Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση "Η Ντενεκεδούπολη"

Ξεκινώντας την εξ"αποστάσεως εκπαίδευση ασχοληθήκαμε με το παραμύθι η Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου

Τα παιδιά ζωγράφισαν τους ήρωες της ντενεκεδούπολης

 

Κάναμε συνεργατικά την δική μας ιστορία όπου τα ντενεκεδάκια θα ζήσουν μια περιπέτεια και ο Λαδένιος θα τα σώσει. Τα παιδιά στο σπίτι τους έκαναν κι άλλη ιστορία με αφορμή τη δική μας. Μπορείτε να τις διαβάσετε στο βιβλίο που ακολουθεί

Κατασκευάσαμε όλοι μαζί τους ήρωες της ντενεκεδούπολης


 Ψηφίσαμε το αγαπημένο μας Ντενεκεδάκι
Κάναμε πειράματα με τους μαγνήτες
 


 διαδραστικά φύλλα εργασίας
Ακούσαμε το τραγούδι της Ντενεκεδούπολης
 Ο Λαδένιος αρχίζει από το γράμμα Λ και ότι τρώει, ότι 
πίνει, το χρώμα που αρέσει, αυτό που θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, ότι του αρέσει να παίζει, κλπ αρχίζουν από το γράμμα Λ. Μπορείτε να δείτε στο βιβλίο που ακολουθεί τον Λαδένιο των παιδιών 

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Έξ' αποστάσεως εκπαίδευση Ρουτίνες

 Έξ' αποστάσεως εκπαίδευση. Νέος τρόπος εκπαίδευσης λόγω των εξελίξεων της πανδημίας Covid-19

Το διαδραστικό ημερολόγιο που έκανα με κινούμενες καρτέλες το οποίο καθημερινά αλλάζει

Το παρουσιολόγιο

 Ημερομηνία

Ο καιρός σήμερα

Η εποχή

Το μάθημα σήμερα

Τι θα κάνουμε;


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

«Κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 («ΓΚΠΔ») και του Ν. 4624/2019, σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων στο πλαίσιο της διαδικασίας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων («ΥΠΑΙΘ»), ως Υπεύθυνο Επεξεργασίας.

Τα προσωπικά δεδομένα (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας) αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από το ΥΠΑΙΘ και την εκάστοτε σχολική φοίτησης των μαθητών κατ’ εντολή του. Σκοπός της επεξεργασίας είναι η επικοινωνία των εκπαιδευτικών μαζί σας και ο συντονισμός της διαδικασίας της παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2020-2021 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Κατά τη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (οι μαθητές/τριες) εισάγουν στην ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης συνεργαζόμενου με το ΥΠΑΙΘ παρόχου υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, κατ’ επιλογήν τους, όνομα ή όνομα χρήστη, τα οποία μπορεί να είναι τυχαία- εικονικά, αποκλειστικά προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων. Συστήνεται να συνδέονται μέσω λογισμικού πλοήγησης (browser) και όχι μέσω εφαρμογής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συλλέγονται μόνο τα συγκεκριμένα προσωπικά τους δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος συλλέγονται μεταδεδομένα, τα οποία παράγονται κατά τη χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και είναι απαραίτητα για τη διάγνωση των τεχνικών ζητημάτων, που ανακύπτουν και συνακόλουθα την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Τα μεταδεδομένα αυτά περιλαμβάνουν: α) τη διεύθυνση IP, β) το αναγνωριστικό "User Agent", γ) τον τύπο υλικού, δ) τον τύπο και την έκδοση λειτουργικού συστήματος, ε) την έκδοση διακομιστή - πελάτη, στ) τη διεύθυνση Mac (κατά περίπτωση), ζ) την έκδοση εφαρμογής, η) τις υλοποιηθείσες ενέργειες (είσοδος, έξοδος, κοκ), θ) τις πληροφορίες σύσκεψης: i) τίτλος, ii) ημερομηνία και ώρα, iii) συχνότητα, iv) μέση και πραγματική συχνότητα, v) ποιότητα, vi) ποσότητα, vii) δραστηριότητα δικτύου και viii) συνδεσιμότητα.

Νομική βάση της επεξεργασίας είναι η εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον (αρ. 6 §1 περ. ε ΓΚΠΔ), δηλαδή το δημόσιο αγαθό της παροχής εκπαίδευσης υπό καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνδυαστικά με την εκπλήρωση έννομης υποχρέωσης του Υπευθύνου Επεξεργασίας (αρ. 6 §1 περ. γ ΓΚΠΔ), η οποία προβλέπεται στο αρ. 63 του Ν. 4686/2020. Ειδικά όσον αφορά στα μεταδεδομένα, χρησιμοποιούνται περαιτέρω για σκοπούς αποκλειστικά ερευνητικούς ή/και στατιστικούς, αφού προηγουμένως ανωνυμοποιηθούν. Νομική βάση της εν λόγω επεξεργασίας είναι η συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του Υπευθύνου Επεξεργασίας (αρ. 6 παρ. 1 περ. γ ΓΚΠΔ), όπως αυτή τίθεται από τη διάταξη του αρ. 1 πδ 18/2018, δηλαδή η διενέργεια στατιστικών αναλύσεων-ερευνών στο πλαίσιο της αποστολής του να αναπτύσσει και να αναβαθμίζει συνεχώς την παιδεία.

Τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να λειτουργήσει η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, θα διαγραφούν μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19. Τα προσωπικά σας δεδομένα, που είναι ήδη αποθηκευμένα στα συστήματα του ΥΠΑΙΘ λόγω της ιδιότητάς σας ως μαθητών/τριών ή γονέων/κηδεμόνων, θα διατηρηθούν όπως ορίζεται στις σχετικές Πολιτικές του ΥΠΑΙΘ. Τα μεταδεδομένα που δημιουργούνται διαγράφονται μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2020-2021.

Εφόσον έχουν καταχωρηθεί τα πραγματικά στοιχεία των μαθητών/τριών (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ονοματεπώνυμο) στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, έτσι ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν), μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού της επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων και εναντίωσης στην επεξεργασία αυτών (μόνο όσον αφορά στα μεταδεδομένα) με υποβολή αίτησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου dpo@minedu.gov.gr. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι δεν ικανοποιήθηκε κάποιο αίτημά τους, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (http://www.dpa.gr), Λ. Κηφισίας αρ. 1-3, ΤΚ 115 23, Αθήνα, τηλ. +30-210 6475600, φαξ +30-210 6475628.

Για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα μπορούν οι μαθητές/τριες να επικοινωνούν με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του ΥΠΑΙΘ (ΥΠΔ/DPO) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: dpo@minedu.gov.gr. Υπενθυμίζεται ότι η καταγραφή της εικόνας ή της ομιλίας άλλου προσώπου κατά τη διάρκεια των δικτυακών μαθημάτων είναι παράνομη και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που έχουν εκδοθεί περί της εφαρμογής της σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, συνεχίζουν να ισχύουν και επικαιροποιούνται για να περιγράψουν την εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών.

Πηγή

https://www.zarifeios.gr/prostasia-prosopikon-dedomenon-sti-sygxroni-eks-apostaseos-ekpaidefsi.html



 


Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2ο εργαστήριο: Επιθυμίες: «Ο μπαρμπέρης Μίδας κι η ριζωμένη αποθυμιά»

 Η βασική δραστηριότητα του δεύτερου εργαστηρίου στηρίζεται στην ανάγνωση του ομώνυμου παραμυθιού «Ο μπαρμπέρης Μίδας κι η ριζωμένη αποθυμιά». Καταρχήν διαβάσαμε το κλασικό παραμύθι ο Βασιλιάς Μίδας. Μάθαμε για τον Μίδα, ποιος ήταν, τι επιθυμούσε πολύ, ποια ήταν η τιμωρία του; Με λίγα λόγια το παραμύθι (Ο Βασιλιάς Μίδας, που αγαπούσε πάρα πολύ το χρυσάφι κάποτε φιλοξένησε το γερο-Σιληνό που είχε χαθεί κι ο Θεός Διόνυσος για να τον ευχαριστήσει δέχτηκε να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία του. Ο κυριευμένος από απληστία βασιλιάς ζήτησε ότι αγγίζει να γίνεται χρυσάφι. Μα τιμωρήθηκε γιατί πλέον δε μπορούσε να φάει, να πιει και το χειρότερο ήταν που άγγιξε  την κόρη και αμέσως έγινε άγαλμα χρυσό. Μετανιωμένος ζήτησε τη βοήθεια του Θεού υποσχόμενος ότι θ’ αλλάξει και θα σταματήσει να θωρεί πως η ευτυχία κρύβεται στο χρήμα. Ο Θεός τον λυπήθηκε και τον απάλλαξε από την κατάρα που κουβαλούσε. Ο Μίδας έχασε τα πάντα και ήταν δυστυχισμένος). Αλήθεια παιδιά τι είναι σημαντικό για σας;

Τι σας κάνει χαρούμενους;
Στη συνέχεια διαβάσαμε την ιστορία "Ο μπαρμπέρης Μίδας κι η ριζωμένη αποθυμιά". Ένας μπαρμπέρης με το όνομα Μίδας (που ταιριάζει σε βασιλιά) από μικρός επιθυμούσε να γίνει βασιλιάς και το βαλε σκοπό να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Επεξεργαστήκαμε την ιστορία απαντώντας σε ερωτήσεις όπως ποια ήταν η επιθυμία του μπαρμπέρη, ποια ήταν η επιθυμία του βασιλιά, πως ένιωσε ο μπαρμπέρης, πως ένιωσε ο βασιλιάς. Φυσικά αναφερθήκαμε και στην σκοτεινή πλευρά της επιθυμίας του μπαρμπέρη που τη θρέφει με αρνητικά συναισθήματα ενώ θα μπορούσε να τροφοδοτεί την επιθυμία του με θετικά συναισθήματα. Τα παιδιά ζωγράφισαν την επιθυμία τους


 


 


Και την έριξαν στο πηγάδι



 Φανταστήκαμε ότι υπάρχει μια λίμνη και καθόμαστε γύρω από αυτήν.
 
Με μια κίνηση πετάξαμε μέσα στην λίμνη ότι θέλουμε να ξεφορτωθούμε από μέσα μας κάτι που μας βαραίνει (τα πιο πολλά παιδιά πέταξαν την μάσκα, τον κορονοϊό, τις αρρώστιες κλπ)
 
 Στη συνέχεια, κάθε παιδί έβγαλε μια ζωγραφιά από το πηγάδι
και προσπάθησε να καταλάβει και να πει, σύμφωνα με αυτά που είδε, ποια φαντάζεται ότι είναι η επιθυμία του παιδιού που ζωγράφισε την ζωγραφιά. 



Αφού διάβασε την επιθυμία φύτεψε λίγους σπόρους μέσα σε ένα γλαστράκι 




και με μια δαχτυλήθρα έριξει τη συνταγή της πραγματοποίησης της επιθυμίας  

8 δαχτυλήθρες νερό 

5 δαχτυλήθρες δύναμη

5 δαχτυλήθρες ελπίδα

5 δαχτυλήθρες αγάπη για την επιθυμία

 






Η Δραματοποίηση του παραμυθιού από τα παιδιά έγινε ebook. Μπορείτε να το διαβάσετε

https://app.bookcreator.com/read/EKX-1o1SRwKD0wQDPYAMig/zrRPRZn7RPGq0BhKS96mrA?from=editor

Η αξιολόγηση του εργαστηρίου από τα παιδιά έγινε με ερωτηματολόγιο στην google forms


 Οι απαντήσεις