«Είμαι ένα βιβλίο. Διάβασέ με» είναι το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που έχει χρώμα ελληνικό και θα ταξιδέψει στον κόσμο όλο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σήμερα, Κυριακή 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Καθιερώθηκε πριν από 57 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ – International Board on Books for Young People) έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί έναν γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα. Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ –Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανέλαβε, για τρίτη φορά στην ιστορία του, να δημιουργήσει το μήνυμα και την αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023. Το 1991, το μήνυμα έγραψε η Ρένα Καρθαίου και το εικαστικό δημιούργησε η Βάσω Ψαράκη, ενώ το 2004 το μήνυμα έγραψε η Αγγελική Βαρελλά και το εικαστικό δημιούργησε ο Νικόλας Ανδρικόπουλος. Φέτος, η αφίσα και το μήνυμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δυο διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών· του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη. Μαζί, ήθελαν να γιορτάσουν τη δύναμη των παιδικών βιβλίων στην προώθηση των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης, καθώς και στη σύνδεση των ανθρώπων μέσω της ανοχής και της κατανόησης.Το μεστό, λυρικό, συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο: «Είμαι ένα βιβλίο. Είσαι ένα βιβλίο. Όλοι είμαστε βιβλία. Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι. Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει. Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα, άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.
Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας. Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια. Καθένα μας είναι μοναδικό.
Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι, να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις, να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.
Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για εμένα. Μπορείς να ερευνάς, να κρίνεις και να σχολιάζεις ό,τι διαβάζεις.
Μπορείς να με βάλεις πίσω στο ράφι ή να με κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου και να ταξιδέψουμε μαζί πολύ μακριά.
Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει ή να με διώξει σε άλλο ράφι. Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει.
Κι αν έρθει κάποιο βιβλίο από άλλο ράφι στο δικό σου, γιατί κάποιος ή κάτι το έδιωξε μακριά, κάνε χώρο. Αν πας λίγο πιο κει, χωράει δίπλα σου.
Προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει. Κατάλαβέ το. Προστάτεψέ το. Μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του αύριο.
Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο. Όλοι είμαστε βιβλία.
Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι: “Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με”».
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2023 είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στην τάξη μας μέσω τηλεδιάσκεψης τη συγγραφέα Πασχαλιά Τσενέ. Τη συγγραφέα του παραμυθιού "Ένα σπίτι για το κοτσύφι". To παραμύθι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή και την εικονογράφηση έκανε η Κατερίνα Μηνογιάννη. Τη γνωρίσαμε , μας μίλησε για το βιβλίο της, μάθαμε πολλά για τα βιβλία και για το ταξίδι που κάνουν μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας. Η υπόθεση του παραμυθιού είναι : Ένα νεαρό κοτσύφι ετοιμάζεται να φτιάξει το δικό του σπιτικό, καθώς έχει μεγαλώσει αρκετά για να μένει με τους γονείς του. Πιστεύει ότι θα είναι μια εύκολη διαδικασία, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και ακούγοντας τις συμβουλές των υπόλοιπων κατοίκων του δάσους, μπλέκει σε μια ατέλειωτη περιπέτεια εύρεσης της καταλληλότερης φωλιάς. Θα μπορέσει ο μικρός κότσυφας να βρει τον δικό του δρόμο και ν’ ακούσει τις δικές του μοναδικές ανάγκες για να φτιάξει το σπίτι των ονείρων του; Πόσο εύκολο είναι στ’ αλήθεια να μείνεις πιστός στον στόχο σου όταν όλοι έχουν κάτι διαφορετικό να σου προτείνουν; Η συγγραφέας με μεγάλη χαρά κι ένα τεράστιο χαμόγελο μας αφηγήθηκε το παραμύθι. Τα μικρά μας κοτσυφάκια φόρεσαν τις μάσκες που έκαναν και άκουσαν το παραμύθι με μεγάλη προσοχή. Και φυσικά δεν παρέλειψαν να κάνουν ερωτήσεις στη συγγραφέα.
Τελειώνοντας την αφήγηση και αφού απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών ζήτησε από τα παιδιά να φτιάξουν φωλιά για το κοτσύφι.
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Πασχαλιά Τσενέ για την όμορφη αυτή επίσκεψη στο σχολείο μας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου