Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς 2025

 21 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Η 21η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς και η ιδέα προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε.
Διαβάσαμε το βιβλίο "Να σε κάνω μια αγκαλιά"; Ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο για τον αυτοσεβασμό, την οριοθέτηση, την συναίνεση και φυσικά την σπουδαιότητα της συναινετικής αγκαλιάς στα παιδιά!
Η μικρή Αντιγόνη ξεναγεί τα παιδιά στην καθημερινότητά της και μοιράζεται μαζί τους τα συναισθήματα που της γεννούν οι αγκαλιές που επιλέγει αλλά και εκείνες που δεν επιλέγει.
Μια τρυφερή ιστορία που βοηθά με πρακτικό τρόπο να αντιληφθεί το παιδί πόσο διαφορετικά νιώθουμε από αγκαλιά σε αγκαλιά και φυσικά πως το σώμα μας μας λέει πάντα την αλήθεια! Γι’ αυτό είναι σπουδαίο για την αυτοπροστασία ενός παιδιού να το ενθαρρύνουμε να «ακούει» το σώμα του, να εμπιστεύεται το συναίσθημά του.  

Μιλήσαμε για τις αγκαλιές, συζητήσαμε, δραματοποιήσαμε
Ζωγραφίσαμε σε ποιον θα χαρίζαμε μια αγκαλιά

Το ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ των ανθρώπων που κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, χαρά και αγάπη. 

Κάναμε το δικό μας παραμύθι με τίτλο "Το αγκαλιοχώρι"

Και με τη βοήθεια της ΤΝ κάναμε το δικό μας τραγούδι για την αγκαλιά εδώ μπορείτε να το ακούσετε

Δημιουργήσαμε ποιήματα με ομοιοκατάληκτες λέξεις με την λέξη αγκαλιά και τα εικονογραφήσαμε


Κατασκευή
Πηγή




Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με σκοπό την προώθηση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης των διαδικτυακών τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Ο εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου είναι στις 11 Φεβρουαρίου 2025. 
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, πήραμε μέρος στον διαγωνισμό με θέμα του διαγωνισμού για τους μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: «Λέμε ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!» 
Ο στόχος για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι:
Να μάθουν και να υιοθετήσουν ορθές συμπεριφορές διαδικτυακής χρήσης.
Να μάθουν να αναγνωρίζουν τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού και τους ορθούς τρόπους αντιμετώπισής του.
Να αναπτύξουν στρατηγικές απόκρισης στη διαδικτυακή βία, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς της (report) και του αποκλεισμού (block).
Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και ενσυναίσθηση στο διαδίκτυο.
Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, υπευθυνότητα και κοινωνικές δεξιότητες.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο με το οποίο πήραμε μέρος στον διαγωνισμό.
Γίναμε για άλλη μια χρονιά Υποστηρικτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025. https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2025/sid_map_2025_supporter/

Συζητήσαμε με τα παιδιά γενικά για το διαδίκτυο  τι τους αρέσει να κάνουν στον υπολογιστή, στο tablet,στο laptop ή στο κινητό. Τα πιο πολλά παιδιά είπαν ότι παίζουν παιχνίδια, βλέπουν παιδικά και ταινίες. Παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις και βίντεο από το Εκπαιδευτικό Υλικό του SID 2025, και φτιάξαμε ένα laptop με συμβουλές για την σωστή χρήση του διαδικτύου.





Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Nέα χρονιά 2025

Νέα χρονιά και τα παιδιά εύχονται

Ζωγραφίζουμε το δώρο που μας έφερε ο Αϊ Βασίλης

Φύλλα εργασίας

2025 και μαθηματικά

Το 2025 με οικοδομικό υλικό
Ανασύνθεση

Η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας έγινε και φέτος. Ο τυχερός του τμήματος είναι ο Μ. Τ. Ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική χορηγία το αρτοποιείο “Η Παράδοση” για τα ατομικά βασιλοπιτάκια που μας έδωσε για μια ακόμη χρονιά. 
Τα καπελάκια μας
















Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Εργαστήρια δεξιοτήτων θεματική ενότητα: ενδιαφέρομαι και ενεργώ – κοινωνική συναίσθηση & ευθύνη  Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα Τίτλος εργαστηρίου "Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο"

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να προωθήσει το σεβασμό στον Εαυτόν και στον Άλλον καθώς και την έννοια και την αξία της διαφορετικότητας. Η καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και του άλλου δίπλα μας γίνεται μέσα από εμπειρίες. Όσο πιο νωρίς επεξεργαστεί ένα παιδί τις έννοιες της διαφορετικότητας και του σεβασμού και βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες, τόσο πιο αποτελεσματικά θα καλλιεργήσει δεξιότητες που θα κάνουν το σεβασμό πράξη και τρόπο ζωής. Οι στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται βάσει των Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις εξής κατηγορίες: Δεξιότητες Μάθησης, Δεξιότητες Ζωής, Δεξιότητες του Νου και Δεξιότητες της Τεχνολογίας και της Επιστήμης. Στα προτεινόμενα εργαστήρια δίνεται κυρίως έμφαση στις δεξιότητες της κοινωνικής ζωής, στις ρουτίνες σκέψεις και αναστοχασμού και στην παραγωγική μάθηση μέσω των Τεχνών και της δημιουργικότητας. Επιδιώκεται τα παιδιά να κατακτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να αναπτύξουν στάσεις σεβασμού στη διαφορετικότητα στον καθημερινό τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά τους.
1ο εργαστήριο «Ας γνωριστούμε - ποιοι είμαστε;- συγκρότηση ομάδας". 
Τα παιδιά κινούνται ελεύθερα στο χώρο με μουσική  Όταν σταματήσει η μουσική κινείται μόνο όποιος πάρει ένα άγγιγμα από την νηπιαγωγό και λέει το όνομά του το οποίο επαναλαμβάνουν οι άλλοι. 


«Φρουτοσαλάτα» Κάνουμε έναν κύκλο με καρεκλάκια. Οι καρέκλες είναι σε αριθμό μία λιγότερη από όσα είναι τα παιδιά στην τάξη. Με μουσική χορεύουν στο στοπ κάθονται στον κύκλο με τις καρέκλες όλοι εκτός από ένα παιδί το οποίο λέει: «Να σηκωθούν όλοι όσοι έχουν μπλε παντόφλες κλπ». Όποιοι σηκώνονται πρέπει να τρέξουν για να αλλάξουν καρέκλα. Σκοπός είναι να βρουν γρήγορα να κάτσουν σε μία νέα καρέκλα -όχι στην αρχική τη δική τους. Όποιος μένει απέξω στέκεται στη μέση του κύκλου και συνεχίζει το παιχνίδι με τους ίδιους κανόνες.  

«Το δέντρο της ομάδας μας» Τα παιδιά κάνουν το περίγραμμα του χεριού τους και μέσα σε αυτό ζωγραφίζουν κάτι που τους αρέσει και δημιουργούν με αυτά το δέντρο της ομάδας.  Στη συνέχεια, σε χαρτί του μέτρου φτιάχνουμε ένα δέντρο και τα παιδιά τοποθετούν το χεράκι τους συμπληρώνοντας με αυτό τα γυμνά κλαδιά του δέντρου. 



2ο εργαστήριο «Φτιάχνουμε τους κανόνες της ομάδας μας»

«Συμβόλαιο της ομάδας».  Τα παιδιά αποτυπώνουν σε χαρτάκι έναν κανόνα 
εύρυθμης λειτουργίας της ομάδας που έχουν επιλέξει και να τους κολλάνε στο «Δέντρο της Ομάδας».
«Χαρίζω στον εαυτό μου και στον άλλον κάτι θετικό» Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι αφενός η αναγνώριση θετικών ιδιοτήτων που διαθέτουν τα ίδια για τον εαυτό τους -ως χαρακτήρες και ως δεξιότητες- με στόχο να αναπτύξουν μία θετική εικόνα για τον εαυτό τους και αφετέρου η αναγνώριση θετικών χαρακτηριστικών που βλέπουν και θαυμάζουν στους άλλους. Mε μουσική χορεύουμε και όταν σταματήσει η μουσική συναντάμε κάποιον του λέμε κάτι θετικό/όμορφο που έχουμε και μου αρέσει στον εαυτό μας, κάτι θετικό/όμορφο που καταφέρνουμε και κάτι που μας αρέσει και θαυμάζουμε στον άλλον.



