Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ETWINNING


Συνεχίζοντας το πρόγραμμα etwinning young scientists ασχοληθήκαμε  με τον ηλεκτρισμό.

 Ο ηλεκτρισμός δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν, όσο υπάρχει και η Γη. Σε παλαιότερες εποχές οι άνθρωποι εντυπωσιάζονταν από τους κεραυνούς, τους οποίους σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έριχνε ο Δίας, για να τιμωρήσει τους ανθρώπους. Ο ηλεκτρισμός ως έννοια έχει τις ρίζες του στην παρατήρηση του Θαλή του Μιλήσιου (περίπου το 600 π.Χ.) ότι κομμάτι ήλεκτρου (κεχριμπάρι) που τρίβεται σε ξηρό ύφασμα έλκει μικρά κομμάτια άχυρου. Εξ ου και η ονομασία "ηλεκτρισμός", δηλαδή το φαινόμενο που παρατηρείται στο ήλεκτρο. Στο νηπιαγωγείο εμείς διαβάσαμε, είδαμε, παρατηρήσαμε, μάθαμε.  Τα παιδιά ήξεραν ότι οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές όμως λειτουργούν με ρεύμα. Τι το θέλουμε το ηλεκτρικό ρεύμα; Μέσα από τους πίνακες της ανθής Ζήσης αρχίσαμε την κουβεντούλα μας.
 
 
 Στο kidspiration σύραμε ότι χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει.
Κυκλώσαμε ότι χρειάζεται να λειτουργήσει με ρεύμα
 
 

και ζωγραφίσαμε μια ηλεκτρική συσκευή
 
 
Η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων και έφερε μια καινούργια εποχή. Το ηλεκτρικό ρεύμα μεταφέρει εύκολα μεγάλα ποσά ενέργειας από το ένα μέρος στο άλλο. Οι πόλεις έγιναν φωτεινές και πιο ασφαλείς.Kαι στην καθημερινή ζωή, το ηλεκτρικό ρεύμα άλλαξε τις συνήθειές μας. Το φαγητό τρώγεται ζεστό με το πάτημα ενός διακόπτη και διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες χωρίς το φόβο της αλλοίωσης και χωρίς να είναι απαραίτητο να τροφοδοτούμε το ψυγείο διαρκώς με πάγο. Το ηλεκτρικό σίδερο αντικαθιστά το σίδερο με τα κάρβουνα, η ηλεκτρική σκούπα και το πλυντήριο ρούχων και πιάτων κάνουν τις δουλειές του σπιτιού ευκολότερες. Το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το κινητό τηλέφωνο μας φέρνουν σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. 
Πως όμως φτάνει το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας και στο σχολείο μας; Είδαμε  ένα βίντεο για το ταξίδι της ηλεκτρικής ενέργειας

Ο ηλεκτρισμός από την εποχή του Θαλή μέχρι τη σημερινή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ένα επεισόδιο με αρκετό χιούμορ και φαντασία!http://www.noesis.edu.gr/noesis-


Διαβάσαμε το βιβλίο -ο φίλος μας ο ηλεκτρισμός-http://www.bookbook.gr
Ασχοληθήκαμε κυρίως με τον στατικό ηλεκτρισμό. Μάθαμε ότι σε κάθε άτομο υπάρχει ο πυρήνας που αποτελείται από νετρόνια(ηλεκτρικά ουδέτερα) και πρωτόνια(θετικά φορτισμένα).Γύρω από τον πυρήνα κινούνται τα ηλεκτρόνια(αρνητικά φορτισμένα).
Τα ηλεκτρόνια που μεταφέρονται από ένα σώμα σε ένα άλλο με την τριβή, είναι σταθερά και δεν μπορούν να ρέουν μέσα στο υλικό. Αυτά τα φορτία ονομάζονται στατικά φορτία και τα φαινόμενα που οφείλονται σ' αυτά ονομάζονται στατικός ηλεκτρισμός.
Για να το καταλάβουν καλύτερα τα παιδιά είπαμε ότι ο πυρήνας είναι η καρδιά του ατόμου κι εκεί μέσα ζουν τα πρωτόνια(πριγκίπισσες που στην κορώνα τους έχουν το σημαδάκι +Θετικό) και τα νετρόνια(νεράιδες που δεν έχουν τίποτα στο κεφάλι τους). Γύρω από την καρδιά-πυρήνα κινούνται τα ηλεκτρόνια (οι ιππότες που έχουν στην κορώνα τους το σημαδάκι -Αρνητικό).
Το βίντεό μας
Συνεχίσαμε με κυκλάκια
 
Το βίντεό μας

Παίξαμε ένα παιχνίδι. Κάποια παιδιά ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα(πρωτόνια νετρόνια ηλεκτρόνια) και κάποια οι ηλεκτρικές συσκευές. Με μουσική τα ηλεκτρόνια κινούνται γύρω γύρω και μόλις ακουμπήσουν τις συσκευές αυτές αρχίζουν και λειτουργουν. Μόλις σταματήσει η μουσική σταματούν να λειτουργούν αφού πρώτα σταματήσει το ηλεκτρικό ρεύμα (από το βιβλίο πειράματα στο νηπιαγωγείο Αγγελική θάνου).
 
Το βίντεο με το παιχνίδι
Παίξαμε κι ένα ακόμη παιχνίδι για να καταλάβουν τα παιδιά τον στατικό ηλεκτρισμό με το ηλεκτρόνιο που φεύγει(το σκεπάζει ένα παιδί με ένα μάλλινο ύφασμα).
Το βίντεό μας
Γίναμε ηλεκτρόνια μέσα σ ένα καλώδιο
Ενα φωτιστικό διηγήθηκε την ιστορία του που καθώς κοιμόταν ξύπνησε από την φασαρία που γινόταν μέσα στο καλώδιό του. Μάλωνε το ηλεκτρόνιο με το πρωτόνιο και το καθένα έλεγε πως είναι αυτό πιο σπουδαίο. Ωσπου στο τέλος θύμωσε χώθηκε μέσα στην πρίζα και τότε το ηλεκτρόνιο το πρωτόνιο και το νετρόνιο άρχισαν να δουλεύουν. Κατάλαβαν πως είναι χρήσιμα και τα δύο και είναι παντα αγαπημενα κι έτσι οι άνθρωποι έχουν ηλεκτρικό ρεύμα(από το βιβλίο πειράματα στο νηπιαγωγείο Αγγελική θάνου).
 

 Παίξαμε στον υπολογιστή με τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνιαhttps://phet.colorado.edu/sims/html/build-an-atom/latest/build-an-atom_en.html
 Είδαμε πως κινούνται τα ηλεκτρόνια
Και φύλλα εργασίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάναμε πολλά πειράματα για τον στατικό ηλεκτρισμό.
Πήραμε το μπαλόνι και το τρίψαμε στο κεφάλι μας. Το κρατήσαμε κοντά στα μαλλιά και μετά το αφήσαμε. Το μπαλόνι είχε κολλήσει. Οταν το μπαλόνι και οι τρίχες τρίβονται, αποκτούν το καθένα ένα διαφορετικό είδος ηλεκτρικού φορτίου με αποτέλεσμα να έλκουν το ένα το άλλο.
Κόψαμε μικρά χαρτάκια διάφορα και τρίψαμε ένα μπαλόνι με ένα μαλλινο υφασμα.Το μπαλόνι τράβηξε τα χαρτάκια και κόλλησαν πάνω του.  Τα χαρτάκια αποκτούν αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο από το μπαλόνι και επειδή τα αντίθετα ηλεκτρικά φορτία έλκονται τα χαρτάκια πετούν προς το μπαλόνι!
Τα βίντεο μας






Τρίψαμε ένα μπαλόνι με ένα μάλλινο ύφασμα.Ανοίξαμε την βρύση λίγο ώστε η ροή να είναι αργή και σταθερή. Πλησιάσαμε το μπαλόνι παράλληλα με τη ροή του νερού και χωρίς να ακουμπάμε το νερό και διαπιστώσαμε πως το νερό κάμπτεται  προς το μπαλόνι. Τι συμβαίνει; Το μπαλόνι έχει φορτιστεί και τραβά πάνω του το νερό, που είναι ουδέτερα φορτισμένο.
Το βίντεό μας



Στατικός ηλεκτρισμός-Τα ομώνυμα απωθούνται και τα ετερώνυμα έλκονται
Τα βίντεό μας

Παίξαμε στον υπολογιστή με τον στατικό ηλεκτρισμό
 https://phet.colorado.edu/sims/html/balloons-and-static-electricity/latest/balloons-and-static-electricity_en.html
 Στατικός ηλεκτρισμός τρίψτε το αριστερό πόδι του ανθρώπου στο χαλί και δείτε τι παθαίνει πατώντας εδώ
 http://phet.colorado.edu/sims/html/john-travoltage/latest/john-travoltage_en.html

Στατικός ηλεκτρισμός με καλαμάκι. Στερεώσαμε ένα καλαμάκι σε μια καρέκλα αφού το δέσαμε με μια κλωστή στη μέση. Το τρίψαμε μ ενα χαρτομάντηλο. Με το ίδιο χαρτομάντηλο τρίψαμε κι ένα άλλο καλαμακι. Πλησιάσαμε τα 2 καλαμάκια και είδαμε ότι απωθούνται(ομώνυμα).Το βίντεό μας.


 Για να είναι δυνατή η ροή των ελεύθερων ηλεκτρονίων, για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός κλειστού ηλεκτρικού κυκλώματος. Τα βασικά στοιχεία του ηλεκτρικού κυκλώματος είναι: οι αγωγοί, μέσα από τους οποίους ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα, η πηγή που αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν, ο διακόπτης με τον οποίο μπορούμε να διακόψουμε τη ροή του ρεύματος, όποτε το επιθυμούμε, και η ηλεκτρική συσκευή.Καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας τον ηλεκτρολόγο κύριο Στέλιο και μας έφτιαξε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.


