διάφορα αντικείμενα που φέραμε και είναι φτιαγμένα από γυαλί(κορνίζα εικόνα ρόδι πορτατίφ)
 
Εδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χρωματιστά γυαλιά και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το βιτρώ. Ετσι μάθαμε ότι είναι χρωματισμένο γυαλί που χρησιμοποιείται για να κατασκευάσει κανείς διακοσμημένα παράθυρα ή άλλα αντικείμενα, τα οποία διαπερνά το φως".Η λέξη Βιτρώ, είναι γαλλική (Vitrail, Vitraux) και καθορίζει μια σύνθεση, που αποτελείται από χρωματιστά η ζωγραφιστά κομμάτια γυαλιού, που είναι συνδεμένα μεταξύ τους με βέργες από μολύβι.Τα βιτρώ από το ξεκίνημά τους μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει μορφή, σίγουρα όμως εξακολουθούν να μαγεύουν σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται και με όποια μορφή γιατί κάθε αυθεντικό βιτρώ είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως (πόρτες, παράθυρα, διαχωριστικά, καθρέπτες, φεγγίτες, πορτάκια κουζίνας λάμπα, παράθυρο, πίνακας, διακοσμητικό αντικείμενο, θρησκευτική εικόνα κλπ).
Καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας την κυρία Μαίρη η οποία ασχολείται με την τέχνη του βιτρώ να μας μιλήσει να μας δείξει και να κάνουμε κάτι μαζί. Μας έφερε πολλά γυαλιά μικρά πιο μεγάλα χρωματιστά και σε διάφορα σχήματα.
 
  Είδαμε ότι κάποια γυαλιά είναι διαφανή και μερικά ημιδιαφανή
Είδαμε πολλά σχέδια με βιτρώ στον υπολογιστή. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν.

αλλά και στα βιβλία που μας έφερε η κυρία Μαίρη.

 
Είπαμε να κάνουμε κι εμείς κάτι. Η κυρία Μαίρη ετοίμασε την κόλα
και κάθε παιδάκι έβαζε κι ενα κομματάκι γυαλί στο ξύλο επάνω
Κάποια κομμάτια έπρεπε να κοπούν για να μπουν στις γωνίες
Σχεδόν έτοιμο λείπει ο αρμός
Την επόμενη μέρα η κυρία Μαίρη μας το έφερε τελειωμένο και φυσικά το κρεμασαμε στην τάξη μας.
Δεν είναι υπέροχο; Ευχαριστούμε πολύ κυρία Μαίρη που ήρθατε στο νηπιαγωγείο μας και μάθαμε την τέχνη του βιτρώ.
 Εμείς στο νηπιαγωγείο ζωγραφήσαμε πάνω σε γυαλί
 
 
 
 
 

Κάναμε το παρακάτω φύλλο εργασίας για τις έννοιες διαφανή αδιαφανή ημιδιαφανή

Το φύλλο εργασίας από εδώ
Κοντά στο βιτρώ πήραμε και μια μικρή ιδέα για το πως γίνεται το φυσητό γυαλί .



Μία άλλη πιο σύγχρονη εκδοχή του καλλιτεχνικού γυαλιού. Χρωματιστά γυαλιά που ψήνονται σε φούρνους, σε υψηλές θερμοκρασίες, μαζί με χρωματιστές σκόνες, μέταλλα και άλλα υλικά, συνθέτουν μοντέρνες εικόνες που μπορούν να διακοσμήσουν το χώρο σας. Οι εφαρμογές ποικίλουν όπως και στα βιτρώ, Μπορούν να διακοσμήσουν πόρτες - παράθυρα - οροφές - φωτιστικά κ.α. Επίσης η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία αντικειμένων όπως πιατέλες, τασάκια, κάδρα κ.α. Είδαμε και ένα βίντεο.















2 σχόλια: