Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Παιχνιδομηνύματα στου κήπου μας τα βήματα etwinning 2017-2018 "Βότανα και Αρωματικά"

Επόμενη δράση στο πρόγραμμα etwinning "Παιχνιδομηνύματα στου κήπου μας τα βήματα" έχει να κάνει με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά του κήπου. Κάθε σχολείο θα μας παρουσιάσει ένα βότανο ή αρωματικό φυτό(να το γνωρίσουμε, αν υπάρχει κάποιος μύθος να τον μάθουμε, σε κάτι βοηθάει αυτό το βότανο-αρωματικό φυτό) και αφού το συλλέξει  να κάνει κάτι και να το στείλει στα υπόλοιπα σχολεία. Έτσι κάθε σχολείο θα δημιουργήσει μια γωνιά με 12 διαφορετικά βότανα. Το κάθε σχολείο δήλωσε τι θα κάνει.

Εμείς είπαμε να κάνουμε σαπούνι με άρωμα λεβάντας. Ετσι καλέσαμε την κυρία Μαίρη την γιαγιά του Βασίλη και του Κωνσταντίνου να έρθει ένα πρωινό στο νηπιαγωγείο μας  και να μας δώσει τα φώτα της. Μας μίλησε για την λεβάντα. Μάθαμε  ότι είναι φυτό αρωματικό – φαρμακευτικό και εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και την φαρμακοποιία. Τα άνθη του τοποθετούνται στις ντουλάπες, τις αρωματίζουν και διώχνουν το σκώρο. Tο αιθέριο έλαιο της Λεβάντας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, για να διώχνει την ένταση, να μειώνει το άγχος, να απαλύνει τους μυϊκούς πόνους, να θεραπεύει μολύνσεις και να εναρμονίζει τις αισθήσεις. Το αιθέριο έλαιο της Λεβάντας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αϋπνίες, για τη φροντίδα του δέρματος σε κοψίματα και πληγές, για πονοκέφαλο, θλίψη, έλκος, ακμή, δερματίτιδα και φλεγμονές. Επίσης θεωρούνται ότι ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας.

Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί δρα ως χαλαρωτικό.

 Είχαμε λεβάντα σε μια γλάστρα
 Μας έφερε αρωματικά πουγγάκια για τις ντουλάπες
 Τα είδαμε και τα μυρίσαμε
Κι ένα σαπουνάκι που μοσχοβολούσε λεβάντα
Εβαλε την ποδιά της και οι οι βοηθοί την δική τους
 Ετοιμοι!!!!!!
Θα κάνουμε σαπούνι με τον εύκολο τρόπο χρησιμοποιωντας γλυκερίνη
 Ολα τα υλικά μπήκαν στο τραπέζι
 Μυρίσαμε το έλαιο και το άρωμα της λεβάντας που θα βάλουμε μέσα
 Κόψαμε την βάση γλυκερίνης σε κύβους
 Ετοιμο
 το τοποθετήσαμε σε μπεν μαρί να λιώσει σε χαμηλή φωτιά
 Ανακατεύουμε
 Αφού λιώσει μετράμε με το θερμόμετρο την θερμοκρασία
Προσθέτουμε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, λίγες σταγόνες χρώματος, λίγη αποξηραμένη λεβάντα και άρωμα λεβάντας. Δεν βάλαμε πολύ χρώμα για να φαίνονται τα σποράκια.


Ανακατεύουμε καλά και χύνουμε σε καλούπια σιλικόνης(εμείς βάλαμε και σε αυγοθήκες γιατί περίσσεψε λίγο)
 Τα αφήσαμε για λίγο να σκληρύνουν και τα βγάλαμε από το καλούπι
 Μοσχομύρισε το σχολείο μας

 Τα συσκευάσαμε και τα στείλαμε με όλη μας την αγάπη στους φίλους μας. Τα σαπουνάκια μας συνόδεψαν και λίγα λόγια για την χρήση αρωματικού φυτού της λεβάντας, η συνταγή και ο τρόπος παρασκευής του σαπουνιού.
 Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Μαίρη!!!!!!
Τα υπόλοιπα σχολέια μας έστειλαν
Αρμπαρόριζα αφέψημα από το 1ο νηπιαγωγείο Καλλονής
Μέντα λικέρ και αποξηραμένη μέντα για ρόφημα από το 2ο νηπιαγωγείο Καλλονής
 Φασκόμηλο τσάι από το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας
 Αρωματικό αλάτι με δυόσμο από το νηπιαγωγείο Δουνέικων
Δενδρολίβανο έλαιο για μακριά μαλλιά και την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας
 Ρίγανη από το 2ο νηπιαγωγείο Ανω Λιοσίων
 Κρέμα από ευκάλυπτο από το δημοτικό σχολείο Πλαταριάς
Καλέντουλα κηραλοιφή από το 17ο νηπιαγωγείο Δράμας

Λουίζα αφέψημα από το νηπιαγωγείο Αγλαντζιάς κύπρου


Δάφνη σαπούνι από το 3ο νηπιαγωγείο Ελευσίνας


Θεραπευτικές ιδιότητες της άγριας λεβάντας 

Βοηθάει τον άνθρωπο να βρει τη μέση οδό και έτσι, είναι κατάλληλη για την καταπολέμηση της νευρικότητας αλλά και της ατονίας, της κατάθλιψης αλλά και της υπερδιέγερσης.
Καταπολεμά το άγχος και την μελαγχολία, τονώνει και ξεκουράζει.
Ένα ζεστό μπάνιο, με λίγο έλαιο λεβάντας υπόσχεται το βράδυ έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας σ’ ένα λάδι για μασάζ χαλαρώνει τους μυς και καθαρίζει το κεφάλι από τις έγνοιες. Λίγες σταγόνες σε λάδι αλόη φτιάχνει ένα μείγμα που ανακουφίζει και δροσίζει το δέρμα μετά την ηλιοθεραπεία. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι εξαιρετικό και για τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Δοκιμάστε το αδιάλυτο σε πληγές, σε κοψίματα, σε τσιμπήματα, σε δερματίτιδα και σε κάθε φλεγμονή του δέρματος! Είναι από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα πάνω στο δέρμα αδιάλυτα. Εκτός από αναλγητικό είναι και αντισηπτικό. Άνθη άγριας λεβάντας ως αφέψημα είναι κατάλληλα και για κρυώματα, βήχα, πόνους, στομάχου, κυστίτιδα. Στην οικιακή χρήση μια-δύο σταγόνες αιθέριου ελαίου στο τελευταίο ξέβγαλμα των ρούχων ή στο νερό του σφουγγαρίσματος αφήνει μια ευωδιά φρεσκάδας πολύ πιο ευχάριστη από κάθε χημική. Σ’ όλους αρέσει λίγη μυρωδιά λεβάντας στα ρούχα, στις ντουλάπες και τα συρτάρια εκτός από τον… σκώρο.
Λεβάντα για τον εκνευρισμό
Αν νιώθετε τα νεύρα σας τεντωμένα, καλό θα ήταν να κάνετε μια θεραπεία λεβάντας για να σας περάσει.
Φτιάξτε ένα ελαφρύ έγχυμα αφήνοντας για 5 λεπτά 50 γραμμάρια αποξηραμένα άνθη του φυτού σε ένα λίτρο κρύο νερό.
Πίνοντας 3-4 φλιτζάνια από το έγχυμα μέσα στη μέρα, το ένα οπωσδήποτε λίγο πριν από την ώρα του ύπνου, θα σας ηρεμήσει και θα πάψετε να είστε ευερέθιστοι.
Φροντίστε, όμως, να τηρείτε τη σωστή δοσολογία, γιατί η λεβάντα, λόγω της επίδρασης της στο νευρικό σύστημα, με τα αιθέρια έλαια που περιέχει λειτουργεί κατευναστικά και ηρεμιστικά.
Λεβάντα για ιγμορίτιδα
Μπορεί να μην την θεραπεύει άλλα αποτελεί ένα ευχάριστο τρόπο αντιμετώπισης που προσφέρει παράλληλα σημαντική ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν μια κρίση ιγμορίτιδας.
Βράστε δύο φλιτζάνια νερό, προσθέστε το χυμό δύο λεμονιών, πιπέρι, ένα κουταλάκι θαλασσινό αλάτι και μια χούφτα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα λεβάντας.
Στη συνέχεια, πριν κρυώσει το μείγμα, σκύτε πάνω από τη γαβάθα, σκεπάστε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και κάντε για αρκετή ώρα εισπνοές.
Λεβάντα για τον πονόδοντο
Αν σας πιάσει πονόδοντος ή νευραλγία των δοντιών μέσα στη νύχτα και ψάχνετε κάτι που θα σας ανακουφίσει, θυμηθείτε τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της λεβάντας.
Μπορείτε να κάνετε στοματικές πλύσεις με αφέψημα (20 γραμμάρια αποξηραμένα λουλούδια ή 40-50 νωπά που θα βράσετε για 15-20′ σε 1/2 λίτρο νερό) ή κομπρέσες, που θα εφαρμόσετε πάνω στη πονεμένη περιοχή ή εξωτερικά στο σαγόνι ή στο μάγουλο.
Λεβάντα για το ξηρό έκζεμα
Η λεβάντα χρησιμοποιείται ευρύτατα στη δερματολογία ήδη από την αρχαιότητα, επειδή το δραστικό συστατικό της, ένα αιθέριο έλαιο που λόγω της σύστασής του έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, εμποδίζει την επιμόλυνση των πληγών.
Αν θέλετε να σβήσουν γρήγορα οι πληγές από έρπη, μπορείτε να φτιάξετε μία απλή λοσιόν από άνθη λεβάντας.
Ρίξτε μία χούφτα άνθη (φρέσκα ή ξερά) σε 1 λίτρο ελαιόλαδο και αφήστε το βάζο στον ήλιο για 3 μέρες.
Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρις ότου το ελαιόλαδο αποκτήσει έντονη μυρωδιά λεβάντας και κάνετε με αυτό τακτικές επαλείψεις στα σημεία όπου είχε εμφανιστεί ο έρπης.