 Το βίντεό μας
 Κάναμε ηλεκτρικό κύκλωμα με διακόπτη σβήστρα

ηλεκτρικό κύκλωμα με διακόπτη ψαλίδι και κουτάλι


ηλεκτρικό κύκλωμα με αλουμινόχαρτο


Με αφορμή ένα βιντεο(που άρεσε πάρα πολύ στα παιδιά) μάθαμε ότι ένα ηλεκτρικό κύκλωμα περιέχει αγωγούς(αγωγοί είναι όλα τα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το αλουμίνιο, ο χαλκός και ο γραφίτης) και μονωτές(όπως είναι το ξύλο, το ύφασμα, το γυαλί και τα πλαστικά).
Κάναμε το παρακάτω πείραμα για να το καταλάβουν τα παιδιά

Το πείραμα το κάναμε και στον υπολογιστή http://eclass31.pbworks.com/w/file/fetch/51293344/%CE%91%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%BF%CE%AF%20%26%20%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%89%CF%84%CE%AD%CF%82.swf

Κάναμε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα στην τάξη με υλικά που είχαμε(φελιζόλ για μπαταρία και λάμπα, μαλλάκι για καλώδιο και ένα κουτί για διακόπτη)
 
 
Τα βίντεό μας(από 2 παιδιά)




και στον υπολογιστή παίξαμε http://eclass31.pbworks.com/w/file/fetch/51292773/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1.swf

Τα φύλλα εργασίας
 
 
Σταυρόλεξο

 

 

και διάφορα πειράματα και παιχνίδια στον υπολογιστή
 
 

Το ηλεκτρικό δωμάτιοhttp://users.sch.gr/mtomara/ilektrodwmatio.swf
Είδαμε πως λειτουργεί ένας ηλεκτρομαγνητικός γερανός https://e04008ecc1ea05deb5a24cf543e8fce9363c8ce4.googledrive.com/host/0BwPxbYwfnRMcM2R1YkhhSWhGNEE/index.html
Για τις ανάγκες του προγράμματος φτιάξαμε έναν ηλεκτρομαγνήτη
Το βίντεο μας
Και ζωγραφήσαμε το πείραμα
 
 
Το ανθρώπινο σώμα είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ρεύμα μεγάλης έντασης περάσει μέσα από το σώμα μας, ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης είναι ιδιαίτερα μεγάλος.Είναι λοιπόν απαραίτητο να χειριζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση τις ηλεκτρικές συσκευές ακολουθώντας τις οδηγίες προφύλαξης που αναγράφονται σε πολλές από αυτές. Δεν πιάνουμε καλώδια ή φις με βρεγμένα χέρια και δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευες στο μπάνιο. Δεν πετάμε χαρταετούς κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Πολλά μικρά παιδιά παίζουν με τις πρίζες, προσπαθώντας να βάλουν διάφορα αντικείμενα μέσα σ’ αυτές. Γι αυτό λοιπόν πρέπει να βάζουμε ειδικά καλύμματα που προστατεύουν τα μικρά παιδιά από τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Μιλήσαμε για την ηλεκτρική ασφάλεια και γενικά για τους κινδύνους στο σπίτι αλλά κι έξω είδαμε βίντεο και παίξαμε πολλά παιχνίδια(για την ασφάλεια).
http://www.switchedonkids.org.uk/electrical-safety-in-your-home
http://5dim-pyrgou.ilei.sch.gr/energy/swf_game/game_el/game2.htm

http://5dim-pyrgou.ilei.sch.gr/energy/swf_game/game_el/game5.htm

http://5dim-pyrgou.ilei.sch.gr/energy/swf_game/game_el/game3.htm Κάναμε ένα σχετικό φύλλο εργασίας όπου βρήκαμε τα λάθη(το φύλλο εργασίας είναι από το διαδίκτυο)
 
 
Και φυσικά αναφερθήκαμε και στην ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού).Είδαμε τον λογαριασμό του σχολείου μας που πληρώνουμε και τον λογότυπο.
Είδαμε κι άλλα αρκτικόλεξα(ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΙΚΑ).
Αρκτικόλεξο ονομάζεται ο σύντομος τρόπος γραφής που παράγεται απo τα αρχικά γράμματα ή τις συλλαβές των λέξεων μιας επωνυμίας ή και φράσης (συνήθως ονόματα οργανισμών, σωματείων, υπηρεσιών κ.ά) που γράφεται πάντα με κεφαλαία γράμματα. Κάναμε τον λογότυπο της ΔΕΗ

 
και ένα φύλλο εργασίας με αντιστοίχιση
 
Πηγές