«Η αλυσίδα της τάξης μας» Στόχος αυτής της δραστηριότητες είναι να φτιαχτούν κανόνες μιας πιο συγκεκριμένης κατηγορίας που αφορούν στην ανεκτικότητα, στην αποδοχή του άλλου και στη συνεργασία. Γράψαμε τους κανόνες συνεργασίας με τους άλλους και αποδοχής όλων σε φράσεις όπως «δεν αφήνω κανένα μόνο του», «συνεργάζομαι με όλους», «αν κάποιο παιδί μείνει έξω από τα ζευγάρια/τις τριάδες/την ομάδα προσπαθώ να τον φέρω δίπλα μου» κλπ  και φτιάξαμε μία χάρτινη αλυσίδα
3ο εργαστήριο «Είναι όλα γύρω μου ίδια ή διαφορετικά;-Οι αρχικές μας ιδέες!»
Στο πάτωμα έχουν τοποθετηθεί χαρτιά Α4. Κάθε παιδί κινείται μόνο του  περνώντας ανάμεσα από τα απλωμένα στο πάτωμα χαρτιά Χωρίς να τα πατάει και ανάμεσα από τους άλλους. Κατά τη διάρκεια της κίνησής του δε πρέπει να αγγίζει ούτε να μιλά στους άλλους.  Ζητάμε από τα παιδιά να μας ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη διαφορετικότητα



4ο εργαστήριο «Ομοιότητες και Διαφορές στο περιβάλλον (φύση και ζώα) - Τι κρύβουν τα μπαλόνια;»
Στόχος του εργαστηρίου είναι να εντοπίσουν τα παιδιά ομοιότητες και διαφορές στο περιβάλλον μέσα από εικόνες λουλουδιών, φυτών, δέντρων και ζώων. Με μουσική τα παιδιά  κινούνται ελεύθερα στο χώρο. Στο σταμάτημα της μουσικής έρχεται στην παρέα τους ένα μπαλόνι το οποίο πρέπει να φροντίσουν ώστε να μην πέσει κάτω στο πάτωμα, χρειάζεται το μπαλόνι να διατηρείται από τα παιδιά στον αέρα. Μετά από λίγο έρχεται και δεύτερο μπαλόνι στη συνέχεια κι άλλο κλπ.
Στο τέλος στην παρεούλα σπάνε τα μπαλόνια και εμφανίζεται η εικόνα που έχουν μέσα. 


Οι εικόνες τοποθετούνται σε έναν πίνακα. Προτρέπουμε τα παιδιά στην ολομέλεια να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές σε κάθε εικόνα. 
5ο εργαστήριο-Ομοιότητες και Διαφορές στο ανθρώπους 
Στόχος είναι εντοπίσουν τα παιδιά ομοιότητες και διαφορές στους ανθρώπους μέσα από εικόνες αλλά και από την παρατήρηση του εαυτού τους και των συμμαθητών τους.
Ο Picasso και η 
Margaret Keane – Πρόσωπα και συναισθήματα
Ανταλλάσσοντας εικόνες με προσωπογραφίες του Picasso

Ανταλλάσσοντας εικόνες με προσωπογραφίες της Margaret Keane

Καλούμε τα παιδιά να παρατηρήσουν αυτά τα ιδιαίτερα πρόσωπα, να σκεφτούν τι τα εντυπωσιάζει στο καθένα από αυτά και να συζητήσουμε για το πόσο διαφορετικοί είμαστε μεταξύ μας οι άνθρωποι και στην πραγματικότητα. «Μπορεί να διαφέρουμε στην εμφάνιση, όμως όλοι έχουμε κάτι κοινό που είναι πιο σημαντικό από όλα: Τα συναισθήματα! Τα συναισθήματα φαίνονται στα μάτια των ανθρώπων ανεξαρτήτου χρώματος και σχήματος».
Παίξαμε και αναγνωρίσαμε τα συναισθήματα








Δημιουργούμε πρόσωπα όπως ο Picasso


Δημιουργήσαμε κι ένα παραμύθι με αφορμή τα συναισθήματα. Μπορείτε να το διαβάσετε.
Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης φτιάξαμε ένα τραγούδι για τα συναισθήματα. Mπορείτε να το ακούσετε

6ο εργαστήριο "Η αξία της διαφορετικότητας"
Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδειχθεί η αξία της διαφορετικότητας στη ζωή μας. Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι είναι σημαντικό να διαφέρουμε μεταξύ μας και πως όλοι μπορούμε να μάθουμε και να κερδίσουμε από τους άλλους. «Το χαρούμενο λιβάδι» (Ανάγνωση και Επεξεργασία παραμυθιού που διαπραγματεύεται τη Διαφορετικότητα. 






«Ίδιοι ή διαφορετικοί; Πώς νιώθω πιο καλά;»Στόχος είναι να νιώσουν τα παιδιά πως είναι όταν είμαστε όλοι ίδιοι και πόσο ωραίο είναι να έχει ο καθένας την μοναδικότητα του και να είναι ξεχωριστός.  «Περπατάμε όλοι ίδια με τους άλλους. Στη συνέχεια η οδηγία αλλάζει και είναι: «Κοιτάζω αυτόν που θα αγγίξουν τα ξυλάκια και κινούμαι στο χώρο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο».
Όταν τελειώσει η μουσική ο καθένας θα καθίσει με το δικό του μοναδικό τρόπο ακίνητος σαν άγαλμα. Η τάξη μας γέμισε διαφορετικά μοναδικά αγάλματα! 
Ρωτάμε τα παιδιά πώς ένιωσαν όταν όλοι έπρεπε να κινηθούν με τα χέρια κολλημένα στο πλάι ήταν ίδιοι ήταν πιο ελεύθεροι, ο καθένας είχε το δικό του τρόπο να περπατήσει ελεύθερα κλπ. Τελικά είναι ωραίο να είμαστε όλοι στον κόσμο ίδιοι; ή ο καθένας ξεχωριστός και διαφορετικός;

«Είμαι ο εαυτός μου και μπορώ να πω όχι!» Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε συμπεριφορές άλλων εάν δεν μας εκφράζουν και τους ίδιους ή να κάνουμε κάτι παρά τη θέλησή μας για να γίνουμε αποδεκτοί/αρεστοί από άλλους. Παρατηρούμε την εικόνα και αξιοποιούμε τις ρουτίνες σκέψεις Βλέπω, Σκέφτομαι, Αναρωτιέμαι.

7 ο εργαστήριο- Τελικές ιδέες παιδιών για τη διαφορετικότητα-Αξιολόγηση. 
Στόχος του εργαστηρίου είναι η αποτύπωση των τελικών ιδεών των παιδιών για την έννοια της διαφορετικότητας. 
«Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο όπου όλα θα ήταν ίδια;» Τα   παιδιά φτιάχνουν κούκλες για κουκλοθέατρο με τον όρο να είναι όλα ίδια. Κατόπιν, παίζουν ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο με τις κούκλες που έχουν κατασκευάσει. Δημιουργούν τη δική τους ιστορία με τίτλο «Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο όπου όλα θα ήταν ίδια;». 

«Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο όπου όλα θα ήταν διαφορετικά;» Τα παιδιά φτιάχνουν κούκλες για κουκλοθέατρο διαφορετικές, και παίζουν ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο με τις κούκλες που έχουν κατασκευάσει. Δημιουργούν τη δική τους ιστορία με τίτλο «Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο όπου όλα θα ήταν διαφορετικά;». 



«Οι τελικές μας ιδέες» Ζητάμε από τα παιδιά να μας ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη διαφορετικότητα.