Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

European P.L.A.N. ( Painting Literature Arts Nature) Μασκότ-Λογότυπο-Τηλεδιασκέψεις

Ένα δεύτερο etwinning πρόγραμμα που υλοποιούμε φέτος είναι το European P.L.A.N. ( Painting Literature Arts Nature). Αυτό το έργο ξεκινά με ένα παραμύθι στο οποίο ορισμένα ζώα (που θα είναι και οι μασκότ των σχολείων) αποφασίζουν να φύγουν από το δάσος στο οποίο ζούσαν όλα μαζί και να  ταξιδέψουν σε διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα και στη Λιθουανία, οπότε πρέπει να πάνε και στα αντίστοιχα σχολεία. Γίνονται φίλοι με τους μαθητές γνωρίζονται μεταξύ τους και θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ όλων των μελών των συνεργαζόμενων σχολείων. Μια εξαφάνιση ενός ζώου κάνει τα ζώα να συνεργαστούν και κατ’ επέκταση οι μαθητές των σχολείων για να διαλευκάνουν το μυστήριο. Κατά την αναζήτηση οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Κάθε φορά και ένα στοιχείο θα τους φέρνει πιο κοντά στον φίλο τους. Τα σχολεία με τα οποία θα συνεργαστούμε είναι το 5ο νηπιαγωγείο Δράμας, το 7ο νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, το νηπιαγωγείο Παράκοιλων Μυτιλήνης, το νηπιαγωγείο Μεγάλης Παναγιάς Χαλικιδικής και το "Nykštukas" of Vilnius από την Λιθουανία.

Οι μασκότ του σχολείου μας το πρόβατο 

και ο λαγός

Η γνωριμία των μελών έγινε μέσα από ένα κολάζ φωτογραφιών. Μια φωτογραφία με όλους τους μαθητές, μια φωτογραφία του σχολείου μας, της πόλη μας και ενός αξιοθέατου της πόλης μας από την οποία, ωστόσο, λείπει ένα κομμάτι. Σε κάθε σχολείο οι μαθητές θα προσπαθήσουν να βρουν το κομμάτι που λείπει από τα αξιοθέατα των άλλων πόλεων με μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο. Το δικό μας αξιοθέατο είναι το λαογραφικό μας μουσείο.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα κολάζ των σχολείων

https://dotstorming.com/b/5a09d611be9debfe09409dd7?fbclid=IwAR13-OwDLZQ8IZabom_srOTKF-4zxwEY2kf9zPsp6QRREYmVF_vPXxK0orw

Είδαμε τα κολάζ όλων των εταίρων και προσπαθήσαμε να βρούμε το κομμάτι που λείπει από το αξιοθέατο της πόλης τους μέσα από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο




Κάναμε τηλεδιασκέψεις σε ομάδες. Στην πρώτη ομάδα με το νηπιαγωγείο από τα Παράκοιλα Μυτιλήνης και με το νηπιαγωγείο από την Λιθουανία

στην δεύτερη ομάδα με το νηπιαγωγείο από την Μεγάλη Παναγιά και την Πτολεμαΐδα

και στην τρίτη ομάδα με το 5ο νηπιαγωγείο Δράμας

Το λογότυπο του έργου δημιουργήθηκε συνεργατικά από όλα τα παιδιά των σχολείων. Κάθε σχολείο δημιούργησε 6 ομάδες παιδιών. Κάθε ομάδα παιδιών ζωγράφισε συνεργατικά σε εργαλείο ζωγραφικής στον υπολογιστή. Τα παιδιά ζωγράφισαν τις μασκότ των σχολείων. 


 











Το λογότυπο του έργου μας





 


 




Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 5ο εργαστήριο: Ενσυναίσθηση "Το όνειρο του Πασά με τις εννέα κόρες"

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να προβληματιστούν τα παιδιά, να έρθουν στη θέση του συνομιλητή τους, για να μάθουν, ν’ αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματα του διπλανού τους, να τον βοηθούν και να του συμπαραστέκονται, όταν μπορούν.

Ξεκινήσαμε κάνοντας μια αναφορά τις εννέα μούσες. Μάθαμε ότι η λέξη μουσική προέρχεται από την αρχαία Ελληνική γλώσσα και την λέξη μούσα και  ότι οι εννέα μούσες ήταν στην αρχαιότητα οι προστάτιδες των τεχνών. http://1epal-ampel.thess.sch.gr/autosch/epal/images/files/2016-17/programmata/OI%209%20MOUSES.pdf

Διαβάσαμε το παραμύθι "Το όνειρο του πασά με τις εννέα κόρες". Επεξεργαστήκαμε το παραμύθι. Μιλήσαμε για τα συναισθήματα του καραγκιόζη και του πασά. Τι  ήταν αυτό που τον φόβισε στ’ όνειρό του; Τι μεσολάβησε κι άλλαξε ο πασάς;


Παίξαμε.

Μοιράσαμε τυχαία κάρτες με γελαστό, και λυπημένο,  πρόσωπο αριθμημένες


Βάλαμε μουσική και τα παιδιά κρατώντας την κάρτα τους στο χέρι χόρευαν.
Με το σταμάτημα της μουσικής ο καθένας βρίσκει το ζευγάρι του ανάλογα με το πρόσωπο και τον αριθμό που έχει και κάθονται σε διάφορα σημεία του χώρου.




 Ακολούθησε επικοινωνία μεταξύ των ζευγαριών. Στα ζευγάρια με το γελαστό πρόσωπο είπε ο ένας στον άλλο κάτι ευχάριστο που έχει κάνει ή κάποιο ευχάριστο γεγονός που του έχει συμβεί. Στα ζευγάρια με το λυπημένο πρόσωπο είπε ο ένας στον άλλον κάποιο γεγονός, που τον έκανε να νιώσει άβολα, που τον στεναχώρησε. Στη συνέχεια το κάθε παιδί ανέφερε πως ένιωσε, όταν άκουσε το συγκεκριμένο γεγονός(πως θα ένιωθε αν ήταν στην θέση του παιδού).



Με λίγα λόγια μπήκαμε στη θέση του άλλου μπήκαμε δηλαδή στα παπούτσια του άλλου

Ζωγραφίσαμε, ό,τι έκανε εντύπωση στον καθένα από τις ιστορίες, που άκουσε.





Ενα παιδί είναι ο Καραγκιόζης κι ένα ο καρακοζοπαίχτης. Τα άκρα και το κεφάλι του Καραγκιόζη ακολουθούν τις κινήσεις και τον ρυθμό του καραγκιοζοπαίχτη. 

Γίναμε δημοσιογράφοι και πήραμε μια συνέντευξη από τον Καραγκιόζη. Ένα παιδί παίζει το ρόλο του δημοσιογράφου κι ένα άλλο το ρόλο του Καραγκιόζη. 


Μάθαμε για το θέατρο σκιών. Είδαμε παράσταση καραγκιόζη

Κάναμε φιγούρες και ένα θέατρο σκιών αυτοσχέδιο και παίξαμε

Παίξαμε με τις σκιές


Τα παιδιά σκέφτηκαν έναν δικό τους τίτλο, που θα ταίριαζε σε παράσταση του Καραγκιόζη.








  Ενσυναίσθηση τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

Ακούσαμε το τραγούδι Ο καραγκιόζης - Σαββόπουλος Διονύσης

 https://video.link/w/bqbHb

Η αξιολόγηση από τα παιδιά