Λεβάντα για λαρυγγίτιδα
Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα μιας λαρυγγίτιδας, ρίξτε 50γρ. λουλούδια λεβάντας σε 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε τα 15 λεπτά.
Όταν υποφέρετε από λαρυγγίτιδα, πίνετε 3 φλιτζάνια τη μέρα από αυτό το αφέψημα με όσο μέλι θέλετε.
Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο αν το πίνετε όσο πιο ζεστό μπορείτε.
– Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μειώνει την πίεση, είναι χαλαρωτικό.
– Διευκολύνει την έμπνευση.
– Δοκιμάστε το για αϋπνία, άγχος, ημικρανία και πονοκέφαλο.
– Απελευθερώνει από τη συναισθηματική πίεση, φέρνει εσωτερική ηρεμία, αυξάνει τη συνειδητοποίηση, φέρνει σταθερότητα και μονιμότητα.
– Ιδανική για τα παιδιά!
– Μια σταγόνα στο μαξιλάρι για ήσυχο ύπνο.
– Αντικαταθλιπτική, βοηθά στην αντιμετώπιση ψυχολογικού σοκ και την ένταση της ημέρας.
– Είναι φυσικό αντιβιοτικό.
– Απομακρύνει τα κουνούπια.
– Ενδείκνυται για κράμπες στο ηλιακό πλέγμα (περιοχή του θώρακα), αρρυθμίες, μυϊκούς πόνους, ακμή.
– Η λεβάντα η αληθινή δεν έχει καμία παρενέργεια.
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Η λεβάντα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην περίπτωση της ακμής (ιδιαίτερα η πλατύφυλλος).
Μπορείτε να βάλετε 1 σταγόνα απευθείας πάνω σε κάποιο σπυράκι.
Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μια μάσκα από λεβάντα και άργιλο. Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά σκόνη αργίλου, ανθόνερο λεβάντας ή κάποιο έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, τζοτζόμπα) και 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Αφήστε το λίγα λεπτά μέχρι να στεγνώσει και ξεβγάλτε με νερό.
Επαναλάβετε 2-3 φορές την εβδομάδα.
ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ ΜΠΑΝΙΟ
Μετά από μια μέρα γεμάτη στρες, ένα μπάνιο με λεβάντα είναι ό,τι καλύτερο.
Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 κουταλιά λάδι τζοτζόμπα με 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και ρίξτε το μείγμα μέσα στην μπανιέρα σας.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ
Ψεκάστε τα σεντόνια σας ή τις μαξιλαροθήκες με ανθόνερο λεβάντας ή ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο κάτω από το μαξιλάρι. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε 1-2 σταγόνες στο ηλιακό πλέγμα (θωρακική περιοχή) και στην περιοχή της καρδιάς λίγο πριν κοιμηθείτε.
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ (ΑΠΟ 2 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ)
Μπορείτε να ψεκάσετε τα σεντόνια και το χώρο τους με ανθόνερο λεβάντας.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο στο μπάνιο τους, διαλύστε το σε μέλι ή σε κάποιο έλαιο βάσης και ρίξτε το στο νερό.
Μετά το μπάνιο τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγες σταγόνες λεβάντας με κάποιο έλαιο βάσης για μασάζ στο σώμα τους (π.χ. 10ml αμυγδαλέλαιο και 5-8 σταγόνες αιθέριο έλαιο αληθινής λεβάντας).
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ
Κάντε μασάζ με λίγες σταγόνες λεβάντας στους κροτάφους, τον αυχένα και στην περιοχή του μετώπου ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο).
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ
Μία σταγόνα αιθέριου έλαιου λεβάντας 2-3 φορές την ημέρα στην περιοχή της καρδιάς και στην εσωτερική μεριά του αριστερού καρπού μπορεί να βοηθήσει.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Βάλτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο από λεβάντα πλατύφυλλο αδιάλυτο, κατευθείαν πάνω στην πληγή. Επαναλάβετε μέχρι και 2-3 φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστεί η πληγή.
Το ίδιο ισχύει και για τα τσιμπήματα.

Πηγή: magises.blogspot.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου