Με αγάπη και ενδιαφέρον για τα παιδιά δημιούργησα αυτό το blog. Σκοπός μου η καταγραφή δραστηριοτήτων από την υπέροχη ζωή των παιδιών στο νηπιαγωγείο καθώς και η επικοινωνία με εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά..........Με την ελπίδα αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή περιήγηση!
Εργαστήρια δεξιοτήτων θεματικής ενότητας - Ζω καλύτερα Ευ ζην. Ασφάλεια και Πρόληψη Τίτλος εργαστηρίου "Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω"
Στόχοι
Να αποκτήσουν θετική αυτοεικόνα, να βελτιώσουν την αυτοαντίληψη τους, και τις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους. Να συνεργάζονται, να δουλεύουν ομαδικά, να συζητάνε, να σκέφτονται ομαδικά, να ανταλλάσσουν σκέψεις και ιδέες, να επικοινωνούν. Να αναγνωρίζουν το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και τις διάφορες μορφές της. Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τον θύτη και το θύμα.
Δεξιότητες (4C’s): (Κριτική Σκέψη) (Δημιουργικότατα),
(Συνεργασία), (Επικοινωνία)
P4/wC (πρόγραμμα φιλοσοφίας με και για τα παιδιά)
εκτός από τις δεξιότητες (4C’s) καλλιεργεί την
φροντιστική (caring) και την κοινότητα διερεύνησης (communityofinquiry).
ProblembasedLearning Μάθηση μέσω διερεύνησης προβλήματος)
Δεξιότητες του νου
Δεξιότητες μάθησης του 21ο αιώνα
Δεξιότητες Ζωής Ψηφιακές δεξιότητες
Τα παιδιά γίνονται ζευγαράκια και διαλέγουν ένα παιδί που έχουν καιρό να παίξουν μαζί του. Το κάθε ζευγαράκι μοιράζεται ένα χαρτί και ο καθένας ζωγραφίζει τον φίλο του. Η αλληλεπίδραση αρχίζει όταν συνεργάζονται για να ζωγραφίσουν στο ίδιο χαρτί.
Κόβουν τις φιγούρες και ζητάμε από τα ζευγαράκια να βρουν ένα άλλο ζευγάρι, να γίνουν τετράδα. Κολλάνε τις φιγούρες σε ένα μεγάλο χαρτί. Γράφουμε τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτηκαν στη κάθε τετράδα. Κατόπιν, η κάθε τετράδα βρίσκει ένα όνομα που της ταιριάζει, και ζητάμε από την κάθε τετράδα να κάνουν όλοι μαζί μια ζωγραφιά που να ταιριάζει με την ομάδα τους.
Καταγράφουμε ότι μας λένε τα παιδιά για τη λέξη βία και εκφοβισμός. Χρησιμοποιούμε εποπτικό υλικό με εικόνες από τις μορφές της βίας και διερευνούμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών για το θέμα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Διαβάζουμε το βιβλίο «Ο νταής του σχολικού» και το επεξεργαζόμαστε μέσα από ερωτήσεις. Συνεχίζουμε με την ρουτίνα Απόδοσης Δικαιοσύνης στο Παρόν, Μέλλον και Παρελθόν (Making it Fair Now - Then - Later). Ζητήσαμε από τους μαθητές να σκεφτούν ιδέες για πράγματα που μπορεί να κάνει μια κατάσταση δικαιότερη: τώρα, στο μέλλον ή να αλλάξει την κατάσταση γι 'αυτόν και να γίνει δίκαιη κατά το παρελθόν. Έτσι συγκεντρώσαμε ιδέες για δράσεις σχετικές με: α) αποφυγή του περιστατικού στο παρελθόν: Τι θα μπορούσε να είχε κάνει ο Αριστοτέλης για να αποφύγει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση; β) επίλυση του περιστατικού στο παρόν: Τι θα συμβουλεύαμε τον Αριστοτέλη να κάνει για να τον αντιμετωπίσει; Κάναμε ένα συμβόλαιο προκειμένου να προλάβουμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό κόμικ για την ιστορία του Νταή. Με τα βελάκια πηγαίνετε στην επόμενη σελίδα του κόμικ
Διαβάσαμε το σενάριο «Μιμή η κουταλαφτού». Σε ένα μεγάλο χαρτί τα παιδιά σχεδιάζουν το περίγραμμα της Μίμης. Καθώς εξελίσσεται το δράμα τα παιδιά εκφράζουν και καταγράφουμε σκέψεις και συναισθήματα του ρόλου.
Δημιουργούμε από κοινού μια ζωγραφιά με τα πρόσωπα του δράματος.
Δραματοποίηση ιστορίας
Τα παιδιά σκέφτονται τι πρέπει να πουν στον παιδί που κορόιδευε την Μιμή για να αλλάξει συμπεριφορά.
Σε ένα πανωφόρι κολλάνε χαρτάκια στα οποία έχουμε γράψει συναισθήματα και λόγια τα οποία και θα δώσουν δύναμη και θα αποτελέσουν την αρματωσιά του ρόλου για να αντιμετωπίζει από εδώ και πέρα δύσκολες καταστάσεις.
Επεξεργαζόμαστε με τη ρουτίνα του έντεχνου συλλογισμού Βλέπω- Σκέφτομαι- Αναρωτιέμαι τον πίνακα του MattMahurin με τίτλο «Bullying».
Τα παιδιά παρατηρούν τον πίνακα και μαντεύουν τα συναισθήματα των δύο κοριτσιών!
Σε 3 ομάδες ζωγραφίσαμε τι μπορεί να είχε γίνει πριν από αυτό που δείχνει ο πίνακας και τι να γίνεται άραγε μετά.
Δημιουργήσαμε μια αφίσα για να περάσουμε το μήνυμα κατά της βίας
Την καρδιά της φιλίας με λέξεις που έχουν σχέση με την φιλία
Κατασκευή με τα βήματα αντιμετώπισης της βίας.
Δημιουργία τραγουδιού για τη βία με στίχους και μουσική AI
Κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού όπου όταν το πιόνι ήταν πάνω σε μια σωστή συμπεριφορά πήγαινε 2 τετράγωνα μπροστά και όταν ήταν επάνω σε μια μορφή βίας πήγαινε 3 πίσω
Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down σήμερα και είχαμε την χαρά να έχουμε στο νηπιαγωγείο μας τον συγγραφέα του παραμυθιού «Χαρτοπόλεμος» Νίκο Τογγιαλίδη. Μέσα από την αφήγηση, τα βιωματικά παιχνίδια και το όμορφο μήνυμα του βιβλίου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα και να κατανοήσουν την έννοια της αποδοχής, της διαφορετικότητας και της αγάπης για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους. Το παραμύθι με ήρωα τον Αργύρη αδερφό του συγγραφέα άγγιξε τις καρδιές μας και μας δίδαξε πως η πραγματική ομορφιά κρύβεται στη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο Τογγιαλίδη για την ευαισθησία και την πολύτιμη συμβολή του στην καλλιέργεια αξιών όπως η ενσυναίσθηση και η συμπερίληψη.
Tην Παρασκευή 14 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τους μικρούς εξερευνητές οι οποίοι μας παρουσίασαν με βιωματικό τρόπο το πρόγραμμα “Ο μικρός μελισσοκόμος”. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος τα παιδιά έμαθαν όλη την διαδικασία από την παραγωγή έως τη συλλογή του μελιού, φόρεσαν την στολή του μελισσοκόμου, είδαν την κυψέλη, το καπνιστήρι, και τις κηρήθρες κι έπαιξαν πολλά παιχνίδια.
Τα παιδιά έμαθαν: Τι συμβαίνει μέσα σε μία κυψέλη παρατηρώντας τις δικές μας κυψέλες. Τους διαφορετικούς ρόλους που επιτελούν οι μέλισσες μέσα σε μία κυψέλη. Τη σημασία της στολής του μελισσοκόμου και των μελισσοκομικών εργαλείων. Πως γίνεται ο τρύγος του μελιού. Γιατί γίνεται ο χορός των μελισσών. Τη ζωτικής σημασίας συνεισφορά των μελισσών στην ανθρωπότητα.
Γνωριμία με το ρομπότ Beebot και τη λειτουργία του Επαναχρησιμοποίηση υλικών για την κατασκευή σταθερών κατασκευών
Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα (4cs)
Δεξιότητες της τεχνολογίας της μηχανικής και της επιστήμης Ρομποτική,
Δεξιότητες του νου Στρατηγική Σκέψη, Πλάγια σκέψη, Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός,
Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές,
Δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης.
Ενδυνάμωση ομάδας
Με τις παρακάτω δραστηριότητες θα γίνει προσπάθεια ώστε να
ενδυναμωθούν οι σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους και να αρχίσουν να
προσπαθούν να συνεργάζονται προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό
αποτέλεσμα.
Δραστηριότητα χωρισμού σε ζευγάρια.
Τα παιδιά διαλέγουν το καθένα από μια άκρη από τις κλωστές . Ο μαθητής που κρατεί την άλλη άκρη της ίδια κλωστής θα γίνει το ζευγάρι τους.
Τα ζευγάρια θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να μάθουν να περπατούν με σωματική επαφή. Ζητάμε να περπατήσουν έχοντας κολλημένους του αγκώνες τους, τις παλάμες τους, τα πόδια τους κτλ.
Στο επόμενο στάδιο τα ζευγάρια θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να μεταφέρουν διάφορα αντικείμενα χωρίς να τους πέσουν κάτω.
Στη δραστηριότητα αυτή οικοδομείται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των
μελών της ομάδας και η συνεργασία όλων των μελών. Σε αυτή τη δραστηριότητα,
μια ομάδα συζητά και επιλέγει ένα από τα μέλη της να του κλείσει τα μάτια. Μια
άλλη ομάδα με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού ετοιμάζουν τη διαδρομή που θα
πρέπει να διανύσει το παιδί με τα κλειστά μάτια. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα
πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να οδηγήσουν σωστά τον συμμαθητή τους στο τέλος
της διαδρομής αλλά με έναν περιορισμό.
Προβάλουμε στους μαθητές κάποιες φωτογραφίες και στη συνέχεια γίνεται συζήτηση σε επίπεδο ολομέλειας της τάξης.
Παρατηρούμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναγνωρίζουμε το σήμα της ανακύκλωσης
και καταλήγουμε στο ότι επειδή κάποιοι άνθρωποι δεν προσέχουν το
περιβάλλον και δεν ρίχνουν τα απορρίμματά τους στους κάδους, μπορούμε να
φτιάξουμε ένα ρομπότ που να εντοπίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα
μεταφέρει στους κάδους ανακύκλωσης.
Γίναμε ομάδες
και με το οικοδομικό υλικό φτιάξαμε ρομπότ
Τα παιδιά σε συνεργασία με τους γονείς έφτιαξαν στο σπίτι ρομπότ με ανακυκλώσιμα υλικά
Διαχείριση των
απορριμμάτων,
συλλογή και
ταξινόμησή τους
Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους συσκευασίες τροφίμων.
Ανά ομάδες ταξινομήσαμε τα ανακυκλώσιμα υλικά σε 4 ομάδες (Χαρτί - Πλαστικό - Αλουμίνιο- Γυαλί) ανάλογα με το υλικό κατασκευής.
Καταμετρήσαμε τα υλικά, τα καταγράψαμε και είδαμε ότι τα πλαστικά είναι περισσότερα.
Τα ζυγίσαμε
Φτιάξαμε κάδους ανακύκλωσης
και ρίξαμε μέσα όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά
Εντοπίσαμε υλικά από χαρτί, πλαστικό, κλπ μέσα στην τάξη μας και τα ζωγραφίσαμε
Προγραμματισμός
του ρομπότ Beebot
Συλλογή και απόθεση
ανακυκλώσιμων
υλικών.Στο πλέγμα βάλαμε τα κτίρια από ανακυκλώσιμα υλικά και ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Προγραμματίσαμε το ρομπότ να συλλέξει τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα πάει στον κάδο.